Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Chile

Hivatalos név: Chilei Köztársaság
Időzóna: GMT-05:00
Anyanyelven: República De Chile
Autójelzés: RCH
Államforma: köztársaság
Pénznem: chilei peso (CLP)
Főváros: Santiago

Közbiztonság
Bár a chilei közbiztonság a latin amerikai átlagnál lényegesen jobb, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség a szokásos elővigyázatosságra a turisták részéről. A különböző típusú egyéni bajba jutások (pl. útlevél, vagy személyi igazolvány és egyéb okmányok elvesztése vagy ellopása) itt is előfordulnak. Santiago belvárosában a lopások, a gépkocsi feltörések a gyakoribbak, nem ajánlott tehát az ékszerek, értékes órák viselése, kézicsomagok, kamerák, vagy más értéktárgyak felügyelet nélkül hagyása.
A biztonsági szempontból veszélyesebbnek tekinthető területek a nagyobb városok külső kerületei, így például a santiagói körautópályát övező egy-két szegényebb negyed.

Egészségügy
Az egészségügyi helyzet európai mércével is jónak mondható, a Chilébe utazóknak nincs szükségük védőoltásra, vagy más különleges óvintézkedésekre. Ezzel együtt a csapvíz és az utcai árusok által kínált élelmiszer fogyasztása nem ajánlott.
Utazás előtt mindenképpen ajánlatos egy nemzetközileg ismert biztosítónál mindenre kiterjedő balesetbiztosítást kötni, a chilei kórházak sürgősségi esetekben is csak olyan külföldit részesítenek ellátásban, aki érvényes biztosítással rendelkezik. Ennek hiányában csak megfelelő biztosíték (pl. néhány ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

Nemzetközi repülőterek
Santiago, Arica.

Helyi közlekedés
Chile fejlett, egyre bővülő úthálózattal, sűrűn üzemelő belföldi légi járatokkal rendelkezik, a közlekedés biztonságosnak mondható. Santiagóban és más városokban is nyugodtan használhatók a tömegközlekedési eszközök és az elfogadható árú taxik. Autóval történő beutazáskor nemzetközi jogosítványra, illetve a Magyar Autóklub igazoló kártyájára van szükség.
Santiago de Chile nemzetközi repülőterén felszállás előtt nemzetközi járatokon személyenként 26 USD, helyi járatokon - kategóriától függően - 2-7 USD reptéri illetéket kell kifizetni. Ez alól felmentést a reptér személyzete a nagykövetség közbenjárására sem adhat. Érdemes indulás előtt ellenőrizni, hogy a repülőjegy árában benne foglaltatik-e ennek a díjnak a megfizetése, vagy sem. Nemzetközi járaton, az elutazás előtt 48 órával tanácsos a helyfoglalást megerősíteni.

Külképviseletek
Santiago de Chile - Nagykövetség
Cím: Los Leones 2279, Providencia Santiago de Chile
Előhívó: (00)-(56)-(2)
Telefon: 343-3806, 274-2210, 204-7977
Ügyelet: 204-93-68
Fax: 234-1227, 205-3952
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Barcsi Gyula
E-mail: huembstg@entelchile.net
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/santiagodechile
Akkreditált országok: Chile

Santiago de Chile - Konzuli hivatal
Cím: Los Leones 2279, Providencia Santiago de Chile
Előhívó: (00)-(56)-(2)
Telefon: 343-3806, 274-2210, 204-7977
Ügyelet: 204-93-68
Fax: 234-1227, 205-3952
Konzul: Németh Zoltán
E-mail: huembstg@entelchile.net
Ügyfélfogadás: kedden és csütörtökön: 10.00-13.00
Konzuli kerület: Chile egész területe

Beutazási feltételek, vámszabályok
Chile és Magyarország között 1992. június 1. óta teljes körű kölcsönös vízummentességi megállapodás van hatályban. Ennek alapján a magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgár 90 napra turizmus vagy üzleti tárgyalás céljából vízummentesen utazhat be Chilébe. Az útlevélnek a tervezett tartózkodás teljes időtartamáig érvényesnek kell lennie. Minden beutazó számára kötelező egy statisztikai adatlap kitöltése, melynek első példányát belépéskor, másodpéldányát kiutazáskor kell leadni.
Amennyiben a beutazás időtartama meghaladja a 90 napot, illetve annak célja munkavállalás, jövedelemszerző tevékenység vagy tanulmányok folytatása, továbbra is vízum előzetes beszerzésére van szükség, amit Magyarországon, a budapesti chilei nagykövetségen lehet kérelmezni. A beutazás és tartózkodás egyéb feltételeiről, a vízumok kiadásával kapcsolatos kérdésekről is a nagykövetség konzuli részlege ad részletes tájékoztatást:
Chilei Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
Címe: 1024 Budapest, Rózsahegy u. 1/b.
Telefon: 326 3054; 326 3055
Fax: 326 3056
E-mail: echilehu@axelero.hu
Honlap: www.chile.hu

Fontos tudnivaló, hogy a 18 éven aluli gyermek egyedül, az egyik szülő vagy harmadik személy kíséretében csak akkor utazhat be Chilébe, ha az utazáshoz a szülők, illetve a másik szülő közjegyző előtt tett nyilatkozatban hozzájárulnak. Ilyen esetben szintén javasoljuk a budapesti chilei konzulátus előzetes felkeresését, hisz a nyilatkozatot hiteles spanyol fordítással és a chilei nagykövetség hitelesítő záradékával kell ellátni. A hatóságok mindkét szülő utazása esetén is kérhetik - amennyiben az úti okmányokból nem egyértelmű - a családi köteléket bizonyító okiratok (születési, házassági anyakönyvi kivonat) bemutatását.

Vám- és egyéb jogszabályok
A chilei vámszabályok kifejezetten tiltják növények, magvak, illetve állati és növényi eredetű élelmiszeripari termékek (gyümölcsök, zöldségek, hús és húskészítmények, tejtermékek) turistaforgalomban történő bevitelét. Erre vonatkozóan minden belépőnek írásos nyilatkozatot kell tennie, amelynek átadása nélkül nem léphet be az országba. Belépéskor nemcsak a kézicsomagot, a teljes poggyászt is átvilágítják, adott esetben felbontatják. Az előírások megsértése büntetőeljárást vonhat maga után.
A személyi poggyász kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből állhat, amelyek jellege és mennyisége nem utal kereskedelmi célú behozatalra. A 18. életévüket betöltött utasok 400 db cigarettát, 50 db szivart, 500 gramm pipadohányt, illetve 2,5 liter égetett szeszesitalt hozhatnak be adó- és vámmentesen.
A kábítószer csempészését - a világ legtöbb országához hasonlóan - Chilében is súlyosan büntetik.

Fontosabb telefonszámok
Ország előhívó: 56

Földrajz, gazdaság
Népesség adatok
Lakosság: 13 813 000 fő
Népsűrűség: 18.30 fő/km2
Nyelvek: spanyol.
Népcsoportok: mesztic (60%), fehér (30%), indián (araukáni) (7%), tűzföldi kis népcsoportok (3%).
Vallások: római katolikus (89%), protestáns (3%), zsidó (5%), egyéb (3%).

Földrajzi, természeti adottságok
Terület: 756 626.00 km2
Nagyobb települések: Santiago 4 628 000 (5 170 000), Vina del Mar 319 000, Concepción 318 000, Valparaíso 302 000, Temuco 263 000, Talcahuano 258 000, Antofagasta 228 000, Puente Alto 220 000 San Bernardo 217 000, Rancagua 210 000, Arica 207 000, Talca 190 000.
Legmagasabb pontok: Ojos del Salado 6880 m.
Főbb folyók: Bío-Bío.
Főbb tavak: General Carrera-tó, Argentino-tó, Llanquihue-tó, Ranco-tó, O'Higgins-tó.

Földrajz
A több mint 4300 km hosszú, átlagosan 180 km széles országon végighúzódó Andok láncai közti árok északi részén a világ egyik legkietlenebb része, az Atacama-sivatag, középső részén pedig egy termékeny völgy terül el. Délen az Andok tengerbe süllyedt parti lánca több ezer szigetre szakadozva tagolt, csipkézett partvidéket alkot. Földünk földrengésekkel egyik legjobban sújtott országa. Klíma
Santiagóban és tágabb környékén klimatikus nehézségektől nem kell tartani. Ugyanakkor az északi sivatagos és a déli jeges területeken, az Andokban, valamint a Chiléhez tartozó csendes-óceáni Húsvét-szigeten a hazaitól lényegesen eltérő időjárási viszonyokra kell felkészülni.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel