Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Pakisztán

Mielott az iráni forradalom és az iraki-iráni és afgán háborúk eltorlaszolták az Ázsiába vezeto szárazföldi utat, Pakisztán csupán az utolsó állomás volt India elott. Alig akad olyan nyugati, aki ne úgy ismerné Pakisztánt, mint a médiában ábrázolt fegyver-és drogközpontot, a kommunális eroszak és haditörvénykezés színhelyét. Pedig az országban van Ázsia néhány legszebb vidéke, sokszínu kultúrával és rendkívül vendégszereto emberekkel. Itt találták meg az egyik legkorábbi emberi települések nyomait, az egyiptomi és mezopotámiai civilizációkkal vetekedo osi kultúrával, és itt találkozik a világ két vezeto vallása, a hinduizmus és a buddhizmus.

Államforma: szövetségi köztársaság
Főváros: Islamabad
Terület: 796 095 km2
Népesség: 119 347 000 fő
Hivatalos nyelv: urdu, pandzsábi, szindi, pastu, angol
Vallás: mohamedán 97%, keresztény 1,5%, hindu 1,5%
Időeltolódás: +5:00

Általános leírás:
Karachi Pakisztán kereskedelmi központja és legnagyobb városa Karachi, ahol nyüzsgo bazárok, hi-tech elektronikai boltok, lepusztult öreg épületek és divatos szállodák egyaránt megtalálhatók. Nevezetességei elszórtan helyezkednek el, így megtekintésükre érdemes taxit vagy riksát fogadni.

Saddar, a város központja a legfobb bevásárló övezet, piacain szonyegeket, szorméket, bordzsekiket, kígyóbor tárcákat, selymet és mindenféle kézmuves terméket lehet kapni. Pakisztán nem hivatalos fovárosa és kereskedelmi központja lévén a repülojáratok is ide érkeznek. Karachi a politikai és etnikai feszültségek epicentruma, ha gépünk éjszaka landol, érdemes megvárni a reggelt, mielott taxit fognánk. Hasonló okok miatt busz helyett utazzunk inkább vonaton.

Punjab Pakisztán kulturális, oktatási és muvészeti központja Punjab fovárosa, Lahore. Árnyas parkjaival és kertjeivel, gyarmati stílusú építészetével, egzotikus és lenyugözo bazárjaival és utcáival értheto módon az egyik legkedveltebb turista célpont. Számos síremlékét, mecsetjét és mauzóleumát túl hosszú lenne itt felsorolni. Punjab Pakisztán leggazdagabb tartománya, mind a mezogazdasági, mind a történelmi emlékek szempontból. Ez egyben a legbiztonságosabb tartomány is, az utazó itt alig találkozhat azokkal a problémákkal, melyek északon és délen olyan gyakoriak.

Érdemes felkeresni Bahawalpur és Rawalpindi városát, itt van egyébként az ország fovárosa, Iszlamabad is. Quetta A száraz, csupasz tartomány, Baluchitan központja Quetta drámai látvány nyújt a hatalmas hegyek között. Osi muemlékei, széles, fákkal szegélyezett körútjai, brit építészete és életvidám lakossága miatt érdemes felkeresni. ellentétben Karachi-val itt sétálva is könnyen bejárhatjuk a látnivalókat. Ugyan Quetta és környéke biztonságos, azért ne térjünk le a foutakról és éjszaka kerüljük a kinttartózkodást. A 16 km-es biztonsági zóna miatt a természeti szépségeirol híres Azad Jammu és Kashmir legszebb területei nem látogathatók. Ami megmaradt, az a Neelum völgye nagyszeru horgászhelyeivel, és a déli vidék erdos fennsíkjai kiránduló útjaikkal.

Északnyugati határövezet áthatolhatatlan hegyek, barátságos emberek, romantikus városkák - íme néhány ok, amiért az Északnyugati Határövezet talán a legemlékezetesebb állomás lehet a Pakisztáni látogatás során. Peshawar városa a tartomány központja, itt az Öreg Város a legnevezetesebb látnivaló, ahol a törzsi ékszerektol a bor fegyvertokig minden kapható. Peshawartól északra fekszik Swat az ország legszebb völgyvidéki tájaival, és itt van Chitral csaknem érintetlen, dús völgyeivel és hoforrásaival.

Éghajlat:
Pakisztánt délnyugatról Irán, nyugatról és északról Afganisztán, északkeletrol Kína és keleti oldaláról India határolja. Déli partjait az Arab-tenger mossa. Az ország északi részén hatalmas hegyek magasodnak, itt van a világ második legmagasabb csúcsa, a K2 (8611 m), nyugati felét száraz és bozótos hegységek borítják, délnyugaton egy barátságtalan fennsík terül el kicsit keletebbre egy csupasz sivataggal, az ország többi részét pedig síkságok fedik. Ezek a síkságok az ország területének egyharmadát jelentik, és ez tulajdonképpen Pakisztán szíve, hiszen itt él a lakosság nagy része, és ez a mezogazdaság központja is.

Ezen a változatos vidéken hömpölyög végig az Indus folyó, mely deltatorkolatával az Arab tengerbe ömlik. Pakisztánban három évszak váltja egymást: a huvös (októbertol februárig), a forró (márciustó júniusig), és a nedves (júliustól szeptemberig). Ezeken belül nagy területi eltérések mutatkoznak.

Étkezési szokások:
A pakisztáni konyha az észak-indiaihoz hasonló, némi közel-keleti beütéssel. Az ételeket kövön vagy olajban sütött kenyérféleségekkel fogyasztják (roti, chapatti, puri, halwa és nan), tipikus ételeik a curry-s hús, a lencse, fuszeres spenót, káposzta, borsó és rizs. Igen finom a samosa és a tikkas is (ezek fuszeres, nyárson sült húsok, illetve hússal töltött lepények), és sokféle édességet is készítenek.

A legelterjedtebb édesség a barfi, mely szárított tejsurítménybol készül, és a legkülönfélébb ízesítésben kapható. Bár Pakisztán hivatalosan alkoholmentes, azért saját sörei és pálinkái vannak, melyeket a kijelölt bárokban és luxusszállodákban lehet megvásárolni.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel