Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Észak- Ciprus

A SZIGET
Aki járt már Észak-Cipruson, bizonyára felejthetetlen emlékekkel tért haza az érintetlen, homokos tengerpart, az ősi várak, és a hangulatos kis települések nyújtotta színes nyaralásról. Valószínűleg a legkellemesebb emléknek mégis a török ciprusiak barátságos mosolya és vendégszeretete bizonyult, amely izgalmas és különleges hangulatot kölcsönöz e bűbájos helynek.

Földrajzi viszonyok
A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, ma sok turista kedvelt célpontja. A 9251 négyzetkilométer területű sziget ma két részre oszlik: déli része Görögországhoz (60%), északi része Törökországhoz (40%) tartozik.

Éghajlata
A mediterrán éghajlatú üdüloparadicsom forró nyárral, igen enyhe téllel, és rendkívül kevés csapadékkal rendelkezik. Ebbol adódóan azonban az év 9 hónapján várja a látogatókat, hiszen ekkor az átlaghőmérséklet nem esik 20 celsius fok alá.

Az ország
Ciprus kivételes természeti adottságai és rendkívül jó fekvése miatt mindig is a hódító nagyhatalmak kedvenc célpontja volt. Rómaiak, bizánciak, gallok, velenceiek és britek mind-mind a sziget feletti uralom megszerzésén fáradoztak és itt tartózkodásuk idején számos kulturális örökséget hagytak a helyiekre. 1960-tól kivonulván az országból Nagy-Britannia teljes függetlenséget ígért de a görög és a török ciprusiak érdekellentétei miatt végül, 1974-ben a szigetet két részre osztották.

Az emberek
A helyiek tisztelettel és szeretettel fogadják az ideérkezőket. Büszkén beszélnek országukról, történelmükről, és biztosak lehetünk benne, hogy helyi ínyencségekkel is megkínálnak: Legendásan jó rostonsült húsokkal, rengeteg zöldséggel és helyi borokkal, pálinkákkal.

5 aranyszabály a Ciprusra utazónak
1. Ne lepodj meg, ha egy ismeretlen az utcán mosolyogva, barátságosan üdvözöl.
2. Élvezd a ciprusiak vendégszeretetét. Az általuk kínált finomságokat illik legalább megkóstolni, nehogy megsértsd oket!
3. Amennyiben török kávéval kínálnak, nem illik asztalt bontanod, míg a kávézacc ki nem hulik.
4. A helyi kolostorokban többnyire nem szednek belépot. Illik azonban távozás elott egy pénzérmét az áldozati ládába dobni.
5. Légy udvarias a helyi lakosokkal. Hálából, minden bizonnyal érdekes, nem mindennapi ciprusi történetekkel jutalmaznak meg.

HASZNOS ÉS FONTOS TUDNIVALÓK
Vízum és útlevél: A beutazáshoz legalább 3 hónapig érvényes útlevélre van szükség. A vízumot, Törökország egyéb területeihez hasonlóan a repülotéren, vagy a határátlépésnél válthatják meg. Összege 2004-ben 20 USD, vagy 20 EUR volt.
Pénzeszközök: Hivatalos pénznem a török Líra, Euronkat vagy amerikai Dollárunkat azonban a recepciókon és a városokban található pénzváltókban, minden nehézség nélkül átváltják.
Idoeltolódás: +1 óra a magyar idohöz képest.
Egészségügy: A nemzetközi biztosítótársaságok által kiadott kötvényekre többnyire azonnal és térítésmentesen ellátják a rászorulót. Amennyiben kisebb ellátásról, vagy gyógyszerrol van szó, azt fizetni kell, és a számlát bemutatva itthon téríti vissza a biztosító.
Idegenvezeto: magyar nyelvu idegenvezetés nincs, csak angol nyelvu asszisztencia.
Autó-, Motorbérlés: Szükséges dokumentumok:nemzetközi jogosítvány, útlevél. 24. életév betöltése. Az infrastruktúra európai színvonalú.
Telefonálás: Az Észak-Ciprusban található szállodákat, intézményeket a 00-90-es török hívókóddal, majd a 392 hívószám után a megadott szám tárcsázásával érhetjük el. A rendorség száma: 155, a tuzoltóságé: 199, a mentoké: 122. A mobilhálózat 1999 óta üzemel a szigeten, így mobiltelefonjaikat minden különösebb nehézség nélkül használhatják.

Ne felejtse otthon:
Útlevél, valuta és biztosítás
Részvételi jegy vagy Voucher
Nemzetközi jogosítvány autóbérléshez
Fényképezogép és film, napozótej
Gyógyszerek, ébresztoóra
Szúnyogriasztó
Napszemüveg, szalmakalap
Kényelmes cipo kiránduláshoz
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel