Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Mongólia

A név "Mongólia" a legtöbb emberben az egzotikumot és a vadságot idézi fel, Dzingisz Kán, vándorló tevék a Góbi-sivatagban, vadlovak a sztyeppén. Mongólia még ma is a földi világvége látszatát kelti, Ulánbátorból kilépve azon gondolkodunk, hogy véletlenül nem idoutazók vagyunk-e. Az ország életben maradása a történelem folyamán kicsit túl sok csodának köszönhető. Eurázsia egykori urai túléltek gyarmatosítást, orosz és kínai megszállást. Egy századdal ezelőtt olyan kevesen éltek már, hogy úgy tűnt, civilizációjuk eltűnik.

Ma az országnak demokratikus alkotmánya, többpárti választásai és kormányzó koalíciója van. Mongóliában utazni nem egyszerű dolog, de ha készek vagyunk belevágni, vigyük a legmelegebb télikabátunkat, edzzük gyomrunkat, erősítsük meg idegeinket és máris készek vagyunk a vándorlásra a nomádok földjén.

Államforma: köztársaság
Főváros: Ulánbátor
Terület: 1 565 500 km2 km2
Népesség: 2 650 952 fő - Népsűrűség: 1,7 fő
Hivatalos nyelv: mongol
Vallás: buddhista, lámaista, sámánista, muszlim
Időeltolódás: +8:00

Általános leírás:
Ulánbátor Mongólia fovárosa elhagyatott, 1950-es évekbeli kisvárosnak tűnik. A Tuul folyó mentén fekszik, épületei a kommunista korszak jellegzetességeit mutatják. A város központja a Sükhbaatar tér, itt kiáltották ki Mongólia függetlenségét 1921-ben, valamint itt voltak az első kommunista ellenes megmozdulások 1989-ben. A teret a Parlament, a Kultúra Palotája és a Mongol Galéria övezi. Nem messze található a Természetrajzi Múzeum, ahol az ország növény és állatvilága tekinthető meg.

A legérdekesebb a két, Góbi-sivatagban talált dinoszaurusz csontváz. A Zanabazar Szépmuvészeti Múzeumban festmények, fafaragások és szobrok tekinthetők meg, melyeket a buddhista szerzetes Zanabazar készített. A buddhista múltból csak a Gandantegchinlen Khiid kolostor élte túl a sztálini pusztítást. Nevének jelentése a "teljes öröm palotája". Bogd kán Téli Palotája 1893-1903 között épült, az utolsó uralkodó 20 éven keresztül lakott itt. A palota területén található 6 templomban a királynak ajándékozott tárgyak láthatók, említést érdemel a hatalmas kitömött állat gyujtemény.

Négy Szent Csúcs: Az Ulánbátort körbevevő négy hegycsúcsot szentnek tisztelik. A csúcsok a négy égtájjal majdnem egybeesnek. A csúcsok kitűnő kiránduló terepek, a legmagasabb 2260 méter magas. Khustain Nuruu Természetvédelmi Park 1993-ban hozták létre a mongol vadlovak, a takhik védelmében. A lovak a hatvanas években majdnem kipusztultak, 1990 után kormányzati segítséggel telepítették vissza őket. Jelenleg majdnem 200 állat él a parkban. Karakorum

A várost 1220-ban Dzsingisz kán alapította, építését fia fejezte be. 300 évvel később buddhista templomokat emeltek, ez volt Erdene Zuu (Száz Kincs) a lámaizmus mongol központja. Jelenleg csak három templom látható itt, a többit Sztálin hívei elpusztították. A központi templomot, a Zuu Budhda-t a gyermek Buddha szobrai díszítik, a templomon kívül két kő teknősbéka ékeskedik. Régen négy volt belőlük és a négy teknősbéka jelezte a régi város határait. Khövösgöl Nuur A tó 2760 km2 területű, vize annyira tiszta, hogy iható. Közép-Ázsia legnagyobb tava, a világon a tizennegyedik. Több mint 90 folyó ömlik a tóba és 200 különböző madárfaj él itt. Figyelem: a tó látogatásához engedély szükséges, mely Khatgal városban váltható ki.

Éghajlat:
Mongólia a világ egyik legmagasabban fekvő országa, átlagosan 1580 méterrel terül el tengerszint fölött. Nyugaton állandóan hófedte hegycsúcsok (a legmagasabb Tavanbogd Uul, 4370 m), lenyűgöző gleccserek. A hegyek közt esőt alig látó sivatagok, sós és édesvizű tavak serege. A legnagyobb tó a Khövsgöl Nuur a Föld édesvízkészletének 2%-át tartalmazza. Évente 260 napsütéses nap, ezért a "Kék ég földjének" is hívják. Ennek ellenére az éghajlat rendkívül szélsőséges, hosszú, majdnem sarki telekkel. A Góbi-sivatagban még áprilisban is előfordulhat hó. A magasság miatt a nyár hűvös, az esték még ekkor is hidegek. Emellett májustól júniusig borzalmas porviharokkal is számolnunk kell.

Étkezési szokások:
A legnagyobb és legfontosabb étkezés a reggeli és ebéd, ami főleg zsíros, főtt juh vagy birkahúsból áll kevés tejtermékkel vagy rizzsel. A nyugaton élő kazakok lóhúst is esznek. A mongolok nagy teaivók, a legnépszerűbb a süütei tsai (sós tea). A férfiak nem utasíthatják vissza a vodkát, mert különben gyereknek gúnyolják. A pásztorok saját italukat az airagot lótejbol erjesztik, alkoholtartalma 3-12% között változhat.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel