Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Honduras

Egykoron Honduras volt az igazi banánköztársaság és még ma is a legkevésbé fejlett és iparosodott ország Közép-Amerikában. Azon kívül, hogy az ország területét az 1980-as években titkos amerikai katonai akciók kiindulópontjaként használták, az országra a nyugati közösségek - sem szomszédaival folytatott villongások alatt, sem a mindent nyomorba döntő szegénység miatt - nem igazán figyeltek fel.

A lassú életritmus, a természet érintetlen szépsége és a tömegturizmus kialakulatlansága miatt az ország a bátor, járt útról letérő és kellő mennyiségű szúnyogriasztóval ellátott turisták népszerű úti célja. Utazásunknál mindazonáltal vegyük figyelembe, hogy az ország egyes részeit teljesen elpusztította minden idők legnagyobb, Mitch névre keresztelt hurrikánja.

Államforma: köztársaság
Főváros: Tegucigalpa
Terület: 112 088 km2
Népesség: 5 418 000 fő
Hivatalos nyelv: spanyol
Vallás: katolikus 85%, protestáns 10%, egyéb 5%
Időeltolódás: -8:00

Általános leírás

Tegucigalpa a főváros zajos, zsúfolt hely, mely egy üst alakú völgyben terpeszkedik el 1000 méterrel a tengerszint felett. Éghajlata kellemes, levegője friss, melyet a környező hegyeket borító hatalmas fenyőerdőknek köszönhet. A "tegucigalpa" a helyi tájszólásban az "ezüst hegy" jelentéssel bír, ezt a nevet a spanyolok adták, amikor 1578-ban, mint bányászvárost, megalapították a települést.

A város középpontjában található a 18. századi katedrális, melynek belsejét a barokk korból származó lenyűgöző képzőművészeti alkotások borítják. A katedrális előtti park, a Parque Central a város szíve. A környező érdekesebb épületei közül egy a régi egyetemé (teljes nevén Antiguo Paraninfo Egyetem), mely most szépművészeti múzeumként funkcionál; a másik a Palacio Legislativo (képviselőház), a Casa Presidencial (az elnök lakóhelye) és a 16. századi Szent Ferenc templom, mely Tegucigalpa első temploma volt.

A várost ketté szeli a Choluteca-folyó. Keleti partján található maga Tegucigalpa, illetve ennek gazdagabb, tisztább kerületei. A másik oldal neve Comayagüela, szegényebb környék, a piacok koszosabbak, sok-sok távolsági buszmegállóval és olcsó szállodával. Jóval kellemesebb és tisztább érzés az előbbiben lakni, de a józan ész bölcsessége szerint az utóbbi olcsóbb.

Szinte minden, amire szükségünk lehet:
étterem vagy szórakozóhely a fenti elv alapján jellemezhető a két városrészben. A város környékén számos látnivaló tarthat igényt érdeklődésünkre. A gótikus Suyapa-i Bazilika 7 km-re van a városközponttól. A Suyapai Szuz, ki egyben Honduras védőszentje a feljegyzések szerint több száz csodát vitt végre élete során. 13 km-re délre található Santa Lucia, ez az apró, régi spanyol város kihalt tágas utcákkal és egy gyönyörű templommal.

Dél felé továbbhaladva találjuk Valle de Angelast. A falu egy eredeti formájába visszaállított és restaurált spanyol bányász falu. A La Tigra Nemzeti Park északkeletre található a várostól és az ország egyik legszebb területe. A park 2270 méterrel fekszik a tenger szintje felett, 7482 hektárnyi területén a felhőkbe burkolódzott erdőkben, számos ritka állatfaj, mint az ocelot, puma, quetzal és különböző majmok él. Comayagua Comayagua 1537 és 1880 között az ország fővárosa volt, mely idők gyarmati nyomait a mai napig magán viseli.

A város ékköve a középpontban épült katedrális. 1685 és 1715 között épült, rengeteg lenyűgöző képzőművészeti alkotás díszíti és a világ egyik legrégebbi órája található benne. Az órát több, mint 800 évvel ezelőtt a mórok készítették a sevilla-i Alhambra palota számára és II. Fülöp király adományozta a városnak. Közép-Amerika első egyeteme szintén

Comayaguaban nyílt meg 1632-ben a Casa Cural épületében, ahol most a Museo Colonial található. A múzeumban négy évszázadnyi gyarmatosítás vallásos jellegű emlékei tekinthetők meg.
A város első temploma a La Merced 1550 és 1558 között épült, de emellett még számos régi templom található a városban, mint a San Francisco (1584) és a La Caridad (1730). Copán Ruinas a gyönyörű kis vörös cserepes házakkal tarkított falu egy kilométerre fekszik a hasonló nevű, híres maya romoktól. A régészeti lelőhely minden nap nyitva van és többek között megtekinthető a Nagy Udvar, hol a Copán uralkodók arcképei láthatók 613-ból, a labdajátékokra használt pálya, a hieroglifákkal dísztett lépcső és az Acropolis, hol 16 Copán király kőbe faragott domborművei láthatók.

A várostól egy órányi autóútra, a festői Santa Rita kisváros közelében melegvizű forrás található. A kisváros gyönyörű főtere és még a spanyolok által a korai időkben épített temploma érdemel említést. Tela Tela számos turista kedvenc hondurasi strandolóhelye a Karib-tenger partján. Csendes kisváros, elsőrangú tengeri étkeket felvonultató éttermekkel, jó szállásokkal és az északi part legszebb strandjaival. Nemrégiben kezdett egy 25 millió dolláros turisztikai célú fejlesztésbe, ezért ha tehetjük, mindenképp addig élvezzük a hely szépségeit, mielőtt a tömegek megérkeznek.

Trujillo  kisváros a hondurasi történelemben játszott fontos szerepe mellett ámulatbaejtő strandjairól, kókuszpálmáiról és a lágyan simogató tengeréről híres. Annak ellenére, hogy az ország egyik legjobb strandjának tartják, nem sok turista fordul itt meg a késő júniusi fesztivál alkalmának kivételével. A várostól nyugatra fekvő Barrio Cristales a garífunák földje; ha zenére és táncra vágyunk ez az a hely, ahol jól érezhetjük magunkat. Bay Islands A Bay Islands három tagja, Roatán, Guanja és Utila a belizi korallzátonyok folytatásai. Számos kiváló mély- és könnyűbúvárkodásra egyaránt alkalmas hely van itt. A legtöbb turista a Roatán-n lévő West End-be megy, pedig a legolcsóbb hely Utila. A szigetet annak idején a maják foglalták el először, de őket a spanyolok teljesen kiirtották, helyükre kalózok, majd a garífuna-k települtek. Jelenleg a szigetnek több köze van az Egyesült Államokhoz és Angliához, mint Hondurashoz.

Éghajlat
Honduras Közép-Amerika térde, melyet délről Nicaragua és El Salvador, nyugatról Guatemala határol. 644 km-nyi karibi és 124 km-nyi csendes-óceáni partszakasszal rendelkezik.

A Karibi-öböl szigetei, valamint a távolabbi Hattyú-szigetek is Honduras felségterületéhez tartoznak. Az ország éghajlata mind a hegyes belső területek és a partmenti síkságok, mind a karibi és csendes-óceáni parton eltérő. A belső területek sokkal hűvösebbek, mint a párás partszakasz, a maximális hőmérséklet Tegucigalpa-ban 25-30°C közötti. Az esős évszak technikailag májusban kezdődik és októberig tart. Ez azt jelenti, hogy a belsőbb területek és a csendes-óceáni partszakasz jóval szárazabb november és április között, de a karibi oldalon szinte mindig esik az eső.
Itt a legesősebb hónapok a szeptember és február közöttiek. A karib oldalon a turista szezon február és április közé, az észak-amerikai tél idejére esik. Ez kitűnő időszak az ország meglátogatására, de lehet, hogy jobban járunk, ha máskor jövünk, amikor az árak is alacsonyabbak.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel