Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Oroszország

Az Európában az elmúlt 10 évben lezajlott változások után az emberek érdeklődését ismét felkeltheti Oroszország, ősi városaival, vad természeti szépségeivel, és vendégszeretetével. Az elmúlt időszakban ez az ország dinamikus fejlődésnek indult, és úgy gondoljuk, hogy erről a változásról sokan személyesen is szeretnének meggyőződni. Szerintünk ez a régió új színt hozhat a választható úticélok színes palettájára.

Földrajz
Területét tekintve Oroszország a világ legnagyobb országa - a Föld területének 10 százalékát foglalja el.
Éghajlata méreteihez illő: míg nyár derekán szinte valamennyi orosz vidáman közlekedik ingujjban, addig tél közepén akadálytalanul lehet végigkorcsolyázni a folyókon az északi Jeges-tengertől a Kaszpi-tengerig, vagy el lehet szánkázni Szentpétervárról Vlagyivosztokba... Nincs még egy ilyen méretű földsáv, amelynek ennyire széles ecsetvonásokkal festette meg az arculatát az éghajlat.
Oroszország területének nagy része sík vidék, melyet az Ural hegység 2000 méter magas vonulata oszt két részre. Az Uráltól keletre esik Szibéria szélsőséges tundra éghajlatával. Az Uráltól Nyugatra, az európai részeken az éghajlat viszonylag kellemes, bár novembertől áprilisig csípős hideg uralkodik.

Hasznos információk:
Az Oroszországba utazó magyar állampolgárok vízumkötelesek.
Pénznem: Rubel. 1 Rubel=100 kopejka. Árfolyam (2005. május): 1 USD = 28 Rubel, 1 Euro = 36 Rubel. Javasoljuk dollár vagy euró bevitelét Oroszországba, szinte mindenhol át lehet váltani rubelre. Fizetni legtöbb esetben nemzetközileg elismert bankkártyával is lehet a városközponti boltokban, éttermekben. Szállodán kívül sok éjjel-nappal működő pénzváltó található.
Időeltérés: Magyarországhoz viszonyítva Moszkva és Szentpétervár +2 óra, Novoszibirszk +6 óra. Irkutszk +7 óra, Vlagyivosztok +9 óra, Petropavlovszk-Kamcsatszkij +11ó az időeltérés.
Magyarország Nagykövetsége Moszkvában: Moszfilmovszkaja u. 60-62 (Metro "Kijevszkaja"). Tel.: +7 (095) 796-9377, Fax.: +7 (095) 796-9381 Magyar Nagykövetség Konzulátusa Szentpétervárott: Marata u. 15 (metro „Majakovszkaja”) Tel.: +7 (812) 314-5805, +7 (812) 312-6458
Közlekedés: Városon belül leggyorsabban metróval lehet közlekedni (5:30 órától 01:00 óráig), Moszkvában az utazáshoz mágneskártya vehető, amelynek ára 12 rubel. Többszöri utazásnál kedvezményes jegyár lép érvénybe. Szentpéterváron 10 rubel egy metrózseton. Egyéb közlekedési eszközök: 6 órától 24 óráig minden felszíni városi közlekedés, a jegy ára 10-15 rubel. Jó megoldása kis minibuszok igénybevétele, amelyek gyakoriak, gyorsak és iránytaxi jellegűen működnek (bárhol le lehet állítani a fel- és leszálláshoz).
Pénzváltás: A belvárosban egymást követik a bankok és a pénzváltók, sokan közülük éjjel-nappal nyitva tartanak. A bankok általános nyitva tartása 09-16 óráig tart.
Vásárlás: A csapvíz nem ajánlott közvetlen fogyasztásra, palackozott vizet mindenhol lehet vásárolni. Éttermekben 5-10% az általánosan elfogadott mértéke.
Város információ:

Moszkva:
Lehet, hogy a világ legnagyobb országának a fővárosa, de annak nem a legnagyobb városa! Néha úgy néz ki mint egy alphaville-i közigazgatási megapolisz, hatalmas házgyári épületekkel és széles, szürke utakkal. Ám ezekről a szürke főutakról letérve megtalálhatjuk a Sztálin előtti Moszkvát: arany hagymakupolák kukucskálnak be a szűk, kanyargós belvárosi utcácskákba és a panellakások ablakain. A leghíresebb látnivaló a Kreml és a Vörös tér.

Novgorod:
A IX. században alapított, 600 esztendőn keresztül pedig Oroszország vezető művészeti és politikai központjaként működő Novgorod az ország történelmi csomópontjában fekszik. Szentpétervártól 190 km- re délre, a várost elfoglalta III Iván, Rettegett Iván lerombolta, a nácik módszeresen elbántak vele- de maradt így is elég látnivaló. Az itteni Kremlben található a bizánci Szent Zsófia katedrális, a Milleneumi Oroszország-emlékmű, az ikonokkal teli Lapok terme és a kutatás-központú Történeti- és Művészeti Múzeum. A Kreml-lel átellenben, a Jaroszlav-udvarban középkori piactereket, templomokat, árkádsorokat és palota- maradványokat találunk. Az Ilinói Szabadítónk kétségkívül Oroszország legmegkapóbb temploma, játékos díszítésével, oromfalával és bizánci freskókkal dicsekvő berendezésével.

Szentpétervár
amolyan Oroszország és Európa közötti kapunak épült.
Oroszország "legeurópaibb" városa, palotákkal szegélyezett vízi útjai miatt az "Észak Velencéje" címmel dicsekedhet. Nagy Péter gyönyörű munkájának sikerült elkerülnie a sztálinista építészeti beavatkozásokat és a cári napok nagyszerű relikviái gyakorlatilag érintetlenek maradtak. A Finn-öböl partján fekszik, szigetek és a kanyargó Néva veszi körül. A város a szabályszerű elegancia látványát nyújtja, anélkül, hogy egyetlen hagymakupola is felbukkanna. A nevezetességek között találjuk az Ermitázs képtárat, a Péter-Pál erődöt és a Nyevszkij sugárutat.
A város jelen pillanatban fennállásának 300. évfordulójára készülődik, és várja a vendégeket. Az ünnepségsorozat májusban veszi kezdetét, éppen akkor, amikor a fehér éjszakák is kezdődnek. Ilyenkor szokás éjszaka a Néva partján sétálgatni, és nézni, hogy nyitják fel a hidakat a nagyobb, tengeri hajók számára. A szétnyitott hidak – ez is a páratlan város, Szentpétervár jelképeinek egyike.

Volga:
Oroszország központi részének mindig is a 3700 km hosszú Volga (Európa leghosszabb folyója) volt a fő ütőere, amely Moszkvától északra, Jaroszlavlból lassan kígyózik egészen le Volgográdig, ami után már mellékfolyókra oszlik, és úgy fut a Kaszpi-tengerbe. A Volgát a Don Csatorna a Donnal köti össze, útban az Azovi-tenger felé. A Volga vizén cirkálók és gőzhajók közlekednek, ebből a szempontból legjelentősebb a Volgográd és Rosztov között van. Az egyik útba eső város Kazany, Oroszország egyik legrégibb tatár városa, ahol több mecset emelkedik. A Volga mentén fekszik Uljanovszk, Lenin szülővárosa. Volgográd (korábban Sztálingrád), leginkább a II. világháborúban vívott döntő és elhúzódó csatáról híres. A várost azóta újjáépítették és megszaporodtak a kellőképpen komor múzeumok és emlékművek.
Háttérben a Kaukázus hegyeivel Szocsi fekete-tengeri nyaralóhely, Oroszország Odesszája és Jaltája. Szubtrópusi éghajlatával, meleg tengervizével és korszerű üdülőkomplexumával, a nyaralóhely régtől fogva vonzza az állam embereit, külföldi és orosz turistákat egyaránt. Jellemzőek a város kertjei, ugyanúgy, mint szanatóriumai, meg a hatalmasok és hírességek dácsái (vidéki házai). A szárazföld felé haladva a vízeséseket, hegytetők panorámáját, a fürdővárosokat és a magaslati kilátást élvezhetjük.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel