Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Egyiptom

Földrajzi adatok
Egyiptom Észak-Afrika legnépesebb országa, északon a Földközi-tenger, keleten a Vöröstenger határolja. Legnagyobb tája a Nílus völgyétől nyugatra elterülő Líbiai-sivatag, az ország területének 2/3-át foglalja el. A kő- és homoksivatag egyhangúságát csak néhány medence, valamint az "Új-völgy" oázisai (Kharga, Siwa, Dakhla) élénkítik. A kisebbik, keleti országrészt a Sínai-félszigeten is húzódó Arab-sivatag, valamint a Vörös-tenger partjával párhuzamosan futó hegységek alkotják. A két sivatagi táj között nyújtózik a Nílus-völgy hatalmas folyami oázisa, mely az ország ütőerét jelenti évezredek óta, csaknem a teljes lakosság és gazdaság a folyó menti keskeny sávban összpontosul.

Közlekedés
Az ország földrajzi helyzetének köszönhetően nyugat-keleti irányú útvonalakkal szinte egyáltalán nem rendelkezik (kivétel a Földközitenger partvidéke és néhány, a tengerpartra vezető útvonal, pl. Qena-Safaga). A fő észak-déli közlekedési sáv a Nílus völgye, ahol Kairó és Asszuán között vasútvonal is fut. Egyiptomon belül több autóbusz-társaság működik, szinte valamennyi nagyon jó szolgáltatást nyújt. A turistákat szállító autóbuszok kormányrendelet miatt a nagyvárosok között konvojokban közlekednek, ezeknek meghatározott indulási idejük van. A városokon belül a helyi tömegközlekedést az iránytaxikként funkcionáló mikrobuszok jelentik, ezekkel bármikor bárhová el lehet jutni. Hurghada és Sharm El Sheikh között rendszeres hajójárat közlekedik, valamint a nagyobb városok belföldi repülőjáratokkal (Egyptair) is összeköttetésben vannak.

Vásárlás
Vásárláskor induljunk ki abból, hogy az arab országokban az alku bizonyos fokig elvárt művészet és játék egyben. A bazárok ebből a szempontból talán olcsóbbak, nagyobb az alku lehetősége is, de vigyázni kell, hogy milyen minőségű árut vásárolunk meg. Az ajándékboltok, trafikok és élelmiszerüzletek nyitva tartása változó, csakúgy, mint ugyanannak a terméknek az ára és minősége. Egyiptomban a fenti, nálunk természetesnek tűnő tényekre nincs szabály, hihetetlenül olcsón, de olykor borzasztóan drágán juthatunk hozzá bármihez, ez egy olyan világ, ahol olykor még a gyógyszertárban is alkudni kell, itt minden megtörténhet.

Fényképezés
Ideális a jó fényviszonyok, valamint a megörökítendő témák bősége miatt. A helyi idegenvezető minden esetben pontos felvilágosítást tud adni arról, hogy egy-egy műemléknél szabad-e fényképezni vagy sem, illetve engedély esetén milyen összeggel kell számolnunk. Szigorúan tilos azonban a fotózás és filmezés a kairói Egyiptomi Múzeumban, a Mükerinosz Piramisban, illetve a luxor-i Királyok Völgye királysírjaiban valamint Abu Simbel sziklatemplomainak belsejében.

Borravaló
A Közel-Kelet idegenforgalmának jellemzője, a boldogulás alapfeltétele az út elején, a helyi képviselők által beszedett baksis, amelyet az ún. belső személyzet (határőrök, vámosok, hotel managerek) javadalmazására fordítunk. Természetesen ettől függetlenül minden turistától mindenhol elvárják a borravalót, melynek összege a turizmusban általánosan elfogadott szabályok szerint alakul (kb. 10 %).

Javaslataink
A ruházat maximálisan kényelmes, lehetőleg természetes anyagú legyen, elegáns ruha nem szükséges. Az első napokban óvakodjanak az erős napfénytől. Napszemüveg, hatékony fejfedő és kényelmes nyitott lábbeli egészítse ki ruházatunkat.
Óvakodjanak a csapvíz fogyasztásától, valamint lehetőleg ne keverjék a különböző csípős és nehezebben emészthető ételeket.

Fakultatív kirándulások
Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos reklamációt irodánk nem tud elfogadni. Javasoljuk továbbá, hogy a kirándulásokat a Kartago Tours képviselőjénél vásárolják meg.

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak a belépéskor még 6 hónapig érvényes útlevél és vízum szükséges, melyet mindenki egyénileg beszerezhet az Egyiptomi Nagykövetségen vagy a Kartago Tours közvetítésével. Utóbbi esetben megérkezéskor, a repülőtéren kapják a vízumot (telepített vízum).
Külföldi állampolgárok az Egyiptomi Nagykövetségen válthatják ki a vízumot.

Időeltérés: Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időszámítás.
Repülési idő: Budapestről kb. 3 óra 45 perc (Hurghada és Sharm El Sheikh)
Hivatalos nyelv: Arab, de szinte mindenhol beszélnek angolul vagy németül is.
Diplomáciai képviselet:Egyiptomi Arab Köztársaság Nagykövetsége, 1016 Budapest, Bérc u. 16. Tel: (06/1) 381 0475 Fax: (06/1) 381 0571
Magyar külképviselet: Magyarország Nagykövetsége 29. Sari Mohamed MazharZamalek - CairoPető Tibor nagykövet Tel.: (00 20 2) 735-6478, Fax: (00 20 2) 735-8648
Transzferidők: Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, illetve az indulás.
Időjárás: Átlaghőmérsékletek
Hurghada ápr máj jún júl aug szept okt Levegő 23° 26° 29° 30° 31° 27° 25° Víz 22° 23° 25° 27° 27° 26° 24°
Sharm El Sheikh ápr máj jún júl aug szept okt Levegő 22° 25° 28° 30° 32° 27° 25° Víz 22° 23° 25° 27° 27° 26° 24°
Kairó ápr máj jún júl aug szept okt Levegő 21° 25° 27° 28° 28° 26° 24°
Luxor ápr máj jún júl aug szept okt Levegő 25° 28° 30° 31° 32° 28° 26°
Elektromos áram: 220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó, néhány esetben azonban adapter szükséges, amely a helyi üzletekben könnyen beszerezhető.
Hivatalos pénznem: Egyiptomi font. Váltópénze a piaszter (1 font=100 piaszter). Behozatala és kivitele tilos, ezért a dollárt vagy eurót javasoljuk, mellyel gyakran fizethetnek is.
Árfolyam (2005 január): 1 USD kb.=5,9 LE. Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre.
Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.
Autóbérlés: Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A helyi közlekedési szokások alapos ismerete elengedhetetlen, ezért irodánk inkább a taxit, illetve a távolsági buszokat ajánlja.
Egészségügyi ellátás: Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.
Szállodák értékelése: A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely eltérhet az európai normáktól.
Szervizdíj - baksis: Felhívjuk Tisztelt Utasaink figyelmét, hogy egyiptomi útjainknál szervizdíj/baksis költséggel kell számolni, melynek összege üdülés esetén 3.500 Ft, hajóutak esetében 5.500 Ft. Jelen díjat az utazás megkezdése előtt a részvételi díjjal együtt irodánkban/partnerirodáinkban kell befizetni. 15 éves kor alatti utasainknál ezzel az összeggel nem kell számolni. A Közel-Keleten szokás (az idegenforgalom alapfeltétele) a borravaló, amit helyi képviselőnk használ fel a könnyebb ügyintézés érdekében (ún. belső személyzet, határőrök, vámtisztek, szállodai management). Megértésüket előre is köszönjük!

Kairó
Alsó- és Közép Egyiptom érintkezési vonalán, a Nílus jobb partján nyújtózó Kairó egyiptomi viszonylatban fiatal város (alapítva 969.), mégis az ország legnagyobb ipari, kereskedelmi és kulturális központja, valamint 15 milliós lakosságával nemcsak Afrika, hanem az egész arab világ legnagyobb metropolisza. Idegenforgalmát a folyó bal partján lévő Gíza látványosságai, elsősorban a piramisok nagyban emelik. Kairó lüktető életű nagyváros, ahol tökéletesen keveredik a modern jelen a több ezer éves történelemmel.

Sharm El Sheikh
A Sínai-félsziget déli csücskében fekvő városnál található a világ második legnagyobb korallzátonya, amely a búvárkodás szerelmeseinek egyik állandó célpontja. Tengerpartja általában homokos, korallos mélyvízzel. A "Sejk öble" egész évben kellemes klímával várja látogatóit, amely kedvez a "szafariknak", akár teveháton, akár dzsippel indulunk neki. A Szent Katalin kolostor lenyűgöző ikonjai, a színes kanyonok vagy az Egyiptom egyik legmagasabb pontját jelentő Mózes-hegy (2285 m) felejthetetlen élményekkel gazdagítja az idelátogatók útinaplóját.

Hurghada
Egyiptom egyik legszebb üdülőhelye a Vörös-tenger partján, a fővárostól körülbelül 500 km-re, délkeletre fekszik. A kristálytiszta tengerpartot finom homokkal borított hosszú strandok szegélyezik, sok helyen találhatóak korallzátonyok, melyek víz alatti szépsége elkápráztatja a búvárkodás szerelmeseit. A tenger vízének hőmérséklete ritkán csökken 22°C alá, így ideális feltételeket biztosít az üdülni vágyók számára.

El Gouna
Ez a gyönyörű üdülőövezet közigazgatásilag Hurghadához tartozik, de a központtól körülbelül 30 km-re északra található. A városrész névadója a Vörös-tenger lagúnái, amelyek romantikus hangulatot kölcsönöznek e varázslatos településnek. Kerthelyiségek, nemzetközi éttermek, bárok, kávézók, bazárok sokaságai, valamint egy hatalmas 18 lyukú golfpálya várja a pihenni és aktív kikapcsolódásra vágyó vendégeket.

Safaga-övezet
Nyugodt tengerparti üdülőövezet, melynek központja, Safaga, Hughadától 60 km-re, délre a Vörös-tenger partján fekszik. A tengerpart előtt fekvő Tobia Island korallszirtjei remek búvárkodási lehetőségekkel várják az idelátogatókat. A térség dinamikusan fejlődik, de leginkább a nyugalomra vágyó és kisgyermekkel utazó családok találhatják meg itt számításaikat.

Luxor, Karnak Egyiptom leglátogatottabb helyei közé tartoznak, legjelentősebb műemlékek: a luxori templom valamint Karnak templomvárosa, ami több mint 2000 évig épült. Egyetlen hely sem kelt Egyiptomban oly meghökkentő és tartós benyomást, mint a falak, obeliszkek, oszlopok és szobrok itt található egyvelege. A legnagyobb templom oszlopcsarnokának területe mintegy 5 ezer négyzetméter, amit az ókori építészet egyik csodájának tartanak.

Asszuán
Az ókori Szüéné, Felső-Egyiptomban, a kiszélesedő Nílus jobb partján fekszik. 1960-ban itt építették fel az Egyiptom életét jelentősen befolyásoló Nagy Gátat, amely elektromos energiát és a duzzasztás hatására az életet jelentő öntözővizet nyújtja az országnak. Asszuán külvárosában, egy nílusi szigeten fekszik Philae temploma, amely jelentős idegenforgalmi értéket képvisel. Királyok és Királynők Völgye Luxortól nem messze a Nílus nyugati partján, a közeli hegygerincek árnyékában fekszik a közismert "halottak városa". A királyi sírok a 18-20. dinasztia idejéből származnak. Közel 500 éven át temették sziklákba vésett sírokba a fáraókat, melyek közül legismertebb Tutankhamon síremléke. A fővölgy oldalában fekvő Hatsepszut királynő halotti temploma, valamint a közeli Memnon kolosszusok további jelentős műemlékek a környéken.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel