Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Moldova

Moldávia feszültségekkel teli, gazdaságilag nagyon rossz állapotban lévő ország, amelyet általában elkerülnek a turisták. Ha azonban mi mégis úgy döntenénk, hogy az ország nehézségei nem jelenthetnek nekünk akadályt, és elutazunk, remek élményben lesz részünk. Festőien szép, az ipari fejlődéstől nem háborított tájak, erdők által borított hegyek, csillogó tavak, romantikus rétek várnak minket, és feledtetik velünk a kellemetlenségeket, a kevésbé komfortos közlekedési eszközöket, a nem túl higiénikus éttermeket és a nagyvárosok szürkeségét.

Államforma: köztársaság
Főváros: Chisinau
Terület: 33 700 km2
Népesség: 4 359 000 fő
Hivatalos nyelv: moldván
Vallás: román-ortodox, orosz-ortodox 98%, egyéb 2%
Időeltolódás: +1:00

Általános leírás:
Kisinyov, a fováros, meglepően zöld képet mutat, a parkok, a tavak, és a Byk folyó remekül ellensúlyozza a külvárosok szürkeségét. A város muemlékeinek nagy része elpusztult a II.világháborúban, az épen maradt régi épületek, és a gyönyörű hagymakupolás templomok szépségét erősen csökkentik a mellettük magasodó szocreál épületek.

Remek szórakozást kínál a Nemzeti Történelmi Múzeum, melynek kiállítása életnagyságú katonák bábuinak segítségével mutatja be az ország felszabadítását. Érdemes befizetnünk a borászatok valamelyikét bemutató túrára, a legismertebb útvonalak Crivoca, Cojusna és Straseni szőlészeteibe kalauzolnak el minket. Ha szervezetünk már nem bírja a borkóstolást, adjunk neki egy kis szünetet, és látogassuk meg a XIV.századi kolostort Caprianában. Az épület 3 részbol áll, a legidősebb a XIV.században épült, a legfiatalabb a XX-ban. A kolostorban jelenleg is 40 szerzetes él.

Éghajlat:
Két ország, Románia és Ukrajna, ölelésében, a Fekete-tengertől mindössze 100 km-re fekszik a kicsiny Moldovai Köztársaság. A Dnyeszter folyó völgyének termékeny területei és az erdőségek teszik a jobbára sztyeppés síkságokat, vagy kopár hegyeket változatossá.

A gyorsan növekvő népesség miatt a vadállatok élettere fokozatosan szűkül, de azért még találhatóak az országban szabadon élő farkasok, szarvasok, vaddisznók. Sajnos a természetet nem csak a növekvő népesség, hanem a volt szovjet ipar is rendkívüli mértékben károsította. Az ipar telepítésékor teljesen figyelmen kívül hagyták a környezeti tényezőket, megmérgezték a talajt, a vizeket, az erdőket, a levegőt, mindent, amit lehetett. A 90-es években a helyzet valamelyest javult, igaz nem a környezetvédok befolyásának növekedése, hanem a gyárak leállása miatt. Az éghajlata meglehetősen hűvös, az átlaghomérséklet mindössze 10 fok, bár ezt inkább a hideg tél okozza, a nyár ugyanis kellemesen meleg.

Étkezési szokások:
A főzési kultúra hagy némi kívánnivalót maga után, az átlagpolgárok étkezése meglehetosen egyhangú és szegényes. Éttermekben azonban lehetőség van a finomabb, a helyiek által csak a nagy ünnepeken fogyasztott ételek kipróbálására. A menü általában mamaligával, román kukoricakásával kezdodik, majd törökös ételekkel, saslikkal, kebabbal folytatódik. Finom a galuska gombamártásban és a zsidó sültek. A leghíresebb moldáv étel a tochitur Moldovenaszka, amely borsos szósszal leöntött sertéssült, tükörtojással kukoricakásával.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel