Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Áthosz

Áthoszról a legtöbb útikönyv megemlíti, hogy az Áthoszi Szerzetesi Köztársaság Görögország északkeleti részén, az Égei-tengeri Chalkidiki-félszigeten található.

A húsz kolostort és birtokaikat tartalmazó, háromszázharminchat négyzetkilométernyi autonóm terület Görögország és a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka (1991 óta I. Bartolomaiosz) kondomíniuma. Van ugyan saját alkotmánya, kormánya és igazságszolgáltatása, a nemzetközi jognak mégsem alanya, például nem köthet önállóan nemzetközi szerződéseket. A férfi szerzetesközösségek 1050 óta érvényben levő regulája szerint e szent helyre tilos a belépés a nők, gyermekek, eunuchok - minden "sima arcú" - számára.

A görög kormány nem olyan régen elvetette az Európai Parlament követelését, miszerint nyissák meg a nők előtt is az Áthosz-hegyi "kolostor-köztársaságot". Akkor a görög kormány szóvivője arra hivatkozott, hogy amikor Görögország 1981-ben belépett az EU-ba, a csatlakozási szerződésben külön rögzítették az Áthosz-hegy státusát, és azt a kitételt is, hogy nők nem léphetnek be a kolostor-köztársaság területére. 1989-ben az EU külön is megerősítette, hogy az unión belüli szabad költözködés és letelepedés joga nem vonatkozik az Áthoszi Szerzetesi Köztársaságra.

Az Áthoszra való belépéshez írásos engedélyre van szükség, görögöknek és külföldieknek egyaránt, s az egy napra kiadható engedélyek száma korlátozott. Az engedélyt írásban kell kérni, és személyesen kell átvenni Tesszalonikiben.

Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel