Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Örményország

Államforma: köztársaság
Főváros: Jereván
Terület: 28 800 km2
Népesség: 3 499 000 fő
Hivatalos nyelv: örmény
Vallás: örmény-ortodox 93%, azeri 3%, kurd 2%, orosz, grúz, egyéb 2%
Időeltolódás: +4:00

Általános leírás:
(Arménia), tartomány Elő-Ázsiában, mely az ókorban időközönként külön királyok alatt állott, aztán politikai önállóságát elveszítette. Jelenleg Orosz-, Törökország és Persia között van felosztva. E birodalom a Kis-Ázsia, a Kaspi-tenger, a Kaukázus, az Arasz és Murat folyók között levő területet foglalta el. E területen egy önmagában elzárt természeti egészet alkotott, még pedig egy hatalmas, az ott körülfekvő országok közül kiemelkedő fensík-tömeget, melynek lakói a legrégibb időktől fogva az indogermán örmények voltak, kik hajknak nevezik magukat.

Ezen ország 800-2000 méter magasságban fekvő, leginkább K-ről Ny-ra irányuló legelődús fensíkot ölel belsejében, melyen elszigetelt, 5000 méter magasságot meghaladó piramishegyek, majd régi kráterek, amott pedig hosszu hegyláncok emelkednek. Az utóbbiak között az Ararattól az Eufrát folyó minkét forrásáig terjedő lánc, melynek neve sokszor változik, a legjelentékenyebb már annálfogva is, hogy az országot D-i és É-i részre osztja. A legjelentékenyebb piramishegyek az erivani magaslaton emelkednek: a Nagy-Ararat (5156 m.), a Kis-Ararat (4030 m.) és Alagöz (4180 m.).

 Az ország három éghajlatvidékre osztható: az esővidékre, alsó tropikus klimával, a változó csapadékok és az örökös hó vidékére. Az első magában foglalja a Kur-völgyet Tiflisztől a Kaspitengerig és a Felső-Tigris völgyvidékét; a második magába zárja a fensíkokat, a párkány-hegységeket és Ö. fensíkláncolatát körülbelül 4000 m. abszolut magasságig, mely igen sok fokozatot mutat föl. A fensíkokon igen változó az éghajlat; hosszu, kemény telek, rövid nyarak igen forró napokkal, de mindig hideg éjszakákkal. Az időjárási, változatok legnagyobbak az Eufrát forrásainál (34° C.), innen kezdve a Fekete-tenger felé mindinkább fogynak (18°-ig) s igy tovább a Kaspitenger és DNy-felé. Az Ö.-i éghajlatnak jellemző vonása a különböző hőmérsékek nedves légrétegeinek éles ellentéteiben és ezek gyakori kiegyenlítésében: heves lerakódások (hózivatar télen, eső és jégzivatar nyáron), áll. Nyáron a légsúlymérőminimum miatt É-i szelek fordulnak elő D-i és belső Ázsiában, télen pedig K-i és az ÉK-i szelek az uralkodók, mert ezen időszakban a magasabb légnyomás É-on van. Az évi középhőmérsékletek és az évi középvégletek következők: Trapezunt 15,5° (30° és -3°), Tiflisz 13° (38 és -12°), alexandropol 5°, Erivan 11°, Ararat (tetőn) 0° C. alatt.

A csapadékos napok száma 80-120. Növény- és állatvilág. Az örmény felföldön a rövid tartamu nyár miatt nincsenek erdőségek, de vannak az alpesi flórához közel álló növények. Összefüggő erdőállomány csupán a szélső párkányhegységekben fordul elő. 1500 méterig örökzöld cserjékből, tölgyekből (Quercus pubescens), gyertyánfákból (Carpinus orientalis) és mogyorófákból (Corylus)öv emelkedik ki, melyekhez naposabb részeken a valódi babér társul. Itt nő az alpesi rózsa, az azalea és a borostyánmeggy is. Magasabban 2000 m.-ig lomberdők kezdődnek tölgyekből, bükkből, juharból, éger- és hársfákból, vegyítve keleti fenyővel (Pinus orientalis), gesztenye-, gyümölcs- és nyárfákkal. Imit-amott átalakul alomberdő a havasi cserjék és harasztok vidékévé.

Az ország állatvilága a palearktikus csoporthoz tartozik, még pedig az európai alosztályhoz. A négylábuak közül nagy számmal találhatók még medvék, hiuzok, vándoregerek, rókák, borzok és farkasok, melyek mindinkább kiirtanak. A madarak közül leginkább a vizi madarak ismeretesek. Gyakori madarak különösen a rózsaszinü seregélyek, melyek leginkább a sáskákat pusztítják s főleg az Ararat vidékén tanyáznak. A csigák között igen sajtáságos fajok találhatók. Az örmény havasi tavak állatvilága, különösen a Gok csáj-tónál az alsóbbrendü állatokban igen gazdag.

Lakosság. Számukat biztosan megállapítani nem lehet. A statisztikai feljegyzések e tekintetben annyira ellentmondók, hogy mig p. a londoni Echo címü lap csak a törökországi örmények számát 1 millió 150 ezerre teszi, addig a szentpétervári Szvjet címü orosz hetilap 2 és félmillióban állapítja meg a törökországi örmények számát. Az oroszországi örmények számát 1 millióra, a persa örmények számát 50 ezerre, a magyarországi, ausztriai, bulgáriai és romániai örmények számát 25 ezerre, a föld többi részein elszórva levő örmények számát pedig mintegy 30 ezerre jegyezve fel, különböző statisztikai adatok alapján a világon levő örmények számát mintegy 3-4 millióban lehet megállapítani.

A magyarországi örmények számát mintegy tizezerre becsülik.

Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel