Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Nigéria

Nigéria olajban gazdag Hamupipőke állam, mely igazából sohasem ébredt fel álmából. Az 1970-es években, amikor az olajárak a magasba szöktek, úgy tűnt, hogy az ország Nyugat-Afrika virágzó és demokratikus mintaállama lesz, de a rossz vezetés és a hatalomért folyó torzsalkodás mindezt semmivé foszlatta. Habár voltak páratlan pillanatai az olajból született gazdagság korában, történelmét mondvacsinált diktátorok, mészárlások és véres polgárháborúk, rettentő éhínségek és az emberi jogokkal való folyamatos visszaélés jellemezte.

Most az ország növekvő bünözéssel, tömeges munkanélküliséggel és túlnépesedéssel kénytelen szembenézni, miközben megpróbál leszámolni a katonai diktatúra korrupciójával. A korábbi katonai vezető, Olusegun Obasanjo 1999-es megválasztásával Nigéria lehet, hogy a stabilitás egy új fázisába léphet.

Pont azok az adottságok, amelyek szinte lehetetlenné teszik az ország egységesítését, egyben bájának forrásai is. Több, mint 250 különböző nép, történelem és kultúra található vállvetve a színes, sürgő-forgó köztársaságban. A juju hagyományokból ősi táplálkozó zene, valamint a reggea és afrobeat ritmusai állandóan szólnak mindenfelé. Lehet, hogy nem a legkellemesebb kikapcsolódás az ideutazás, de mindenképp kaland, amit kár kihagyni.

Államforma: szövetségi köztársaság
Főváros: Abudzsa
Terület: 923 768 km2
Népesség: 101 900 000 fő
Hivatalos nyelv: angol
Vallás: mohamedán 45%, protestáns 26%, katolikus 13%, afrikai keresztény 12%, törzsi vallású 4%
Időeltolódás: -1:00

Általános leírás:
Látnivalók:
Lagos a népi bölcsesség szerint Lagos akkor a legjobb, amikor elhagyjuk. Ez a város azt hiszi magáról, hogy Nigéria fovárosa, miközben ezt a címet már Abuja birtokolja. A város túlzsúfolt, a szegénység kézzel fogható valóság, a közlekedési dugók mindennaposak, és ha ez még nem elég, idézhetjük a korrupciót, az önbíráskodó rendőröket vagy a düledező infrastruktúrát. Ennek ellenére, ha vesszük a bátorságot, Lagos nagyszerű élményekkel is szolgálhat számunkra. Itt található Nyugat-Afrikában a legtöbb klub, ahol élő koncertek és előadások tömege közül válogathatunk.

Több híres előadó indult el innen illetve még a mai napig is játszik itt, mint például: Fela Kuti, Sunny Ade vagy Sonny Okosun. A leghíresebb szórakozóhelyek a Shrine az Ikeja munkásnegyedben, és az Ariya valamint a szabadtéri Jazz 38. Ha hozunk magunkkal hangszert még a bandába is beállhatunk zenélni.

A város szívében a Lagos szigeten találhatók a legfontosabb bankok, boltok, éttermek és a fekete piac. Ezek között helyezkedik el a Nemzeti Múzeum, ahol bronz szobrok és elefántcsont faragványokat láthatunk, valamint Jos-i maszkokat és kerámiákat. Az antik látnivalók mellett megtekinthető az előző elnök Murtala Mohammed kocsija, amiben meggyilkolták.

Kano a Sahel szélén található város a maga híres agyagfalaival Nyugat-Afrika legrégebbi városa, majdnem 1000 éves. Annak ellenére, hogy nyüzsgő kereskedelmi központ, sokkal elviselhetőbb, mint Lagos.

A látnivalók közül kiemelkedik az Óváros, melynek falai megsemmisültek, kapui viszont épen maradtak. A fő kapu, a Kofar Mata vezet a központi mecsethez és az emír palotájához. A mecsetbe csak igazhituek mehetnek be, de kívülről is látványos, főleg péntekenként a 12.30-as imánál, amikor 50000 hívő keresi fel. A mecset mellett látható az emír palotája, mely a Hausa építészet egy csodás alkotása. Belépni csak személyes meghívóval lehet.
Rögtön a palota mellett van a Gidan Makama Múzeum, mely épülete a 15. században készült el, ma teljesen rekonstruált állapotban látható. A nyüzsgo Kurmi piac egy igazi afrikai zsibvásár hangulatát idézi szűk sikátorokkal, ahol ha van hozzá türelmünk, igazán jó üzleteket köthetünk.

Abuja az ország hivatalos fővárosa, melyet a semmiből akartak felépíteni, de félúton elfogyott a pénz. Ezért ma úgy néz ki, mint egy félig kész parkoló. Hacsak nem foglalkozunk várostervezéssel nem sok érdekesség vár itt ránk. Jos Az ónbányászatáról híres város a fennsíkon, majdnem az ország közepén fekszik, éghajlata kellemesebb, mint Lagosé vagy a fővárosé.

A Jos múzeum komplexumba 4 múzeum és egy állatkert tartozik. A Jos-i Nemzeti Múzeum és a Hagyományos Építészet Múzeuma az igazi látnivaló. Az elsőben kerámiák, réz alkotások valamint a Nők kultúra dísztárgyai, a másikban pedig egyes épületek valós méretű reprodukciói láthatók. Yankari Nemzeti Park A Yankari Nemzeti Park magányos mementója Nigéria vadvilágának. Annak esélye, hogy állatokkal is találkozzunk elég kiszámíthatatlan, de egy kis szerencsével elefántok, vízi bivalyok, vízilovak, krokodilok és egy-egy oroszlán kerülhet a szemünk elé. A parkban ered a Wikki nevű melegvizű termálforrás, amely január-februárban a legpompásabb látnivaló.

Éghajlat:
Környezet, éghajlat: Területe Anglia háromszorosa, de a kontinens területének mindössze 15 %-a, viszont Afrika népességének 56 %-a itt él. A Guineai-öböl partján terül el, északról Niger, keletről Kamerun és nyugatról Benin fogja közre. Az ország nagy része unalmas síkság, eltekintve a kameruni határon magasodó hegyektől, az ország közepét borító őserdőtől, melynek folytatása a füves Jos fennsík.

A keleti területek párásak és szúnyogok hadainak lakóhelye, de itt található Nigéria legértékesebb kincse az olaj. Mint minden más az országban, az éghajlat is rendkívül váltakozó képet mutat régióról régióra. Az északi terület száraz és forró; egy hosszú esős évszakkal áprilistól szeptemberig, miközben dél forró és nedves, márciustól novemberig tartó esős évszakkal. A hőmérséklet egy kicsivel alacsonyabb délen, de a magas páratartalom az igazi veszély itt. Ettől csak december-januárban lehet egy kicsit megszabadulni, amikor a hűvös Harmattan szelek megérkeznek a sivatag felől.

Étkezési szokások:
Általában az ételek nem nyújtanak semmi különlegeset. Mindazonáltal, ha a helyi konyha javát szeretnénk kipróbálni válasszuk az út menti árusokat, a buka-kat, ahol legjobb helyi ételeket kóstolhatjuk meg. Délen a paprika alapú mártások, míg északon a gabona és marha ételek dominálnak. A legnépszerűbb helyi ételek közül kiemelkedik az efo (zöldségleves), tuwo (kukoricatészta), isi-ewu (paprikás kecskefej leves). Emellett rengeteg snack típusú étel közül választhatunk. Népszerű helyi ital a pálmabor, mely a délen növő pálmafákból nyert természetes ita

Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel