Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Kréta

Történelem
A görög szigetek történelme és természeti környezete erősen eltérő, volt idő, mikor a szomszédos szigetek esküdt ellenségei voltak egymásnak.

Az antik Görögország korántsem volt egységes állam, városállamok csoportja alkotta. A legelső ilyen "kis-civilizáció" Krétán bontakozott ki.A régészeti leletek tanúbizonysága szerint Kréta első lakói a korai neolitikumban, Afrikából érkeztek. Az európai kontinens első fényes civilizációjának, a minoszi kultúrának megszületése a Kis-Ázsiából a Kr.e. 3. évezred dereka táján bevándorolt indoeurópai népcsoport megjelenéséhez kapcsolódik. Knossos a nyugati világ egyik legkorábbi városa volt, virágkorában lakossága mintegy 100.000 fős lehetett.

A hatalmas területen fekvő palota-város 32 km-re volt a kikötőtől, amely igen nagy kereskedelmi forgalmat bonyolított le Egyiptommal és Szíriával. Az a tény, hogy a krétaiak palotáikat, sőt még a tengerparti településeiket sem védték meg falakkal, azt bizonyítja, hogy a térségben béke honolt, valamint a flotta katonailag és gazdaságilag uralhatta a térséget.Kr.e.

1450 körül az "Aranykornak" hirtelen katasztrófa vetett véget, a kiváltó ok Santorini vulkánjának hatalmas kitörése lehetett. A robbanást az egész térségben hatalmas erejű földrengés, szökőár, több napos sötétség és hamueső követte. Kr. e. 1100-ban a harcias dórok hódítása következtében a minoszi civilizáció végleg hanyatlásnak indult.
A sziget később a rómaiak, majd Bizánc, a 9. században pedig arab uralom alá került, majd 1204-ben a keresztes lovagoktól Velence szerezte meg. Az idegen hatalom és az adóterhek ellen lázadozó krétaiak felkeléseitől "megtépázott velencei oroszlán" a 17. század közepéig uralta a szigetet, mikor a térségben a Török Birodalom janicsárjai mindent elsöpörtek.

A sziget lakossága a kemény, időnként kegyetlen elnyomás ellen többször fellázadt, de az 1821-es görög szabadságharc idején is, Görögország függetlensége ellenére egyiptomi segítséggel a törökök kezén hagyta a szigetet.1898-ban Kréta angol segítséggel végül autonómiát kapott, majd később egyesült az anyaországgal.

A II. világháború idején a németek nagyszabású ejtőernyős hadművelettel csak súlyos veszteségek árán tudták elfoglalni a szigetet.A háború következtében elnéptelenedett falvak és romokban heverő gazdaság ellenére Kréta gyorsan talpra állt, napjainkra Görögország gazdaságilag erős, idegenforgalmi szempontból egyik legfejlettebb és legvonzóbb vidéke lett. Földrajzi adatok A 35. északi szélességi kör mentén, Észak-Afrika egyes részeinél is délebbre elhelyezkedő sziget Európa legdélibb vidéke.

Kréta Görögország legnagyobb szigete, területe mintegy 84000 km2, kelet-nyugati irányban 250 km, észak-déli kiterjedése még a legszélesebb részén is mindössze 60 km. A sziget zömét hegységek alkotják, ahonnan szelíd lejtők ereszkednek le a sűrűn lakott északi part menti síkságokig. Itt sorakoznak a legnagyobb városok, amelyek elsősorban a kikötésre kiválóan alkalmas nagyobb öblökben fekszenek.

Délen a hegyek meredek sziklafalai mintha a tengerből ugranának ki, ez a rész gyérebben lakott. A sziget éghajlata mediterrán, de a forró száraz nyár a déli fekvésnek köszönhetően sokkal tovább tart, mint Görögország más vidékein. Közlekedés A "vasútmentes sziget" közúti hálózata fejlett, az északi part teljes hosszában végighúzódó nyugatkeleti irányú főútvonalról hágókon és völgyekben áthaladó leágazások vezetnek a déli partvidék jelentősebb településeihez. A sziget legtöbb települése könnyen megközelíthető autóbusszal, de a néha szokatlannak tűnő menetrend miatt ajánlatos gépkocsit kölcsönözni. A nagyobb települések rendszeres hajójáratokkal is megközelíthetőek.

Vásárlás
Az üzletek általában a délelőtti órákban, majd délutántól késő estig tartanak nyitva. A krétai emberekre jellemző "déli szieszta" idején alig található nyitva tartó üzlet, kérjük ezt vegyék figyelembe. Üdülőhelyeken az üzletek többsége hétvégén is nyitva tart.

Ételek-italok
A görögök ételeik elkészítéséhez olíva olajat használnak, kedvelik a húsokat, elsősorban a birkát, melyet roston sütnek meg. Szívesen fogyasztják a változatosan elkészített tenger gyümölcseit is. Kedvelt előétel kínálatuk paradicsomból, uborkából, dinnyéből, szeletelt sajtból, olajbogyóból és sokféle gyümölcsből áll. A legelterjedtebb vendéglőféle a taverna, ahol olyan ételeket kínálnak, mint pl. görög saláta, suvlaki, tzaziki, musaka vagy gyros. A legkedveltebb aperitif az ouzo, borok közül pedig a retsína.

Borravaló Krétán szokás borravalót adni, amely a turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a. Az éttermekben és a szállodákban az ár rendszerint tartalmazza a borravaló összegét, a portások, szobalányok és a taxisok mégis sokszor elvárják a borravalót. Fakultatív kirándulások Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos reklamációt irodánk nem tud elfogadni. Javasoljuk továbbá, hogy a kirándulásokat utazási irodánk képviselőjénél vásárolják meg.

Beutazási feltételek: Érvényes útlevél, amelynek a visszaúttól számítva még 3 hónapig érvényesnek kell lennie.
Időeltérés: Magyarországhoz viszonyítva +1 óra.
Repülési idő: Budapestről kb. 2 óra 30 perc.
Hivatalos nyelv: Görög, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.
Külképviselet: Magyarország Nagykövetsége16, Kalvou Str. Paleo Psychico15452 Athén Kőrösi Csaba nagykövet Tel.: (00 30 210) 675 2300 Fax: (00 30 210) 674 0890
Transzferidők: Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés illetve az indulás.
Időjárás: Átlaghőmérséklet Heraklion ápr máj jún júl aug szept okt Max. 20° 24° 28° 32° 33° 28° 24° Min. 13° 17° 22° 24° 24° 22° 18° Víz 17° 19° 22° 24° 25° 24° 23°
Elektromos áram: 220 V. Minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.
Hivatalos pénznem: Euro (váltópénz: 100 cent). Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak. Minden ismertebb hitelkártya elfogadott.
Autóbérlés: Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte szükséges. Nemzetközi jogosítvány kiváltása is ajánlott. Krétán a vezetési stílus kultúrált, ezért az autóbérlést irodánk is javasolja.
Egészségügyi ellátás: Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.
Szállodák értékelése: A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely eltérhet az általában elfogadott normáktól.

Heraklion
Az északi partvidéken, a sziget nyugati és keleti végpontja között nagyjából félúton fekvő település 130 ezer lakosával Kréta legnagyobb kereskedelmi, gazdasági, és kulturális központja és egyben fővárosa is. Egykor Knossos előkikötője, később az arab kalózok búvóhelye, ma központi funkcióján túl főként rengeteg építészeti emlékével, a közeli Knossos-i romokkal és híres Régészeti múzeumával várja a történelem iránt is fogékony látogatókat. A kikapcsolódást keresők és szórakozásra vágyók számára is ez a város kínál a legtöbb lehetőséget.

Amoudara
A fővárostól nyugatra, 2 km-re fekvő település, amely központi fekvésének köszönhetően ideális kiindulópontja a kirándulásoknak. A közeli főváros nyújtotta szórakozási lehetőségek minden korosztály számára vonzóvá teszik a homokos tengerparton fekvő kisvárost.

Rethymnon
A 15 ezer lakosú település Kréta harmadik legnagyobb városa, a fővárostól nyugatra fekszik az északi part mentén. A helység az elmúlt évek idegenforgalmi fejlesztései ellenére még mindig őrzi hagyományait. Fő látnivalója a 16. században épült velencei erőd, valamint a török időkben épült Neradzesz mecset és minaret.

Hersonissos
Herakliontól keletre, körülbelül 25 km-re fekvő település, amely a Lassithi hegység lábánál fekszik. A festői halászfalu a nyugodt pihenésre vágyó utasok kedvelt célpontja, de a közeli csúszdapark, valamint a rengeteg taverna, bár és üzlet minden korosztály számára szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget kínál.

Malia
Az északi parti "Riviérához" tartozó településtől nem messze tárták fel Kréta harmadik legjelentősebb minoszi palotáját. A történelmi emlékeken túl a település minden korosztály számára kikapcsolódási, sportolási és szórakozási lehetőségeket nyújt.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel