Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Karib- szigetek

Mielõtt megismerkednétek a szigetvilággal tudnotok kell, hogy hol helyezkedik el. A Karib-szigetek az amerikai kontinenshez tartoznak. Közép-Amerika büszkélkedhet egy tengerrel, ez a Karib-tenger.Ezen találhatóak különbözö tipusú szigetek.

Most pedig egy kis általános ismerkedés ezzel a gyönyörü világgal:
"Megtaláltuk a paradicsom kapuját…"- írja Kolumbusz mikor elõször lépett Hispaniola sziget partjára, és így felfedezte Amerika legszebb régióját. Kókuszpálmák és homokos tengerpart, azúrkék tenger és rumpuncs, mintha a Karib-szigeteket népszerûsítõ plakátok képei válnának háromdimenziós valósággá.

A legtöbb idelátogatónak a szigetek jelentik a tökéletes kikapcsolódást a mindennapi taposómalom után. Itt valóban nincs hiány napfényben, tengerben és homokban, de a karibi világ számtalan egyéb látnivalót is kínál. A legfontosabb, hogy minden szigetnek megvan a sajátos jellegzetes "íze", melyet a földrajzi adottságok, a történelem, a kultúra és az ott élõ emberek alakítottak ki.
Ez rendesen meglepi azokat, akik azt hitték, hogy a karibi térség egyforma szigetek halmaza csupán. Ezen a honlapon megpróbálom a fontosabb szigeteket bemutatni. Mindegyikrõl természetesen nem tudok szót ejteni, hiszen ez a világ csaknem 4000 km hosszúságú ívet alkotva húzódik Kubától egészen a Venezuela partjaitól nem messze található Trinidadig. Ma megkülönböztetünk Nagy Antillákat ( Puerto Ricotól Kubáig) és Kis-Antillákat (Szél felõli, Szélcsendes-szigetek, Francia- és Holland-Antillák). Bardados önálló egységet alkot.

Vulkáni eredet: A térség a karibi és az atlanti kéreglemez peremén helyezkedik el. A szigetek túlnyomó része vulkáni eredetû, de van köztük mélyen fekvõ atoll is, például a Kajmán-szigetek és Anguilla. Több szigetnek van ma is aktívan mûködõ vulkánja. Errefelé egymást érik a fortyogó iszaptavak és a kénes források. Részletesebben írhatnék még a történelmérõl, "a spanyol aranyról", a rabszolgaságról, a vallásról és a zenérõl, de ezekrõl inkább majd országokként teszek említést.

Érdekességek a karibi-világban
Az Atlanti-óceán középsõ részének magasabb légnyomású helyein kialakult hûs passzátszelek, melyek az Egyenlítõ felé fújnak, útba ejtik a Karib-szigeteket is. A magukkal hozott felhõkbõl megöntözik az esõerdõket is. Amikor délrõl és északról érkezõ szelek itt adnak találkát egymásnak, hatalmas hurrikánok keletkeznek. Úgyhogy a helybéliek egész nyáron át mormolgatják azt a karibi bölcsességet, mely szerint „júniusban korán lenne, júliusban várj egy cseppet, augusztusban mindjárt itt van, szeptemberben fergeteges, októberben itt volt, elment”. Valójában a legtöbb hurrikán szeptember közepén érkezik.

A Karib-tenger part menti vizeiben gazdag az élõvilág. Többek között számos tengeri madárfaj található, melyek gyakran elszigetelt, apró szigeteken vagy a világtól elzárt partszakaszokon költenek. A leggyakoribb fajok a következõk: az indiai trópusimadár,a füstös csér, a fehérhasú szula és a pompás fregattmadár. A vizekben gyakorta lehet hosszúszárnyú bálnákat látni, amint éppen farkuszonyukat a víz fölé emelik.

A karibi térségben található a világ legjobb búvártelepei közül nem is egy. A látványos zátonyokat kb. 75 korallfaj alkotja. Közöttük hullámzó tengeri ostor, szivacsok és a hihetetlenül élethû agykorall ad otthont az ide-oda cikázó egzotikus mintázatú trópusi halrajoknak, teknõsöknek, homároknak. A sötét repedésekben félelmetes külsejû angolnák bújnak meg.

A karibi konyháról elmondható, hogy egyszerû és szerény. A fõ ételek a rice’n’peas, a spenótszerû callalooleves, a friss hal, a változatos gyökérzöldségek, valamint a déli gyümölcsök. Híres a fûszeres jamaicai jerk disznóhús friss kókusztejjel.Az étkezési és fõzési hagyományok azonban szigetenként eltérõek, az egyes helyeket ért külsõ (afrikai, brit, francia, holland, indiai, spanyol vagy dél-amerikai) hatások eredményeképpen.

A térség kedvenc szeszes itala a rum. A jobbak Barbadoson és Jamaicán készült hagyományos sötét rumok, de van két híres fehér rum is: a Puerto Rico-i Baccardi és a St Croix-i Cruzan. Nem készül bor, így ezt az italt importálni kell, ami meg is látszik az árakon. Vannak viszont jó, helyi fõzésû sörök. Az alkoholmentes italok közül a friss gyümölcslé, a kókusztej és a cukornádlé áll a népszerûségi lista élén.

A mondás szerint egy karibi óra kilencven percbõl áll. A szigeteken lassan és kényelmesen zajlik az élet. Még a városokban is mindig jut idõ egy barátságos üdvözlésre, no meg némi szórakozásra. Hiszen ki ne hallott volna az itt rendezett híres karneválokról?

A Karib-tenger szigetei méltán váltak a turisták egyik kedvenc célpontjává, hiszen éghajlatában, természeti adottságaiban és minden viszonylatban tökéletesen megfelelnek egy csodálatos kikapcsolódáshoz.

Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel