Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Norvégia

Norvégia a hegyek, a fjordok és a gleccserek országa, éppen ezért a síelők, a túrázók, a hegymászók paradicsoma. Csodás kis halászfalvai, történelmi helyei, a viking hajók és háborúk története és a középkori templomok épen maradt épületei várják mindazokat, akik nem sportolni, hanem a kultúrát és a történelmet megismerni jöttek ebbe az országba.

Környezet, éghajlat:
A Skandináv-félsziget nyugati részén található ország határai Svédország, Finnország és Oroszország. Itt találhatók Európa legnagyobb gleccserei, valamint a jellegzetes norvég fjordok is. Norvégi egy része az Északi Sarkkörhöz tartozik, ennek ellenére nyugati partvidéke nem jeges, mivel a Golf áramlat felmelegíti vízét. Az ország 27%-át fedik erdok. Az itt élo lappok tradicionális nomád életet élnek északon. A norvégok többségének a kereskedelmi halászat és a tenger közelsége jelent megélhetést.
Mint már említettük, az ország éghajlatát erosen befolyásolja a Golf áramlat. A legmelegebb általában májustól szeptemberig van, és novembertol márciusig tart a fagyos tél.

Látnivalók:
Osló a legrégibb skandináv fováros, melyet Harald Hardrada 1050-ben alapított. A város 1624-ben leégett, teljesen újjá kellett építeni. Korábban Csristianiának hívták, mai nevét 1925 óta viseli. Amit feltétlenül látni kell Oslóban, az az Akaershus Erod és Kastély, amely ma a norvég Kitartás Múzeumának is helyet ad. Az épületben gyakran rendeznek színházi eloadásokat, koncerteket és táncfesztiválokat. A Vigeland Park gyönyöru természeti szépségével nyugodt környezetet biztosít a piknikelo kirándulóknak, és helyet biztosít Gustav Vigeland szobrának és a Viegelandnak emléket állító Múzeumnak is. A Nemzeti Színház, amelynek különlegessége a gyönyöru rokokó elotér, szintén a parkban található. A Munch Múzeumban Norvégia leghíresebb muvészének 5000 darab képe és rajza van kiállítva. A muvész leghíresebb képe viszont nem itt, hanem a Nemzeti Galériában tekintheto meg.

Risor Norvégia legfestoibb kis halászfaluja. A környéken lévo kis szigeteket érdemes, az amúgy nem túl drága vízitaxikkal meglátogatni. A kicsi szigetek közül szépségével kiemelkedik Stangholmen, amelyen egy kis öreg épületben étterem és bár muködik.

Közép-Norvégia történelmi városa Bergen, amely kulturális légkörével igen kellemes turistacélpont, foleg azoknak, akik a fjordok szépségeiben szeretnének gyönyörködni. Innen könnyedén megközelítheto az ország leghosszabb fjordja a Sognejord és a legmélyebb a Hardangerfjord, valamint a Jostedalsbreen gleccser és a Geirangerfjord csodálatos vízesései. Szintén nem messze található a felhovel borított Tollveggen hegy, mely a hegymászók paradicsoma.

Tromso különleges, vidám hangulatával csalogatja a turistákat. Utcai zenészek, pubok, kulturális események színesítik a város turisztikai kínálatát. A Tromso Múzeum igen élethuen mutatja be a lappok életét és szokásait. Síelési lehetoség a mögötte elterülo hegyekben van.

A Jotunheimen Nemzeti Park Norvégia legvadabb turisztikai desztinációja. Sogndal és Lom városok között, Közép-Norvégiában helyezkedik el. Több mint 60 gleccserével, vízeséseivel, völgyeivel, mély tavaival valóban szemet gyönyörködteto látványt nyújt. Az ide vezeto úton rengeteg szálláshely várja a kirándulókat.

Gasztronómia:
A tipikus norvég ételek a laks (grillezett lazac), a reker (garnélarák) és a torsk (tokehal). Karácsonykor nagyon kedvelt a lutefisk (fott, aszpikos tokehal). Kedvenc sajtjuk a barna színu, kicsit édeskés ízu geitost, ehhez szívesen fogyasztanak heringet. Alkoholt ne keressünk az országban, mert mint más skandináv országban itt sem könnyu hozzájutni.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel