Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Andorra

Andorra a Pireneusokban fekvő, Spanyolország és Franciaország által határolt kis állam (területe 468 km²). Hivatalos elnevezése Andorrai Hercegség, államformája parlamentáris társhercegség. Hivatalos nyelvei a katalán, a spanyol és a francia, pénzneme az euró. Lakossága 2004-ben 76.875 fő (37,4% spanyol, 35,7% andorrai, 13% portugál, 6,6% francia, 7,3% egyéb nemzetiségű). Fővárosa Andorra La Vella, több mint 21.000 lakossal. Az államfői jogkört két társherceg gyakorolja, egyikük a Francia Köztársaság mindenkori elnöke, a másik a katalóniai Urgell mindenkori püspöke. Az ország nemzeti ünnepe szeptember 8., a társfejedelemségi szerződés napja (1278-tól).

A hercegség három, Y alakban elhelyezkedő völgyben fekszik, amit a Valira del Nord és a Valira d’Orient folyók, valamint találkozásuk után a Gran Valira folyó alkotott. Az ország átlagos tengerszint feletti magassága 1996 m, legmagasabb pontja a Coma Pedrosa (2942 m), legmélyebb pontja pedig egy, a spanyol határszakaszon található völgy (840 m). Franciaországgal 56,6 km, Spanyolországgal 63,7 km hosszan határos.

Éghajlata hegyvidéki jellegű, a napi hőmérséklet a nagy szintkülönbségeket tükrözve szélsőséges. Októbertől májusig 700-1100 mm hó esik, az ország egyike a kedvelt síterepeknek.

Etnikai, nyelvi, vallási megoszlás
Az andorraiak kisebbségben vannak saját országukban, a népességnek csupán 33 százalékát alkotják. A legnagyobb idegen népcsoport a spanyoloké (43 százalék), a további nagy csoportokat a portugálok (11 százalék) és a franciák (7 százalék) alkotják. A fennmaradó 6 százalékot egyéb nemzetiségek alkotják.
A hivatalos nyelv a katalán, a szomszédos spanyol autonóm terület, Katalónia nyelve, amelyhez Andorrát szoros kulturális szálak fűzik. A spanyolt és a francia nyelvet szintén széles körben beszélik. A domináns vallás a római katolikus.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel