Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Vatikán

Államforma: teokratikus monarchia
Terület: 0,44 km2
Népesség: 402 fő
Hivatalos nyelv: latin, olasz
Vallás: római katolikus 100%

A "minden út Rómába vezet" közmondásos fogalma az olasz főváros középpontjában, a Tevere partján falba ütközik, de ez nem jelent akadályt. A földkerekség legkisebb, alig fél négyzetkilométernyi területű államát veszi körül, melynek államfője ugyanakkor több, mint 900 millió katolkius, a világ legnagyobb vallási közössége felett uralkodik. Következésképp a Stato della Cittá del Vaticano, a Vatikánváros állam több, mint egy érdekes maradvány a középkorból.

Általános leírás:
A hívő zarándokok és a kíváncsi turisták többnyire csak a szentatyát látják a pápában, aki a Szent Péter templomban misézik, fogadótermében vagy palotájának ablakából szól hozzájuk. Pedig a Vatikán felségterületén bizony önálló állam is működik, amelynek egyeduralkodója a pápa és minden szükséges intézmény megvan itt, ami egy igazi államhoz nélkülözhetetlen.

A pápa irányító tevékenységét egy héttagú bíborosi bizottság (mint végrehajtó hatalom), és egy világi személyekből álló tanács (nők is vannak közöttük) segíti. Van itt posta- és távíróhivatal, 17 orvosból álló egészségügyi szolgálat, gyógyszertár, három fokozatú (külön papi és világi) bíróság egy évtizedek óta üresen álló börtöncellával, pénzverde és anyakönyvi hivatal, amely - nyilván, mert nincs elég dolga - egyúttal személyzeti és a munkaügyi feladatokat is ellát.

Aki szeretne bepillantani - ha nem is a Vatikán titkaiba, de a falai mögé, az a Szent Péter tér bal oldalán válthat jegyet a városnéző kisbuszra. A felirat szerint "Csak illendő öltözék-ben" szabad bemenni a Harang-kapun, viszont a svájci kapuőrnök gyalogosan is beengedik a nézelődni vágyókat. Gyönyörű sétát tehetünk, ha felkapaszkodunk az idősebb rómaiak által Mons Vaticanusnak nevezett dombra, barokk kertekbe, ahol virágágyak, olaj-, fahéj- és eukaliptuszfákkal szegélyezett sétányok, szökőkutak és szobrok között időzhetünk. Csak innen és nem a Szent Péter térről mutatkozik meg teljes szépségében a bazilika kupolája. (A Vatikánváros viszont csak a Szent Péter-templom porticusának tetőteraszáról - belülről érhető el egy felvonóval - látható teljesen.) Így végigsiethetünk a vatikáni múzeumok tucatnyi termén, hogy aztán elidőzzünk például Praxiteles knidosi Aphroditéje, Leonardo da Vinci Szent Jeromosa vagy Tiziano Madonnája előtt. A Sixtusi-kápolnában pedig lélegzetvisszafojtva figyeljük, hogy Michelangelo freskóinak évek óta tartó restaurálásával mennyit haladtak előre.

Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel