Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Zimbabwe

Államforma: köztársaság
Főváros: Harare
Terület: 390 759 km2
Népesség: 10 872 000 fő
Hivatalos nyelv: angol
Vallás: törzsi vallású 55%, keresztény 45%

Viktória vízesés, Nagy-Zimbabwe középkori romjai, Harare lüktető városa, állatvilágban páratlan gazdagságú nemzeti parkok és természetvédelmi területek, mindez egyszóval - Zimbabwe.

Beutazási feltételek
Magyar állampolgárok előre megváltott vízum, valamint menettérti jegy és megfelelő anyagi fedezet birtokában utazhatnak Zimbabwe-be. Mivel a Zimbabwei Köztársaságnak hazánkban nincs külképviselete, vízumkérelmekkel a bécsi nagykövetséghez kell fordulni (A-1080 Bécs, Strozzigasse 10/14.). A kérelemhez csatolni kell 3 db igazolványképet, egy angol nyelven kitöltött vízumkérőlapot, a repülőjegy- és szállásfoglalást. A vízum díja 55 EUR egyszeri, 75 EUR többszöri belépéssel, az elbírálási idő általában 1 hét.

Időjárás
Turisztikai szempontból a száraz, téli hónapok (májustól októberig) a legkellemesebbek, ám ilyenkor a tájon nem látható a nedves időszakra (november-április) jellemző zöld szín számtalan árnyalata. Bár ez idő tájt éjszakánként a hőmérséklet nulla fok alá is süllyedhet, az évszak kedvez az állatmegfigyelő programok résztvevőinek, mivel a szárazság miatt az állatok nagy csordákba verődve keresik fel a vízlelő helyeket. A nemzeti parkok a dél-afrikai és namíbiai iskolaszüneti napokon túlzsúfoltak is lehetnek.

Programok
Az időjárás váltakozása mellett utazásunk tervezésekor nem árt figyelembe venni a különböző helyi eseményeket, melyek idején nem csak szállást nehezebb találni, de fennakadások lehetnek a közlekedésben is, ráadásul sok hétköznapi szolgáltatás is szünetelhet. A legjobb programokba véletlenszerűen botolhat a látogató, legyen az egy vidéki vásár, egy általános iskola kisdiákjainak színházi előadása, vagy akár egy hagyományos esküvő. Az évente megrendezésre kerülő események a következők: Országszerte fesztiválokkal ünneplik a Függetlenség napját (április 18.), illetve késő májusban az Afrika napot. Augusztus 11-12-én a függetlenségi mozgalom hőseire emlékeznek. Minden évben más és más időpontban kerül megrendezésre a hagyományos zimbabwei zene ünnepét, a „Houses of Stone" Zenei Fesztivált.

Árak
Hivatalos fizetőeszköz: zimbabwei dollár Bár a külföldi látogatóknak bizonyos árukért és szolgáltatásokért többet kell fizetniük, mint a helyi lakosoknak, Zimbabwe olcsó turisztikai célpontnak mondható. Az olcsó diákszállások, kempingek egyre növekvő számban várják a természet és a hátizsákos turizmus szerelmeseit, akik átlagos életvitel mellett napi 15-20 amerikai dollárnak megfelelő összegből vidáman ki tudnak jönni. A magasabb komfortfokozat kedvelőinek sem kell megijedniük, a jó minőségű hotelek és idegenforgalmi szolgáltatások ára sem eget verő (˜40-50 dollár / fő / nap).

A bankok általában hétfőtől szombatig várják a pénzváltásra áhítozó ügyfeleket, azonban szerda és szombat délután ezt a szolgáltatást nem lehet igénybe venni! Az amerikai dollár mellett angol fontot is könnyedén válthatunk, ám érdemes figyelembe venni, hogy nagy címleteken szinte lehetetlen továbbadni! A bankkártyákkal és utazási csekkel történő fizetés leginkább az utaztatás és vendéglátás területein lehetséges.

A szállodaszobák és egyéb idegenforgalmi szolgáltatások adója 15%, más termékek adói általában az árban foglaltatnak. Mint a világ számos országában, a turistákkal kapcsolatba kerülő szolgáltatások dolgozói Zimbabwe-ben is örülnek némi borravalónak

Látnivalók
Harare
Az 1,6 millió lakosú, számos érdekességet tartogató főváros minden tekintetben Zimbabwe ütőerének számít. A városmag gyalogszerrel is könnyedén bejárható, és a gondozott parkok, modern felhőkarcolók között bóklászva szinte mindenütt nyomon követhető az alapítók európai ízlésvilága. Harare legnagyobb parkjában (Harare Gardens) tett látogatásunk alkalmával többek között megcsodálhatjuk a Viktória vízesés és a Zambezi-szurdok kicsinyített mását, hétvégenként pedig helyi zenekarok muzsikáját élvezhetjük.
A művészetek kedvelői a Zimbabwei Nemzeti Múzeumban átfogó kiállítást tekinthetnek meg az afrikai festészet és szobrászat fejlődéséről a kezdetektől egészen napjainkig. Harare legnagyobb piaca és autóbusz pályaudvara (kihagyhatatlan program), a nyüzsgő, sokszínű Mbare muzsika a városközponttól 5 km-re, déli irányban található.

Figyelem!
Bár Zimbabwe vidéki területei relatív biztonságos turisztikai célpontnak mondhatók, a jelenlegi közállapotok miatt az erőszakos bűncselekmények Harare-ben sajnos mindennaposak lehetnek, ezért - a hivatalos taxikat leszámítva - még nappal sem javasolt a magányos kóborlás.

Viktória vízesés
Turisták kamerái évente több száz kilométernyi filmet használnak el a világ egyik leggyönyörűbb természeti csodájának, a Viktória vízesésnek megörökítésére. A száraz évszakban percenként ötszázötvenezer köbméter víz hömpölyög az ezerhétszáz méter széles mederben, hogy megkezdje közel 100 méteres zuhanását.
A zuhatagról elnevezett városka kimondottan a turizmus elvárásai szerint épült, azonban a fő attrakciót meghagyták dzsungel határolta, természetes közegében. Az állandó vízpára miatt az ösvényeken haladva már jóval a vízesés megpillantása előtt bőrig ázunk, ám a ránk váró látvány nem csak a hatalmas robajért, de a kellemetlen nedves érzésért is kárpótol.

Aki csak teheti, látogatását a telihold idejére szervezze! Ilyenkor a park hosszabb nyitva tartásának köszönhetően alkalom nyílik a különleges „Hold-szivárvány" megtekintésére is.
Egyébként a vízesés környéke a veszélyek kedvelőinek tökéletes játszótere, ahol vadvízi evezés siklóernyőzés, valamint a világ egyik legmagasabb bungy-ja biztosítja az adrenalin állandóan magas szintjét. Vérkeringésünket felpörgethetjük egy kiadós sétával is, mely során a vízilótól a varacskos disznón át, az elefánttól és bivalytól az oroszlánig minden helyi állatot megcsodálhatunk. S hogy a rögtönzött gyalogos szafari hogyan van hatással a vérnyomásra? Nos, ennek a környéken ólálkodó krokodilok az okai.

Great Zimbabwe National Monument
Nagy-Zimbabwe romjai meglepő bizonyítékkal szolgálnak arra vonatkozóan, hogy a középkorban Afrika Szaharától délre eső részére meglepően magas szintű civilizáció volt jellemző. Nagy-Zimbabwe a 13-15. században a dél-afrikai kontinensen meghúzódó hatalmas birodalom egyik tíz-húszezres populációjának volt világi és vallási központja.

Hwange Nemzeti Park
A 19. században a Hwange Nemzeti Park előbb az Ndebele királyok, majd az európaiak kedvelt vadászterülete volt. A területet 1929-ben nyilvánították nemzeti parkká, és az alapítók kitartó munkájának köszönhetően az 1970-es évekre Afrika vadon élő állatokban egyik leggazdagabb vadrezervátuma lett. A park látogatói napjainkban az elefántok, különböző majmok, impalák, oroszlánok, zsiráfok és zebrák mindennapjait figyelhetik meg azok természetes közegében.

Bár Hwange Zimbabwe legkönnyebben megközelíthető és állatvilágban leggazdagabb nemzeti parkja, mégsem jellemző rá a túlzsúfoltság. A legtöbb állattal a száraz időszak (szeptember és október) alatt találkozhatunk, amikor a különböző csordák összegyűlnek a mesterséges szivattyúkkal működtetett itatóhelyek környezetében. Az esőzések beköszöntével nagyobb erőfeszítésünkbe kerül a vadállatok megfigyelése, mivel azok a folyók áradása következtében megkezdik vándorlásukat a nemzeti park egész, majdnem tizenötezer négyzetkilométeres területén.

Megközelítés
Európából a British Airways és az Air Zimbabwe járataival utazhatunk közvetlenül Zimbabwébe, de Harare és Bulavayo elérhető még a Dél-Afrikai Köztársaságból is, legegyszerűbben Johannesburgh felöl.
Az ismertebb közúti határátkelőhelyek Botswana és Zambia felé a Viktória vízesésnél találhatók, de Mozambik és a Dél-Afrikai Köztársaság felé is elindulhatunk szárazföldön.
Az ország főbb látványosságai szinte egytől-egyig megközelíthetőek az Air Zimbabwe belföldi járataival, de - ha néha sorozatos kalandok árán is - a helyi- és expressz autóbuszokkal is eljuthatunk célunkig.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel