Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Líbia

+A nyugati sajtóban folyó, az ország hírnevének állandó rontása ellenére a legtöbb utazó, ki egyszer már felkereste Líbiát, azt mondja, hogy fantasztikus élményben volt része. A líbiai lakosok jó hírnevet vívtak ki maguknak kedvességükkel és vendégszeretetükkel. Észak-Afrika más városaival szemben az utcák és a bazárok mentesek az agresszív felhajtóktól. Líbia se nem teljesen sivatag, se nem tiszta pálmafa.

Az ország, melyről azt halljuk, hogy majdnem beborította a sivatag, kellemes meglepetést okoz mediterrán jellegével, feltéve, ha szigorúan csak a partmenti területeket keressük fel. Tripoli legalább annyira fejlett, mint bármelyik afrikai nagyváros és a keleti terület, Jebel Akhdar is jobban emlékeztet a zöldellő Krétára, mint egy kihalt, csupa homok és kő sivatagra. Persze, ha a vándorló homokdűnék és a tevekaravánok dobnak fel, az is van bőven.

A déli Fezzan-ban annyi sivatagot találunk, hogy évekig kóborolhatnánk benne és ha bátrak vagyunk, eljuthatunk oda, ahol csak a nomádok jártak előttünk. A római és görög romok mellett a modern művészetek és építészet alkotásai is szép számmal láthatók és talán a fejlődés az ENSZ szankciók 1999-es megszüntetésével tovább folytatódik.

Államforma: iszlám népköztársaság
Főváros: Tripoli
Terület: 1 775 500 km2
Népesség: 4 967 00 fő
Hivatalos nyelv: arab
Vallás: mohamedán 97%, egyéb 3%

Általános leírás:
Látnivalók:

Tripoli
Itt már az Ókorban is görögök és rómaiak éltek, majd törökök és olaszok gyarmatosították a területet. A város jellegzetességei, mint például az óriásplakátok teljes hiánya a Kadhafi rezsim befolyását jelzi. A város legjellegzetesebb épülete a Vörös Palota, az Assai al-Hamra, mely a város északi oldalán található hegyfokon található. Hajdanán a tengerre nézett, de most alatta a mesterségesen feltöltött 500 méter széles sávon autópálya épült. Az épület komplexum teljes alapterülete 13,000 négyzetméter, tele udvarokkal és szűk sikátorok labirintusával.

Az erőd belsejében az összes hajdani megszálló a törökök, spanyolok, máltai lovagok és az olaszok is hagytak valami maradandó alkotást. A Jamahiriya Múzeum bejárata a Zöld téren található a kastély mellett. Az épületet temérdek pénzért az UNESCO elvei szerint építették és a tárlatok időrendben mutatják be az ország történelmét az őskortól kezdve a forradalomig. A kiállítások legértékesebb darabjai az ókorból származó mozaikok, szobrok és használati tárgyak, Észak-Afrikában egyedülálló gyűjteménye.

A medina Tripoli szíve, a legszemrevalóbb bevásárló központ az egész országban. A helyi bazár, a souq egyedi hangulatával és főleg a helyi igényeket kiszolgáló termékeivel tarthat igényt érdeklődésünkre. Szintén a városfalon belül található az összes történelmi mecset és vendégfogadó (khan) is. Amennyiben kikapcsolódásra vágyunk keressük fel a város állatkertjét vagy a közeli strandok egyikét. Benghazi a Sirt öböl keleti partján található város Líbia második legnagyobb városa. Történelmi épületeinek többsége elpusztult a II. világháborúban és csak az olajkitermelés megindulása után került helyreállításra. A város leginkább a környékbeli rómaikori romok felfedezésére alkalmas kiinduló pont, de innen indulhatunk kirándulásra a Zöld-hegységbe is. A város központja az al-Jreed bazár, ahol bármilyen ruhát vagy háztartási tárgyat beszerezhetünk. Egy körforgalom közepén látható Omar al-Mukhtar szabadságharcos síremléke. A város közelében számos kiépített strand és hozzá kapcsolódó szórakoztató központ található, melyek legjobbja a Garian turista központ.

Ghadhames városa egy oázis közepén fekszik délnyugatra Tripolitól az algériai és tunéziai határ közelében. Amennyiben nincs sok időnk, de mindenkép szeretnénk valamit a sivatagból is látni, ez a mi helyünk. A sivatagi építészet legszebb alkotásai itt láthatók, méltán érdemelte ki a "Sivatag gyöngye" nevet.

Az óváros, egy igazi labirintus, ahol az utcákra csak elvétve szűrődik be a fény, egyedülálló hely az egész Szaharában. Az óváros nyugati bejárata mellett található a Házmúzeum, egy hajdani kereskedő háza, melyben megőrizték az eredi berendezést. A Mulberry tér hajdanán rabszolgapiac volt.
A tér közelében áll a D'jmaa al-Kabir mecset, melynek tornyáról fantasztikus látvány tárul elénk a városról és környékérol. A várostól 15 km-re egy hegyen van Ras al-Ghoul, a "Szellemek városa", hol nem túl látványos római kori romok láthatók. A hegy melletti tó kellemes fürdőzést kínál, ha már nagyon melegünk van. Leptis Magna

Ha csak egyetlen római kori műemléket szeretnénk felkeresni, ez legyen Leptis Magna. Mind mérete, mind épületeinek épsége lenyűgöző, a legnagyobb és legteljesebb római emlék a Földközi-tenger afrikai oldalán. A várost a föníciaiak építették, majd a pun háborúk alatt majdnem elpusztult végül a rómaiak építették újra, míg 644-ben az arabok elfoglalták. A várost véglegesen a 11. században hagyták el lakosai a mindent beborító homok elől menekülve.

A feltárások a 20. században kezdődtek el és a régészek örömére a homok alatt számos épület épségben maradt. A bejárat mellett rögtön egy hatalmas múzeum vár minket, de az igazi látványosságot maguk a romok nyújtják. Az első építmény a Severus császár emlékére, i.sz. 203-ban emelt diadalív. Nem messze tőle láthatjuk a Hadrianus fürdőt, mely méreteiben alig maradt el római párja mögött. További felfedező utunk során eljuthatunk a nimfák szentélyeihez, majd a fórumra, mely Róma főterével versenyzett, valamint egy rendkívül aprólékos, precíz munkával felépített bazilikához és színházhoz. Ha tovább megyünk a tengerparton, innen 700 méterre eljutunk a cirkusz és az amfiteátrum romjaihoz is.

Éghajlat:
Környezet, éghajlat: Líbia a mediterrán Észak-Afrika közepén található; délről Csád és Niger, keletről Egyiptom és Szudán, nyugatról Algéria és Tunézia határolja. Az ország Afrika negyedik legnagyobb területű állama, megközelítőleg háromszor nagyobb Franciaországnál. Három fő részre osztható: Tripolitania az ország észak-nyugati csücskét foglalja magába, Fezzan az ettől délre eső területet.

A keleti területeket Cyrenaica-nak nevezik. Líbia éghajlatát leginkább két főbb tényező befolyásolja: a hatalmas sivatag délen és a Földközi-tenger északon. A tengerparti területek kellemes klímájúak, nyáron Tripoliban az átlagos hőmérséklet 30°C, télen 8°C. A 380 milliméternyi csapadék többnyire télen hullik le. A középső sík területeken a félsivatagi éghajlat a jellemző, míg a déli területeket rendszeresen fenyegeti a szárazság. A meleg, száraz sivatagi homokot magával hordó szél, a ghibli, ősszel és tavasszal gyakran keseríti meg a tengerparton élők életét is.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel