Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Jordánia

Jordánia titokzatos világ. Szent föld, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte Jézust, ahol Mózes a Nebó-hegyen megpillantotta a Holt-tengert és Jeruzsálemet. Ahol a keresztesek vezették seregeiket Jerashon, az ősi római városon keresztül délre, a Mujeb Völgyre néző Kerak felé, mely növény- és vadrezervátumáról híres. Arábai Lawrence innen, a Wadi Rum sivatagból (a Hold Völgyből) indította arab seregeit az ottománok ellen Aqabába, mely város ma gyönyörű korallzátonyaival a Vörös-tenger mellett pihenni vágyók üdülő paradicsoma. Jordánia legnagyobb titka azonban, melyet a világ nyolcadik csodájának tartanak, a nabateusok ősi, rózsaszínű sziklába faragott városa, Petra.

Jerash: Fényét néha beárnyékolja Petra turisztikai népszerűsége. Jerash ôsi város, Jordánia egyik leg- fontosabb régészeti látnivalója. A világ egyik legépebben megmaradt római kori romvárosaként tartják számon. Az ókori idôkben Gerasa néven ismert Jerashban az 1920-as években kezdôdtek meg az ásatások. Emléket találunk úgy a neolitikus idôkbôl, mint a görög bizánciakból. Oszlopokkal szegélyezett római utakat,templomokat, színházakat, fürdôket, szökôkutakat tártak fel. A munka a mai napig folyik. Ajloun: Az iszlám katonai építészet remekműve a vidék fölé tornyosuló sziklaerőd, amelyet a keresztes lovagok támadásai ellen építettek. A romokból nyíló nagyszerű panoráma bizonyítja kiemelkedő stratégiai jelentőségét. Tiszta időben a Galileai-tótól a Holt-tengerig a Jordán folyó egész völgyét ellenőrizni lehetett innen.

Madaba: Jordánia felismerte mozaikművészetének értékét, melynek eredményeit a legjobb régészek és művészek tolmácsolásában mutatja be a Madaba Régészeti Park. Madaba a moabita városok egyike volt. A városban 1400 éves mozaikok láthatóak eredeti helyükön. Legfôbb nevezetessége a St. George görög ortodox templom, melynek padlózatán csodálatosan színes, 6. századi mozaiktérképet láthatunk (ún. Madabatérkép), mely 157 települést ábrázol görög névvel. Jelentôs szerepe van a Szentföld tanulmányozásában, hiszen szerepel rajta Jerikó és Betlehem városa is. Mindez közel kétmillió darab színes kôbôl készült. Láthatunk még fákat, virágokat, állatok terelését ábrázoló, valamint borkészítéssel kapcsolatos mozaikokat is. Nebo-hegy Az Ószövetség szerint az Egyiptomból való kivonulás és negyven évi pusztai vándorlás után Isten e hegyről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét, a Kánaánt, ám megtiltotta neki, hogy az új haza földjére lépjen. Mózes itt halt meg ezen a hegyen, A 800 méter magas hegyről lélegzetelállító kilátás nyíllik mindarra, amit Mózes megpillanthatott. Tiszta napokon a júdeai hegyektől a Holt-tengerig is el lehet llátni, valamint a táj közepén csillognak Jeruzsálem kupolái. 2000 áprilisában a Pápa is ellátogatott a Szentföldre, s elzarándokolt ide, a Nebó-hegyhez. "És szóla az Úr Mózesnek, mondván: Menj fel ebbe az Abarim hegységbe, a Nebó-hegyére, mely Moáb földjén van és pedig Jerikóval átellenben; és nézd meg a Kánaán földjét, melyet én Izrael fiainak adok örökségül" (Mózes 5. könyve 32.)

Hamammat: Ma'inHamammat Ma'in forró vízeséseivel, melegvízű forrásaival és teljeskörű gyógymódjaival egyre közkedveltebb hely Jordániában. Nem messze fekszik két fontos bibliai vonatkozású helytől, a Nebó-hegytől és Jézus keresztelési helyétől. A természet alkotta melegvizű medencék kedvező hatásait már Nagy Heródes korában felismerték. A közel 45 fokos víz gazdag értékes ásványi anyagokban, foszforban, magnézuiumban és kalciumban.

Holt-tenger: A Biblia a Holt-tengert többféleképpen is említi: az Arábiai-tenger, a Sós-tenger, valamint a Keleti-tenger néven. Bármely néven is említjük, a földfelszín legmélyebb pontjaként tartjuk számon, 408 méterrel fekszik a tengerszint alatt.A Holt-tenger közismert gyógyhatásáról, sóját és iszapját egyaránt felhasználják gyógyászati célra és kozmetikai cikkek gyártására is. A víz elsôsorban bôrbetegségek kezelésére kiválló, pl.: pikkelysömör, ekcéma. A napozás sem rejt veszélyeket, hiszen az erôs napsugárzást az átlagosnál jóval vastagabb légkör megszuri, így az ártalmas UV sugárzások nem érik a napfürdôzni vágyót.

Petra: Dél-Jordánia ősi kanyonjai közé rejtve található "Jordánia gyöngyszeme", a nabateus arabok egykori fővárosa, Petra. Az UNESCO-világörökség részét több ezer turista keresi fel naponta nem véletlenül, hiszen a Közel-Kelet egyik legnagyobb látványosságaként tartják számon. Petrába az egyetlen út egy szűk szurdokon keresztül vezet, mely hasadék egy kilométernyi gyaloglás után hirtelen térré szélesedik, és a vörös homokkőbe vájva tárul elénk a Khaznat al-Faraun, azaz a Fáraó Kincstára. Petra jelképévé vált a negyven méter magas, hellenisztikus templomra emlékeztető homlokzat. Érdemes ellátogatni a Régészeti Múzeumba is, ahol sokat megtudhatunk Petra múltjáról. Wadi Rum Wadi Rum a sivatag romantikáját tárja elénk. A homokkô hegyek úgy tornyosulnak fölénk, akár egy holdbéli tájon. Régen fontos és forgalmas kara- vánút vezetett erre, ma pedig több száz ösvény és kiránduló út vezet fel a hegytetôkre, és kanyarog a csúcsok között. Ezt a gyönyöru tájat beduinok lak- ják, akik szeretik és ismerik a sivatagot. Segítségükkel teveháton és jeeppekkel megtekinthetjük a különleges sziklaalakzatokat, a Kr. e. 6. századból való sziklarajzokat, valamint szamudíta ékírást.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel