Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Lettország

Gúnyosan a "Balti Svájcnak" nevezik az országot, amely azonban inkább Hollandiához hasonlítható, mivel területének 10%-a tengerszint alatt fekszik. A tengerparton fekvő Riga mágnesként vonzza a turistákat.

A nyüzsgő főváros remek kirándulások kiindulópontja, Jurmala tengerpartja, a Gauja folyó völgyére néző Sigulda kastély, vagy a rundalei Rastrelli palota még a legkényesebb ízlésűeket is kielégíti. Természetesen túl szép lenne, ha valamilyen probléma nem terhelné a volt szovjet tagköztársaságot. Sajnos erős etnikai ellentétek vannak az ország lakosságának harmadát kitevő oroszok és a lettek között. Komoly villongásokat eddig még nem okozott ez az ellentét, de nagyon figyeljünk arra, hogy az ország melyik részén, melyik népről, mit mondunk, próbáljunk semlegesek maradni, ne avatkozzunk bele ezekbe a dolgokba.

Államforma: köztársaság
Főváros: Riga
Terület: 64 589 km2
Népesség: 2 617 000 fő
Hivatalos nyelv: lett
Vallás: lutheránus 55%, római katolikus 24%, orosz-ortodox 9%, egyéb 12%
Időeltolódás: +1:00

Általános leírás:
Látnivalók:

Riga Vilniuszhoz és Tallinhoz képest se nem túl szép, se nem túl érdekes. A fővárosban az orosz lakosság aránya meghaladja a lettekét, a levegőben érezni lehet az etnikai ellentéteket. A város legszebb része a Vecriga, a rigai óváros. Az épületek stílusa a német építészetet követi.

Gyönyörű kilátás nyílik a Szent Péter templom tornyaiból a városra. A XIV.században épült Riga Kastély az ország elnökének rezidenciája. A régi és az új negyedeket látványos sugárutak kötik össze és csendes parkok választják szét. Itt található a Szabadság Emlékmű. A rigai zsidó gettó egykori területén található Riga egyetlen megmaradt zsinagógája, és a Zsidó Múzeum. Érdemes megtekinteni a Motor Múzeumot, ahol az egykori szovjet pártvezérek autói vannak kiállítva. Nyári estéken a Doma laukums számtalan sörsátra, kávézója és étterme várja a szórakozni vágyókat. Jurmal látványos, kicsiny falvakkal, homokdűnékkel díszített 20 km hosszú tengerpartja remek pihenőhely. Múzeumok, galériák, éttermek, hangulatos kiskocsmák várják az ide érkezőket.

Sigulda és környéke az ország leglátogatottabb része. Középkori várai, hegyei, völgyei, sziklái meseszerű élményben részesíti az embert. Levegője miatt ismert gyógyközpont, és ez a régió az ország egyetlen téli sportokra alkalmas területe is. A Gauja nemzeti park az ország egyetlen nemzeti parkja, nagyon gazdag élővilággal rendelkezik. Bauska legnevezetesebb műemléke a XV.században épült kastély. A múzeumnak berendezett kastélyban érdekes kiállítás mutatja be a renoválási munkálatokat. Nyaranta a főtér ad helyet az Ősi zenék fesztiváljának. A barokk stílusú Rundale tér az itáliai építész Rastrelli remekműve. Kuldiga gyönyörű templomairól, erődítményéről és vízeséséről híres.

Éghajlat:
Litvániával, Észtországgal, Oroszországgal, Fehéroroszországgal és a Balti-tengerrel határos az ország. Területének 40%-a erdővel borított, legmagasabb pontja a 311 méter magas Gaizina kalns. Egyetlen nemzeti parkja a Gauja folyó völgyét foglalja magában, és olyan ritka élőlényeknek biztosít védelmet, mint a fehér gólya, a vidra, a farkas és a barnamedve.

Az élővilágon kívül lenyűgözőek az itt látható kastélyok, a sétautak és a páratlan panoráma. Novembertől áprilisig kellemetlen időjárás uralkodik az országban, a hőmérő higanyszála alig emelkedik 0 C° fölé, a Nap csak néhány órát süt naponta. A nyár kellemes, nem túl forró. Nem árt, ha mindig van nálunk esernyő, ugyanis ebben az időszakban gyakoriak a heves zivatarok.

Étkezési szokások:
Lettországban az ételek elkészítésének leggyakoribb módja a füstölés, a füstölt hering, orsóhal, lepényhal és angolna mind-mind nemzeti ételnek számítanak. Nyáron az erdei gyümölcsökből készített lepények remek lehetőséget nyújtanak pár kiló magunkra szedésére... A Riga Feketebalzsam Lettország nemzeti itala, nagyon magas alkoholtartalmú, sűrű, fekete, az Unikumhoz valamennyire hasonlító ital. Ne hagyjuk ki!
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel