Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Mallorca

Mallorca már sokkal régebben, mielőtt a Baleárokat először említik, lakott terület volt, a leletek Krisztus előtt a 6. évezredre mutatnak. Az eredeti barlangkultúrát követte az úgynevezett Talaiot kultúra, elnevezése az őrtornyok építéséből ered, amelyek később anyagtartalékként szolgáltak a lakosság ház és templom építéséhez.

Habár Menorcát és Ibizát a főníciaiak már a Kr. e. 7. században elfoglalták, Mallorcát mégis megkímélték. Karthago hanyatlásával azonban a kis szikla népe magára maradt, amely Kr.e. 123-ban a Baleárok elfoglalásához vezetett. A hódítók mindig negatívumot jelentenek egy kultúra számára, ám ennek ellenére Mallorca első virágkorát a rómaiaknak köszönheti.A római uralomnak 430-ban a vandálok vetettek véget, majd pár évszázaddal később csakúgy, mint a Pireneusi félsziget, Mallorca is arab uralom alá került. Ez az időszak jelentette a sziget életében a második virágkort, a mórok kiépítették az öntözőrendszereket és meghonosították a narancs és mandulafa termesztést.

Miután az egyesült keresztény hadsereg 1229-ben visszahódította Mallorcát, I. Jakab, Aragónia királya elpusztított mindent, ami az iszlámra emlékeztetett, majd a főmecset alapfalain megkezdték a még ma is gyönyörű katedrális építését. II. Jakab a század végén kikiáltotta a mallorcai királyságot, amely a sziget tengerhajózáson és kereskedelmen alapuló gazdasági fellendüléséhez vezetett. Az örökösödési problémák azonban nem múltak el, IV. Pedro igényt tartott Mallorca koronájára, 1343-ban Pagueránál partra szállt és ezzel Mallorca elvesztette az évtizedeken át tartó függetlenségét.

Az autonómia elvesztése, az adóterhek és a kalózkodás fokozódása állandó lázadásokhoz vezetett. Mindezek ellenére, részben a spanyolok lepantói győzelmének köszönhetően Palma a nyugati Földközi-tenger legfontosabb kereskedelmi központjává vált.Mallorcán mégsem következett be újból a korábbihoz hasonló gazdasági virágzás. Járványok, belső politikai viták, valamint részben a gazdasági súlypont Atlanti-óceánra való áthelyeződése megakadályozták a folyamatos fejlődést. A gőzhajózás megjelenésével Mallorca végleg elvesztette tengeri befolyását.

A Franco érában a regionális érdekeket elnyomták, ehhez hozzátartozott a katalán mallorcai nyelv elspanyolosodása. A II. világháború után lassan elkezdődött a turizmus fellendülése, egész Európából érkeztek látogatók. Ma a sziget életében a legjelentősebb szerepet az idegenforgalom játssza, az ebből befolyt jövedelem a bruttó nemzeti termék 80 %-át képezi.

Földrajzi adatok
Mallorca, a 3640 km2-es "Kis szikla" a Spanyolországhoz tartozó Baleári-szigetcsoport legnagyobbika, hossza mintegy 100 km, szélessége kb. 70 km. A sziget legmagasabb csúcsa az 1145 méter magas Puig Maior. A sziget északi részén drámaian meredek sziklafalak, déli partján több kilométeres hosszúságban elnyúló finomhomokos partok találhatóak. A turisták többsége a kiterjedt Palma-ra, valamint a termékeny síkságokra összpontosít, a sziget délkeleti részén a partok viszonylag gyéren lakottak. Éghajlatát tekintve tipikusan mediterrán, nyáron forró és száraz időjárás jellemzi, amelyet télen hűvös, esős klíma vált fel.

Közlekedés
A szigeten, busszal még a legkisebb településre is el lehet jutni. Minden lényeges útvonal csillagszerűen Palma-ból indul ki, keresztirányú összeköttetés szinte alig van. Mallorcának két vasútvonala van: Palma-Soller (napi 10 járat) és Palma-Inca, ez utóbbi elsősorban turistavonatként közlekedik. A szigeten nagy számú autókölcsönző kínál autót vagy motort. Ehhez érdemes azonban alaposan tájékozódni, mivel az árak igen különbözőek lehetnek. A sziget legtöbb kikötőjéből kisebb sétahajók indulnak, amelyekről Mallorca festői öbleit csodálhatják meg. Vásárlás
Az üzletek általában reggel 9-től délután 1 óráig, majd délután 4-től este 8-9-ig tartanak nyitva. A spanyol emberekre jellemző déli szieszta idején alig található nyitva tartó üzlet, kérjük ezt vegyék figyelembe.

Ételek-italok
Mallorca a helyi ételspecialitások és a hagyományos spanyol konyha számos különlegességéről nevezetes. A tipikus ételek közé tartozik a sertéshús, bárány, szárnyasok, csigák és természetesen a különféle tengeri halfajták. Olivaolajat, sok zöldséget, főleg paradicsomot és káposztát használnak, gyakran ízesítenek mazsolával, mandulával, píneamaggal. Szeszesitalok közül jellegzetes az ánizspálinka vagy palo, de közkedveltek a mallorcai borok, a frissen facsart narancslé és a mandulatej. Borravaló
A turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a az ajánlott borravaló.

Javaslataink
Az erős hullámzásra figyelmeztet a parton lengő piros zászló, ilyenkor lehetőleg ne fürödjenek a tengerben.
Fakultatív kirándulások Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos bármely reklamációt irodánk nem tud elfogadni. Javasoljuk, hogy a kirándulásokat a irodánk képviselőjénél vásárolják meg.

HASZNOS TUDNIVALÓK
Beutazási feltételek: Érvényes útlevél, mely a visszaúttól számítva még 1 hónapig érvényes.
Időeltérés: Magyarországgal megegyező időzónába tartozik, ugyanaz az időszámítás.
Repülési idő: Budapestről kb. 2 óra 30 perc.
Hivatalos nyelv: Spanyol és katalán, de a legtöbb helyen beszélnek angolul és németül is.
Külképviselet: Magyarország Nagykövetsége Calle Angel de Diego Roldan 2128016 Madrid Dr. Tóth Gábor nagykövet Tel.: (00 34 91) 413 7011 Fax: (00 34 91) 413 4138
Magyarország Főkonzulátusa Avda Diagonal 477 Planta 19.B.08036 Barcelona Dr. Gulyás András főkonzul Tel.: (00 34 93) 405 1950 Fax: (00 34 93) 419 4608
Magyarország Tiszteletbeli konzulátusa Avenida Picasso 10.07014 Palma de Mallorca Francisco Manuel Kovács Reus Tel.: (00 34 971) 720 809 Fax: (00 34 971) 720 774
Transzferidők: Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés illetve az indulás.

Időjárás:
Átlaghőmérséklet: Palma
ápr máj jún júl aug szept okt
Max. 24° 27° 31° 34° 35° 33° 27°
Min. 14° 18° 20° 22° 22° 20° 17° Víz 17° 18° 22° 24° 25° 24° 22°
Elektromos áram: 220 V. Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.
Hivatalos pénznem: Euro (váltópénz 100 cent). Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak.
Hitelkártyák: Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.
Autóbérlés: Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges. Nemzetközi jogosítvány kiváltása is ajánlott.
Egészségügyi ellátás: Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.
Szállodák értékelése: A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely eltérhet az európai normáktól.

Can Pastilla
A város Palma-tól keletre körülbelül 7 km-re helyezkedik el. Homokos tengerpartján a napozás és pihenés mellett számos vízi sportolási és szórakozási lehetőség várja az ide látogatókat. El Arenal A rendkívül pezsgő éjszakai élet miatt főként a fiatalok körében népszerű üdülőhely. Spanyolország legnagyobb idegenforgalmi üdülőközpontja Palmatól, a fővárostól mindössze néhány percnyi autóútra van. 4300 méter hosszú és 60 méter széles aranyszínű, finomhomokos strandja és tengerparti pálmafasétánya rengeteg turistát vonz.

Paguera
Kedvelt, csendes üdülőhely, a sziget délnyugati részén, Santa Ponsa szomszédságában, Palma de Mallorcától 25 km-re fekszik. Hangulatos éttermei, szórakozóhelyei igényes kikapcsolódást nyújtanak minden korosztály számára.

Palma Nova/Magaluf
Az üdülőhely kb. 13 km-re fekszik a sziget fővárosától. A sétálóutcákon esténként kellemes sétákat tehetünk, illetve meglátogathatjuk a számos üzlet, bár, étterem valamelyikét. A vízi-vidámparkban mindenki kellemesen szórakozhat. A város keleti részén pínea-fenyőkkel övezett öblöket találunk, illetve pálmákkal körülvett finomhomokos strandokat.

Santa Ponsa
A sziget fővárosától, Palma-tól kb. 18 km-re délnyugatra fekvő üdülőhely lenyűgöző villanegyeddel és szép fekvésű jachtkikötővel. A városka magja a jól védett, homokos öböl körül terül el, ahol kávéházakat és számos szórakozási lehetőséget találunk.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel