Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Fehéroroszország

Államforma: Köztársaság
Főváros: Minszk
Terület: 207 595 km2
Népesség: 10 346 000 fő
Hivatalos nyelv: belorusz
Vallás: orosz-ortodox 60%, ateista 30%, római katolikus 8%, egyéb 2%
Időeltolódás: +1:00

Általános leírás
Minszkben nem találunk egyetlen 50 évnél idősebb épületet sem. Ezért sajnos a belorusz főváros a szovjet építészet minden csúfságát és az építészek gigantomániáját magán viseli. Látványos és gazdag múzeumokban azonban nincs hiány, érdemes megtekinteni a Nemzeti Múzeumot, a Szépművészeti Múzeumot és a Nagy Honvédő Háború Múzeumát.
Az óvárosban néhány régebbi templomot és székesegyházat, valamint hangulatos vendéglőket, kávézókat és ajándékboltokat találunk.

Katyint a II. Világháborúban a németek földig rombolták, a falucska helyén most emlékhely áll, ahol a többi elpusztított városra, valamint a náci koncentrációs táborok áldozataira emlékeznek.
Breszt közlekedési csomópont kelet és nyugat között, ennek köszönhetően nyüzsgő, kozmopolita város. Nem szabad úgy elhagyni a várost, hogy nem nézzük meg a Breszt Erődöt, amely a II. Világháborúban véres harcok színtere volt. A város templomai görögkeleti stílusban épültek, csodás a Szent Nikoláj templom és a Szent Simon székesegyház.
Hrodna az ország legszebb városa, amely megúszta a háborús pusztításokat. Ennek köszönhetően bővelkedik középkori emlékekben, látható itt 12. századi fatemplom, a Szent Borisz templom, csodaszép a Farny Székesegyház és a reneszánsz építészet gyöngyszeme a Bernárd templom. A város büszkesége a Vallási Múzeum, amely a katolikus, a görögkeleti és a zsidó vallást mutatja be. A Novi Zamak (Új kastély) ad otthont a könyvtárnak, egy szép múzeumnak és a Kulturális Minisztériumnak.

Magyarországi képviselet:
Cím: 1126 Budapest, Agárdi út 3/b. Telefon: 214-0553 Fax: 214-0554 E-mail: belarus.embassy@mail.datanet.hu
Vízum:
Az útlevélnek legalább az utazás időtartamára kell érvényesnek lennie. A magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok kizárólag vízum birtokában léphetnek a Belarusz Köztársaság területére. Vízum a budapesti belarusz nagykövetségen szerezhető be. A diplomata és szolgálati útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó utazás esetén továbbra is vízum nélkül tartózkodhatnak a Belarusz Köztársaság területén. Az üzleti vízum kérelmezéséhez a Belarusz Köztársaságban bejegyzett belarusz jogi személytől származó meghívólevél bemutatása szükséges. Többszöri belépésre jogosító üzleti vízum (ára: 250 USD) a Belarusz Köztársaság Külügyminisztériuma Konzuli Főosztályától (tel.: 375-17-222-2661) kérelmezhető.

Magán célú látogató vízum a helyi belarusz idegenrendészeti hatóság által kiállított meghívólevél eredeti példányának bemutatásával kérelmezhető.
2003. augusztus 1-jétől a Belarusz Köztársaság egyszerűsítette egyes vízumfajták kiadását. Ennek megfelelően a 30 napnál nem hosszabb idejű egyszeri, kétszeri vagy többszöri üzleti és látogatóvízumok esetén meghívólevél nélkül is kiadható a vízum, ha a vízumkérdőíven pontosan feltünteti a kérelmező utazása célját, a meghívó fél nevét, címét, valamint a szálláshely címét. A 30 napnál hosszabb, valamint a nem üzleti és látogató célú vízumok kiadása az általános szabályoknak megfelelően történik.
A budapesti belarusz nagykövetségen a vízum ügyintézési idő öt munkanap. 16 éven aluli gyermekek díjmentesen kaphatnak belarusz vízumot, esetükben kezelési költséget számol föl a nagykövetség.

A Belarusz Köztársaság budapesti nagykövetségén alkalmazott vízumdíjak:
Egyszeri vízum, Többszöri vízum látogató vízum: 40 USD, 250 USD üzleti vízum: 40 USD, 250 USD turista vízum: 40 USD tranzit vízum: 38 USD, 150 USD munkavállalási vízum 250 USD, 250 USD tanulmányi vízum 40 USD bevándorlási vízum 30 USD csoportos vízum (min. 10 fő) 25 USD/fő A Nagykövetség tájékoztatása szerint amennyiben magyar állampolgárok más országban működő belarusz külképviseleten kérelmeznek vízumot, annak díja az adott külképviselet helyben meghatározott díjtétele szerint alakul!

Éghajlat
Határai: Oroszország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Ukrajna. Legmagasabb pontja mindössze 346 méterre van a tengerszint felett. A lengyel határnál fekvő Belavezkaja Pushcha Nemzeti Park Európa legnagyobb kevert fajtákból álló erdője. Fehéroroszországnak kontinentális éghajlata van. Az év hat-hét hónapjában talaj menti fagyokra is lehet számítani. A legmelegebbet júliusban mérik, ilyenkor 20 °C körüli az átlaghőmérséklet.

Étkezési szokások
Nem találunk olyan ételt, amely valamilyen formában nem tartalmaz gombát. A legkedveltebb ételük a hrybi v smtane (tejfölös gomba), a hribnoj szup (gomba- és árpaleves), és a kotleta pokrestyanszki (sertéssült gombás szószban). A helyiek imádják a köményt, a halat és fokhagymát is. A tradicionális ital, a kvasz, malátából, cukorból, mentolból és gyümölcsbol készül.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel