Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Ghána

Ha díjaznák, melyik ország a legbarátságosabb Nyugat-Afrikában, Ghana erős versenyben lenne, különösen, ha a "hátizsákos turisták" szavazhatnának. Töltsön el néhány órát a szellős fővárosban, Accrában, és meg fog esküdni, hogy a szél és a Guineai öböl hullámai az országot és lakóit az egyenlítői meleggel azonossá tették.

Még a ghánaiak is elismerik, hogy Accra talán nem a legszebb város, de ez az ő fővárosuk, s a ghánaiak büszkesége átnyúlik a határokon. Az ország magán viseli a kolonializmus minden brutalitását; ásványi kincseit kifosztották, lakóit rabszolgaságba döntötték. Ghana mégis elismerésre méltó öntudattal rendelkezik.
Népművészete és lakói régi, gazdag hagyományokból meríthetnek és ez visszatükröződik munkáikban, az Ashanti törzs színes ruháiban, vagy a szerszámokban, az ikonokban, a kosarakban, melyeket a piacokon meg lehet találni. Még a visszamaradt erődök és kastélyok is, melyek öt évszázados európai jelenlétre utalnak, inkább szereplői, semmint kísértetei a múltnak.

Államforma: köztársaság
Főváros: Acra
Terület: 238 537 km2
Népesség: 10 300 00 fő
Hivatalos nyelv: újgörög
Vallás: görög-ortodox 98%, katolikus, protestáns 2%
Időeltolódás: -2:00

Általános leírás
Accra Az afrikai könnyedség és a nagyvárosi nyüzsgés keveréke Ghana tengerparti fővárosát a maga nemében páratlanná teszi. Egyszerre burjánzó és megközelíthető, vad és barátságos ez a város. Annak ellenére, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb, mégse fogunk lépten-nyomon európaiakba ütközni.

A legjobb ismerkedés a várossal, ha végigmegyünk egyik vagy másik piacán. A város központjában a Makola piacon találjuk az üveggyöngy árusokat és a batik árusokat, míg a város nyugati végén az étel és fűszer piacot. A Függetlenség Tere az, ami Moszkvában a Vörös tér; a tengerparton terül el és mintegy 30000 ember befogadására alkalmas, katonai parádék színtere. Sajnos nem látogatható, de messziről vethetünk egy pillantást az Osu várra, Accra legrégebbi történelmi épületére, ahol ma a kormány székel.

A város és a Függetlenség Tere között találjuk a művészeti piacot, ahol nemcsak vásárolhatunk, hanem hallgathatjuk a helyiek énekét, nézhetjük táncaikat vagy hagyományos színházi előadásaikat.
Accra egész Nyugat-Afrikában híres vibráló éjszakai életéről, különösen táncklubjairól, melyek a Nkrumah központ körül helyezkednek el. Accra tengerpartja is híres, de a legjobb helyeket a várostól néhány kilométerre találjuk. A 250 km- hosszú, homokos tengerparton erődök és falvak sora kínál érdekes látnivalót.

Mintegy 15 régi rabszolgakereskedő erődöt láthatunk, némelyikben igazán olcsón meg is szállhatunk. Legtöbbjük a 17. századból származik, amikor számos európai hatalom próbálta a virágzó rabszolgakereskedelemre rátenni a kezét. 60 km-re nyugatra Accrától Senya Beraku faluban csodálatos tengerpartot és igen barátságos lakosokat találunk.

Látványossága az 1706-ban épült Jó Reménység erőd (Fort Good Hope). Tőle mintegy 30 km-re találjuk az 1697-ben épült Fort Patience (Türelem) nevű erődöt, amely ugyanúgy, mint a Fort Good Hope olcsó szállást is kínál a látogatóknak.
Az első nagyobb város Cape Coast, melynek 1652-ból származó erődje a város szívében áll. Az erődben lévő börtön nyirkos és rettenetes, az elkeseredett rabszolgák vésetei még mindig láthatók a falakon. Cape Coasttól 9 km-re keletre Moriban található a Nassau erőd (1612) amely az első holland erőd az Arany Parton. Még a téglákat is Hollandiából hozták.

További 30 km-t haladva az Aranyparton elérjük a KakumTermészetvédelmi Parkot, amely 357 km2 területen fekszik. Sűrű vegetációt láthatunk itt, majmokat, elefántokat, antilopokat és mintegy 200 különböző madarat. Ha elefántokat akarunk látni, legjobb, ha május és október között látogatunk el ide. Kumasi, az ősi Ashanti királyság fővárosa, ma is az Ashanti föld és Nyugat-Afrika legnagyobb kulturális központja, az Ashanti királyok palotájával. A város legfőbb látványossága a Nemzeti Kulturális Központ, mely bemutatja az Ashanti nép történelmét, csodálatos népművészeti kincseit. Itt megtanulhatjuk a tradicionális táncokat és megismerkedhetünk dobok és a hagyományos dobolás titkaival.
Az egyik legérdekesebb látványossága egy aranyozottnak látszó szék, amellyel a britteket akarták átverni. Ugyanis az igazi arany szék jelképezte az Ashanti birodalom erejét. Az igazi szék még ma is megvan a Manhyia palotában és csak különleges alkalmakkor láthatja a közönség. Annyira szent, hogy még a király sem ülhet rá és soha nem érhet a földhöz.

A Manhyia palota a legmagasabb rangú Ashanti uralkodó palotája. Az Ashanti királyok soha nem éltek luxus körülmények között és a látogatók meglepődnek, mennyire spártai és igénytelen a palota.

Éghajlat
Bár területe alig nagyobb, mint Oregon államé, Ghana Nyugat-Afrika legsűrűbben lakott országa. Burkina Faso-tól délre terül el, Togo és Elefántcsontpart között, a Guineai-öböl partján.
Az ország nagy része erdős hegyvidék, széles völgyekkel tagolva és tengerparti sík terület. Az északi egyharmad sűrű esőerdőkkel borított. A központi terület nagy részét a Volta tó foglalja el, mely 1964-ben jött létre a Volta folyó felduzzasztásával és így a legnagyobb tó lett Afrikában.
A Volta tó délnyugati részén terül el a Kujani vadrezervátum, a Digya Nemzeti Park, Ghana legnagyobb védett területe, mely jól ismert vízilovairól, vízibakjairól, krokodiljairól és a lamantinról.

A tótól északnyugatra pedig a legismertebb nemzeti park, a Mole Vadrezervátum található, ahol oroszlánokat, leopárdokat és több mint 300 különféle madarat lehet látni. Bár Ghana átlagos hőmérséklete csak kis változásokat mutat, 25-29 °C között mozog, az igen magas páratartalomra mindenképen emlékezni fog az utazó. Három esőzóna van. A partvonal mentén, Accrát is beleértve az eső enyhe, és a hosszabb esős évszak áprilistól júniusig tart, míg a rövidebb októberben van. A belső erdős vidéken az eső mennyisége nagyobb és az esős időszak is hosszabb; északon pedig az időjárás már szárazabb, csak egy esős évszak van májustól szeptemberig.

Étkezési szokások
A fő étel a leves, vagy inkább a szósz. A leves vagy szósz általában egy igen sűrű erőleves, keményítővel dúsítva. Népszerű ételek: a földimogyoró, a tojás, a hal, a bablevél és a forowe, ami egy paradicsomos hallé, a jollof rizs, egy a paellára hasonlító étell hússal, rák kasszava lisztből készült tésztával, és gari foto, azaz tojás, hagyma, szárított rák és paradicsom garival, azaz manióka lisztből készült tésztával. Egy másik, mindenütt előforduló étel a fufu, ami kasszavából vagy jamból készült gombóc.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel