Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Ciprus

A Szépség és Szerelem szigete
Ciprus paradicsomi szigete természeti csodákban és történelmi emlékekben egyaránt gazdag. Több kilométer hosszú aranyhomokos tengerpart, simogató napsütés, kristálytiszta tenger, romantikus öblök, barátságos emberek és számos felfedezésre váró műemlék várja az idelátogatókat. Az antik és bizánci kultúra, a népművészetek kedvelői sok érdekeset láthatnak itt, hiszen az építészeti emlékek 9000 év és számos nép történelmét tükrözik. A legenda szerint ezen a csodálatos mediterrán szigeten emelkedett ki a habokból Aphrodité, a szépség és a szerelem Istennője, így joggal nevezik Ciprust a szerelem szigetének.

Közlekedés
Az egyes városok között rendszeres távolsági autóbuszjáratok közlekednek, az üdülőhelyeket pedig félóránként kötik össze autóbuszjáratok. Cipruson balra hajts van, ezért a gyalogos közlekedés és autóvezetés nagy figyelmet kíván. Amennyiben igénybeveszik az üdülőhelyeket összekötő autóbuszjáratokat, úgy kérjük, figyeljék, hogy az út melyik oldalán szállnak fel. Az autóutak és autópályák igen jó minőségűek az egész szigeten.

Ételek, italok
A ciprusi konyha különleges, egészséges, és nem terheli meg a szervezetet. Az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban a közel-keleti konyha fűszereivel való keverés adja meg. Legjellegzetesebb az ún. meze, amelyből kétféle létezik: húsmeze (meat meze) és halmeze (fish meze). Ez egy ételkombináció, amelyben kb. 10-15 féle étel szerepel: mártások, saláták, sajtok, húsok. Feltétlenül kóstolják meg a következő ételeket: meze, mousaka (darált hússal töltött tészta), kefte (húsgombócok), halloum (sajt), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki-t (fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon-t (kandírozott citrusféle). Cipruson nagyon sok étterem van, nagy többségükben kiváló kiszolgálással találkozhatunk. Az árak kb. a magyar éttermi árak kétszerese.A nemzetközileg általánosan elfogadott íratlan szabályok szerint, a végösszeg kb. 10% ajánlott borravalóként.

Larnaca
A város neve a -larnax- szóból származik, ami annyit jelent, mint temetkezőhely vagy szarkofág, melyekből nagy számban található a vidéken.
Ellentétben a régi városokkal mint Salamis, Amathus, Alasia, Enkomi, ahol földrengések és más természeti katasztrófák pusztítottak és amelyeket a lakosság elhagyott, Larnaca az alapítástól kezdve fejlődik a maga eredeti földrajzi magja körül, Kition királyságának régi maradványain.

Larnaca már ősidők óta vonzotta a látogatókat a messzeségből. Némelyek telepesként jöttek, mások békét kerestek, mint például a legendáktól övezett föníciaiak, de megjelentek a hódítók is.
Először a perzsák, aztán a rómaiak, lusitánok, velenceiek, törökök és nem utolsó sorban az angolok. Az antik Kition idejében, anélkül hogy a történelem részleteibe vesznénk, két jelentős férfi nevét kell megemlíteni.
Zenont, a sztoikus filozófia alapítóját és Szent Lázárt, aki Kition püspöke volt és akit a város védőszentjévé avattak. Hagyjuk az ókori történeteket nyugodni és forduljunk a modern idők felé.
Egy új korszak kezdődött 1878-ban, amikor Larnacán az angol gyarmatosító csapat földre szállt. Létrejött Ciprus legjelentősebb kikötővárosa és diplomáciai központja: Larnaca.

A város bevásárló és kereskedelmi centruma közvetlenül a fürdősétány mögött található. Larnaca sokféle árut kínál a látogatóknak: ékszert, bőrárut, kabátot, kézitáskát és cipőt, valamint különböző ajándékokat, például ikonokat, cserépedényeket és híres csipkét Lefkaraból.
Ami a látogatók gasztronómiai ellátását illeti, a különböző éttermek sokasága gondoskodik az utasok jólétéről. A nap, a homok és a tenger szerelmeseinek a legideálisabb hely. A gyönyörű homokos strandok a családoknak veszélytelen strandélmény nyújtanak. Az egész part hosszában luxushotelek várják a vendégeket.

Limassol
olyan város, ahol mindig szezon van, és ezt mind lakóinak köszönheti, akik barátságos, vállalkozó kedvű és kedves emberek. Minden út a városunkba vezet, mondják a Limassoliak. Mindegy, melyik repülőtérre érkeznek, mindkettőtől mindössze 1 órányi távolságra fekszik.
Hajóval érkeznek? Semmi gond, hiszen kikötőnkben minden hajó otthonra talál. Limassol a sziget második legnagyobb városa, egy tengerparti világváros, 16 km hosszú partszakasszal, forgal bevásárlóközponttal, számtalan tavernával és mozgalmas éjszakai élettel- Ciprus történelme 8500 évre nyúlik vissza, ezért mindenhol történelmi nyomokba botlunk utunk során. Templomok, várak, kolostorok, katedrálisok - Limasolból minden nevezetes hely elérhető kevesebb, mint egy óra alatt.
A város mellett fekszik a Kolossi Középkori Kastély, ahol a keresztesek telepedtek le és kezdtek hozzá a szigeten híressé vált bortermeléshez, miután Oroszlánszívű Richárd a szigeten kötött házasságot Navarrai Berengaria-val.
De ne felejtkezzünk el az Krotiri sós tóról sem, amely több ezer madárfajnak ad otthont. Limassol minden elvárásnak képes eleget tenni, akár első osztályú olcsó szálláslehetőséget keres, akár nyaralni akar, akár hivatalos célból érkezik. Itt 365 napon át főszezon van.
Tavasszal érkezik? Akkor vegyen részt a karneválon! Csodás színkavalkád, változatos jelmezek, fantasztikus jelmez-bálok, és vidám partik. És mindezt egy változatosan virágzó környezetben.
Nyáron érkezik? Ekkor kezdődik a Limassoli Fesztivál, melynek különböző rendezvényei, zenei, tánc- és színházi programok a történelmi múltú épületek falai közt különleges élményt nyújtanak. Vagy keressék fel a Kuriumi amfiteátrumban megrendezendő ünnepi hetek előadásait, egy Shakespeare drámát, egy koncertet- higgyék el felejthetetlen élménnyel gazdagodnak.
Ősszel érkezik? Sebaj, hiszen most lesz a borfesztivál városunkban. Patakokban folyik a hegy leve, a legkülönfélébb fajtákat kóstolhatja meg, és mindez nem kerül Önnek semmibe!
Esetleg télen érkezik? Lehetséges, hogy más üdülőhelyeken éppen téli szünet van, de nem Limassolban! Minden hotel, étterem, taverna, színház és koncertterem nyitva van, és óriási kínálattal várják a vendégeket. A közeli Troodos hegyen síelhet és mindössze egy órával később egy védett teraszon napozva szürcsölheti az Apres-Ski-Drinket, egy csodás koktélt!
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel