Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Kazahsztán

 Ha nem vagyunk rajongói a végtelen sztyeppének és a hanyatló ipari városoknak, ez az ország nem nekünk való. Egy ido után úgy tunik, mintha a vidéket nukleáris robbanások nyomai tarkítanák, és ez igaz is, mivel orosz tudósok 1940 óta erre használták Kazahsztánt. Ez alól a legfobb kivétel Almaty, igazi kozmopolita város, az ország déli és keleti határán végigfutó, Tian Shan és Altaj hegységek lábánál.
A legtöbb látogató csak átutazik itt, Közép-Ázsia híresebb pontjai felé, de aki szereti a távolságot, végtelen síkságokat, a hosszú, hipnotizáló vonatutakat és a lókolbászt, az itt elemében érzi majd magát.

Államforma: köztársaság
Főváros: Alma-Ata
Terület: 2 717 300 km2
Népesség: 16 954 000 fő
Hivatalos nyelv: kazah
Vallás: mohamedán 47%, orosz-ortodox 44%, egyéb 9%
Időeltolódás: +5:00

Általános leírás:
Látnivalók:

Almaty  várost 1854-ben alapították az oroszok, mint határvárost, amikor a kazahok még nomád életformát éltek. 1997 óta az ország fovárosa és a mai napig Közép-Ázsia gazdasági, pénzügyi központja.

A város tiszta, áttekintheto hosszú sugárutakkal, alacsony épületekkel, háttérben a Zailiysky Alatau hegységgel. A város legszebb pontja a Zenkov katedrálist övezo Panfilov park. A katedrális maga az egyetlen épület a cári korszakból, amely túlélte az 1911-es földrengést, annak ellenére, hogy csak fából, szögek nélkül készült. A park nyugati végén található a kifinomult Arasan fürdo.
A Központi Állami Múzeum alapos betekintést enged a kazah történelembe, legértékesebb darabja az Arany ember, egy 4000 aranydarabból álló harci viselet. Astana A fováros, régebbi nevén Aqmola, 1950-es évekig poros bányászváros volt. Hruscsov nagyszabású terve, hogy Kazahsztán sztyeppéit gabonatermeszto területté változtatja, tette naggyá. A kormány, általános ellenállás mellett, 1997 decemberében helyezte át a városba székhelyét arra hivatkozva, hogy a város kevésbé földrengésveszélyes és központibb fekvése folytán jobb összeköttetése van Oroszországgal. Mivel az összes követség Almatyban maradt, az egyetlen ok sem létezik a látogatásra. 

Medeu és Shymbulaq 15 km-re található Almatytol; a város lakóinak népszeru kikapcsolódási és sportolási helye. 1700 méterrel a tengerszint felett Medeu alig pár házból áll, de itt található a világ legnagyobb korcsolyapályája. Kicsivel magasabban Shymbulaq a térség legfrekventáltabb síparadicsoma. Novembertol áprilisig lehet síelni, de legjobb január-februárban. Hétvégeken korán jöjjünk, mert elofordulhat, hogy a kölcsönzokben elfogy a felszerelés.

Távolabb a hegyekben van a türkizkék vizu Bolshoe Almatinskoe tó. Mindhárom hely kituno kiindulópontja kirándulásoknak. Zailysky Alatau és Küngey Alatau A két négyezer méter feletti hegycsúcs övezte tájat gleccserek, vad vizu folyók és szakadékszeru völgyek teszik az ország legkívánatosabb kiránduló helyévé.

Nyáron nomád pásztorok itt legeltetik nyájaikat és utazók bolyongnak a hegyekben. A túrákhoz vezetok kérhetok Almatyban. Készüljünk fel a változékony idojárásra. Köl-Say tavak Almatytol 110 km-re fekszik ez a három zöld tó a Küngey Alatau erdos hegyei által övezve. Ideális hely kempingezésre és pisztráng horgászatra. A hely Almatyból helikopterrel vagy Saty városából lovakkal közelítheto meg. A tavaktól fantasztikus kilátás nyílik délfelé a végtelen kazah sztyeppékre.

Éghajlat:
2,7 millió négyzetkilométeres területével Kazahsztán a világ kilencedik legnagyobb országa, nagyjából akkora, mint Nyugat-Európa vagy az Egyesült Államok fele. Északról Oroszország, nyugatról a Kaszpi-tenger, délrol Türkmenisztán, Üzbegisztán és Kirgizisztán, keletrol Kína határolja.

Az országot kevés csapadék éri, kivétel ez alól csak a hegyvidék. A legmagasabb pont a Tian Shan hegységben a Khan Tengri (6995 méter). Az ország ásványkincsekben gazdag, de földjei terméketlenek. A nyár égetoen meleg, 40°C körüli csúcshomérséklettel nappal, éjszaka pedig kevesebb, mint ennek a fele mérheto. A tél még a sivatagokban is hideg. A hegyekben a hó novembertol akár májusig is esik. Az évi átlagos csapadékmennyiség 100 mm a sivatagban, 1500 mm a hegyekben. A sztyeppén a legtöbb nyári eso vad zivatarok formájában érkezik, s ez gyakorta okoz áradásokat.

Étkezési szokások:
A kazah ételek többsége közel-keleti vagy mediterrán társaikra hasonlít, sok rizst, zöldséget - foleg gumósokat-, joghurtot és rostonsültet esznek. Az ételek másik része a nomád étkezési szokásokból alakult ki, birkahús, tejtermékek és kenyér, míg az oroszok lakta városokban a hazai konyha uralkodik. Vidéki specialitás a qazy, a füstölt lóhúsból készült kolbász, melyet hideg metélttésztával szolgálnak fel.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel