Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Koreai Köztársaság

A második világháború után Korea ketté szakadt a déli demokratikus és az északi kommunista berendezkedésű államra. Kész csoda, hogy Dél-Korea még létezik.
Nyugatról Kína fenyegető árnyéka borul az országra, míg keleten Japán áll ugrásra készen. Nem csoda hát, hogy az ország akarata ellenére színteréül szolgált szomszédai háborús játékainak.

A Japán-tengerbe forduló félsziget ínycsiklandó csemege volt éhes szomszédai számára. Habár megszámlálhatatlan alkalommal próbálták ellenfelei legyűrni, Korea mindig túlélte, többnyire érintetlenül. Koreaiak ezt a képességüket kultúrájuknak, konfuciánus vallásuknak és nemzeti büszkeségüknek tudják be. A koreai táj is nagyban hozzájárult a egységes nemzeti tudat kialakításához.

Az országot zöld erdők takarója borítja, melyet átszúrva sziklás hegyek törnek az ég felé. A koreaiak a természet és a hegyek megszállottjai, bárhova is utazunk majd, mindenütt látni fogjuk őket a szabadban kirándulni folyamatosan egyre messzebb és magasabbra.

Államforma: köztársaság
Főváros: Szöul
Terület: 99 300 km2
Népesség: 43 663 000 fő
Hivatalos nyelv: koreai
Vallás: buddhista 36%, protestáns 23%, konfuciánus 24%, katolikus 5%, egyéb 12%
Időeltolódás: +8:00

Általános leírás:
Szöul modern megapolis és ősi város. A várost a koreai háború után teljesen újjá kellett építeni, 12 sávos autópályák és felhőkarcolók uralják. Azonban elrejtve rengeteg ősi templom, paloták és pagodák rejtőznek városszerte. A Han-gang-folyó vágja ketté a várost, mely három legfontosabb kerülete: Chung-gu a központi negyed, Chongo-gu az olcsóbb szállások helye és Itaewon-dong, ahol a legtöbb bolt, bár és szórakoztató létesítmény van.

Szöul méltán palotáiról a leghíresebb, a Kyongbokkung palota a legismertebb, melyet a Yi dinasztia idején épült. Habár a palota 500 épületéből a japánok szinte mindet megsemmisítették később mindet rekonstruálták, majd ez történt a koreai háború után is. A palota valójában több épület együttese, a közülük az egyik pagoda és egy két emeletes trónterem emelkedik ki látvány szempontjából.
A palota területén található Népi Múzeum azt mutatja be, hogyan éltek az egyszerű koreaiak az idők folyamán. Egy másik kiemelkedő palota a Changgyonggung, mely 1014-ben épült. Hajdanán az uralkodó nyári palotája volt, majd a japánok lerombolták. Mindazonáltal épp elég látnivaló maradt itt a Koryo dinasztia korából köztük csillagászati műszerek, egy botanikus kert és több kőhíd.
Egy gyaloghídon átkelve a palota túloldalára eljutunk a Chongmyo kriptához, ahol mind a 27 Yi dinasztiából származó uralkodó síremléke látható. A város legszebb parkja a Tapkol, mely az ottlévő márvány pagodáról kapta a nevét. Itt kiáltották ki 1919-ben a függetlenséget.

A város másik híres parkja a Namsan, ahol a világ harmadik legmagasabb tornya a Szöul-torony található. Ha valami komolyabb kikapcsolódásra vágyunk keressük fel a Hadtörténeti Múzeumot, mely a Yongsan-gu katonai táborban található. Az elsoszámú nemzeti kincs a Namdaemun Kapu egykoron Szöul főkapuja volt. A 14. században épült a jelenlegi vasútállomás közelében. Közelében a Lotte World teljes ellentétben áll a kapu magányos büszkeségével, ez ugyanis a helyi Disney-világ, ahol az egész család órákon át szórakozhat.

Skanzen (falumúzeum) Furcsán hangzik, de ez a legízlésesebb módja a koreai vidék életének megismeréséhez, anélkül, hogy órákig kellene buszozni és furcsa helyeken aludni. A faluban minden, hagyományos lakó-, mezőgazdasági és közigazgatási épület megtalálható az ország minden tájáról, ráadásul konfuciánus iskolát, buddhista templomot és piacot is találunk itt.
A falu valódi, nem csak egy turista látványosság - az emberek, kiket itt látunk valóban itt élnek és dolgoznak minden nap. Minden nap táncelőadásokban és felvonulásokban gyönyörködhet az ide látogató. A Skanzenba húszpercenként indul busz Szöulból. Soraksan Nemzeti Park  vezeti a slágerlistát, egyszerűen nem írható le.

A keleti parton a demilitarizált övezet közelében fekszik sziklás csúcsok, dús zöld erdők, ezernyi vízesés, strandok és ősi templomok a védjegyei. Az ősz a legalkalmasabb az idelátogatásra, amikor a hulló levelek sokszínű árnyalatai parádés látványt nyújtanak. A szemet gyönyörködtető látvány természetesen hatalmas tömegeket vonz ide, ne számítsunk magányos erdei utakra. Ha meg akarunk szökni a tömeg elől, menjünk fel Belső-Sorakba kempingezni a park nyugati részén. Akik szeretik a természet szépségeit a megszokott luxussal övezni azoknak az Osaek meleg forrás környéke ajánlható Dél-Sorak környékén.

Kyongju majdnem 1000 évig a 10. századig Kyongju volt a Silla dinasztia fővárosa. Jelenleg, 1000 évvel késöbb a Kyongju kisvárosnak álcázott hatalmas szabadtéri múzeum. A város közepén a Tumuli park hatalmas fallal körülvett területén 20 királyi sír található. Nem sokkal messzebb Chomsongdae egy halom kőre emlékeztet, de valójában Kelet-Ázsia egyik legrégebbi csillagvizsgálója. A sziklák a napok és hónapok allegóriái.

A várost átszelő folyó másik oldalán található az ország legrégebbi síremléke az Onung, valamint az elegáns Posokjong Bower kert. A Silla építészet legimpozánsabb alkotása a Pulguska templom, mely a várostól 16 km-re lévő sziklateraszokra épült. Az épület belső festménye Ázsia legszebb művészeti emlékei közé tartoznak. A templom fölött lévő Sokkuram Grotto-ról tekint le Kyongjura az ülő Buddha szobra. Songnisan Nemzeti Park Közép-Korea legszebb nemzeti parkja, látogatói számára a legnagyobb vonzerő a Popchusa templom, mely a legnagyobb és talán leglenyűgözőbb az országban 533-ban épült és ma is látható alakját 1624-ben nyerte el. Az ötemeletes pagoda mellett a 33 méter magas Buddha szobor tornyosodik, mely a Kelet legmagasabb szobra. Érdekessége, hogy egyetlen bronz tömbből készült a hatalmas alkotás.

Éghajlat:
Dél-Korea északon (micsoda meglepetés) Észak-Koreával határos, míg tengeri határai a Japán-tengeren Kínával és Japánnal közösek. A félszigetet kettéosztó határ a 38. szélességi fok mentén húzódik. Az ország területét, mely kicsivel nagyobb, mint Portugália, többnyire hegyek borítják, melyek közül a legmagasabb a keleti parton magasodó Hallasan. Az éghajlata négy jól elkülöníthető évszakra bontható: a nyár, vagyis a monszun június-júliusra, a kimondottan hideg tél pedig november-márciusra esik. A déli parton található Cheju-do az ország legmelegebb és legesősebb helye.

Étkezési szokások:
A koreai konyha alapja a kimchi - reszelt zöldség chilivel, fokhagymával és gyömbérrel összeérlelve. Akármit is rendelünk, kimchi-t a legnagyobb valószínuséggel kapunk hozzá. A nemzeti eledel a pulgogi vagy tüzes marha: marhacsíkokat szójaszószban, szezámolajban, fokhagymában és chiliben pácolnak majd az asztalnál főzőlapon sütik meg.

A legnépszerűbb utcai eledel a palacsinta, fontosabb változatai a pajon (zöldhagymás palacsinta) és a pindaeddok (babos és sült disznóhúsos palacsinta). A koreai társasági élet a tea és a kávé körül forog, itt-tartózkodásunk alatt próbáljunk ki a helyi gyógyteák közül néhányat mindenképp. Ha valami keményebbre vágyunk, keressük a makkoli jip-et, a kocsma koreai változatát.

Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel