Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Irán

A kultúra kedvelőinek Irán ókori romokat, csodálatos mecseteket, mauzóleumokat és rengeteg érdekes múzeumot tartogat. Azokra, akik inkább a kalandot keresik utazásuk során, trekkingelési, olcsó síelési és sok más egyéb sportolási lehetőség vár.

Államforma: iszlám köztársaság
Főváros: Teherán
Terület: 1 648 000 km2
Népesség: 59 791 000 fő
Hivatalos nyelv: perzsa
Vallás: mohamedán 99%, egyéb 1%
Időeltolódás: +3:30

Általános leírás
Látnivalók:

Teherán, a főváros, igaz sok rossz terjeng róla, mégis nagyon érdekes, az európaiak számára egzotikus és csalogató város. Találhatunk itt kiváló éttermeket, szórakozóhelyeket és érdekes múzeumokat.

A Nemzeti Múzeum az egyik legérdekesebb iráni látnivaló, hiszen kerámiáival, kőszobraival és egyéb érdekes kiállítási tárgyaival kápráztatja el a látogatókat.
Az Üveg és Kerámia Múzeumban nemcsak a kiállítás, hanem maga az épület is szemet gyönyörködtető látványt nyújt.
Látogassuk még meg a Reza Abbasis és a Nemzeti Palota múzeumát is. A már említett bazár is hozzátartozik a turistalátványosságok közé. Egyháztörténeti érdekességként érdemes megtekinteni az Emam Khomeini mecsetet, valamint a Sarkis Katedrálist.

Persepolisban a látogató legelőször Xerxész Kapuját pillantja meg. Áthaladva ezen, az Apadama palotakomplexumhoz érkezünk, ahol kiállítások és különböző rendezvények várják az érdeklődőket.
A Száz Oszlop Palotája a legnagyobb épület a városban. Esfahan Emam mecsetéről, iszlám épületeirol és a Vank katedrálisról vált híressé. Ebben a városban található a világ egyik legnagyobb tere az Emam Khomeini tér.
A Chehel Sotun múzeum és park csodás tizenhetedik századi pavilonjával a kirándulók és a piknikezők pihenőhelye. A középkori iszlám vallási élet legfontosabb központja a máig gyönyörű Shiraz városa. A Zand dinasztia idején ez a város volt a birodalom fővárosa. Látványosságai közül különösen szép Hafez kertje és sírja, Cheragh sah mauzóleuma, a Zand dinasztia relikviáit bemutató Pars Múzeum valamint Eram kertje.

Éghajlat
Örményország, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Afganisztán, Pakisztán, Irak, Törökország valamint a Kaszpi-tenger határolja ezt a különleges iszlám országot. Domborzatát a hegyek határozzák meg, itt található a vulkáni eredetű Sabalan, a Tales valamint az Alborz magaslata is.

Legmagasabb hegye az állandóan hóval borított Damavand, amely Teherántól északra található. Az északkeleti és keleti sík vidékeken található Irán két legnagyobb sivataga, a Dasht-é Kavir és a Dasht-é Lut. Az ország nagy kiterjedése miatt igen változatos az éghajlat is. Irán egyes részein a tél borzasztóan hideg, miközben nyáron egyes területeken akár 40 fokos hőség is előfordulhat. Az északi és a nyugati területek a leghidegebbek, és itt hullik a csapadék nagy része is.

Étkezési szokások
Az iráni konyha egyszóval kifejezve fenséges. A legkedveltebb alapanyag a rizs, a kenyér, a friss zöldség és a gyümölcs. A húsok közül a bárányhúst fogyasztják leggyakrabban, de nem tartozik az alapvető ételek közé.

A nemzeti ital a tea, amelyet mindig forrón, feketén és nagyon erősen szolgálnak fel. A külföldiek által is szívesen fogyasztottak a friss gyümölcslevek, a különböző joghurtok és a tejes turmixok. Ami viszont rossz hír a turisták számára, az iszlám előírásai miatt az alkohol fogyasztása tilos. Kivételes egyházi alkalmakkor engedélyezik a borfogyasztást.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel