Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

USA

Államforma: szövetségi köztársaság
Főváros: Wasington
Terület: 9 372 614 km2
Népesség: 255 610 000 fő
Hivatalos nyelv: angol
Vallás: protestáns 52%, római katolikus 26%, zsidó 2%, mohamedán 2%, egyéb 18%
Időeltolódás: -6:00

Az Amerikai Egyesült Államok története a legújabbkor történelmének sikersztorija. A világ minden tájáról érkeztek ide bevándorlók, hogy a "lehetőségek hazájában" szerencsét próbáljanak, maguknak és családjuknak biztos megélhetést teremtsenek.

A világ egyik fele irigykedve figyeli Amerika hatalmát, gazdagságát, fejlődését, a másik fele, szintén irigységből, a rendszer hiányosságait és hibáit - az őslakosok elnyomását, a rasszizmust, a cégek világhódító tevékenységét - hajtogatja, anélkül, hogy jobbat tudna ajánlani. Természetesen vannak súlyos gondok az amerikai társadalomban is, de nem szabad elfelejteni, hogy az ország mi mindent adott a világnak a számítógépektől az ürrepülésig, a jazztol a rock and rollig, a farmernadrágtól a Coca-Cola-ig. Egy rövid túra során az ember mindkét oldal igazáról meggyőződhet, szembesülhet a gazdagsággal és a szegénységgel, a kulturális értékekkel és az igénytelen giccsel, a színvonalas dokumentumfilmekkel és az embereket butító talk showkkal, a nemzetközi konyha műremekeivel és a hamburgerrel.

Nem szabad tehát csak az előítéletekre hagyatkozni, keressük fel személyesen az országot, barangoljuk be, ismerkedjünk meg az emberekkel, az életstílussal, és utána alakítsuk ki a magunk véleményét.

Általános leírás:

 Az 1970-es és 1980-as évek a müszaki fejlődés és a hanyatló iparosítás időszaka volt. 1974-ben Richard Nixon lett az első olyan amerikai elnök, aki lemondott a hivatalából a Watergate lehallgatások eltusolásában való részvétele miatt, amely miatt újból alacsony szintre esett az amerikai patriotizmus. Az önképet azok a történések javították meg, mint az iráni Ayatollah Khomeni megrendszabályozása, a színész Ronald Reagen két időszakra szóló megválasztása, aki vissza akarta állítani az ország önértékelését. Az USA ezután a Közép-amerikai és Karib-szigeteki szegény szomszédok megrendszabályozására koncentrált, beleavatkozva El Salvador, Nicaragua, Panama és Grenada ügyeibe. A szovjet blokk "ördög birodalmának" összeomlása 1991-ben az Egyesült Államokat tette a világ egyetlen nagyhatalmává. Az Öböl Háború 1992-ben lehetőséget adott George Bush számára, hogy egy olyan szövetséget vezethessen, amely az új világrendet képviselte az Irakkal szembeni háborúban. A "Sivatagi Vihar" hadmüvelet a háborút a videójátékok szintjére redukálta le és megszülte annak klinikai hadművelet mítoszát, amelynek a jellemzője a 'sebészeti csapások' és 'precíziós bombázások' voltak. Bill Clinton elnök ténykedése alatt a nemzetközi élettel kapcsolatos aggodalmakat háttérbe helyezték az olyan belsőügyek, mint az egészségügyi reform, a fegyver birtoklása, kábítószerek, faji feszültség, melegek joga, a költségvetés kiegyensúlyozása és a kétséges Whitewater ügy.

Egy gyors döntéssel, hogy fel lehessen gyorsítani a betegeskedő gazdaságot, az Egyesült Államok aláírta a NAFTA szabadkereskedelmi szerződést Kanadával és Mexikóval 1993-ban, bevonult Haitiban a demokrácia érdekében 1994-ben, elkötelezte magát arra, hogy békefenntartó csapatokat küldött Boszniában 1995-ben, vendégül látta az Olimpiai Játékokban 1996-ban és biztosította a Wall Street néhány évig tartó szárnyalását.

Látnivalók:

New York a világ egyik legpezsgőbb, legizgalmasabb városa. Bár szépnek csak nagy jóindulattal nevezhető, mégis minden Amerikába utazónak ez a város az elsődleges célpont. New York a világ pénzügyi központja és az USA egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb kulturális centruma. Ha megnéztük a kötelező látnivalókat, a Szabadság Szobrot, az Empire State Buildinget és a Times Square-t, szánjunk egy kis időt a kultúrára is!

A Metropolitan Szépművészeti Múzeum a világ egyik legfantasztikusabb gyüjteményével büszkélkedhet. Szintén nagyon látványosak a Modern Művészetek Múzeumának a kiállításai. Ha tudunk jegyet szerezni, menjünk el a világ leghíresebb operájába, a Metropolitanbe, vagy nézzünk meg a Broadway egyik színházában egy jó színdarabot!

San Franciscót még azok az emberek is szeretni szokták, akik egyébként az USA-t ki nem állhatják. A gyönyörű hegyekről fantasztikus kilátás nyílik az öbölre, és a Golden Gate fantasztikus hídjára. Szinte minden náció megtalálható a városban, de hiába van óriási olasz és latinnegyed, a város mégis a Chinatownról, a kínai negyedről híres. Az ide betévedő látogató Pekingben érezheti magát. A turisták kötelező célpontja a Halászok Rakpartja, ahol a furcsa Ripley Hiszed vagy Nem Múzeum is található. Nézzük meg Alcatraz híres börtönét, ahonnan csak Clint Eastwoodnak és David Copperfieldnek sikerült megszöknie. A Union Square nagyon jó vásárlási lehetoségeket kínál.

Los Angeles a csillogás, a gazdagság és a sztárok városa, ahol a magyar emberek többsége sajnos csak a száját táthatja és álmodozhat. Óriási autósztrádák, szmog, hangzavar, luxusnegyedek a külvárosokban, szerencselovagok, sztárok, csillogó üzletek mind-mind Los Angeles jellemzői. A turistalátványosságok nagy része rendkívül giccses, de ha az embereknek ez kell, mit lehet tenni? A legnevezetesebb látnivalók a Hollywood Bouleward, a Venice Beach, Malibu strandja, Beverly Hills.

Két óriási tematikus park is várja a turistákat, Disneyland és a Universal Studios egész napos kikapcsolódást biztosít. Miami magát, azon belül is leginkább South Beach-et, a világ legmesésebb helyeként reklámozza. Bár ezt a kijelentést egy kicsit beárnyékolja a drogkereskedelem, és a prostitúció, tény, hogy Miami nagyon szép, és rengeteg látnivalóval várja a turistákat. Az Ocean Drive sétány az ország egyik legszebb tengerparti sétánya.

Miamiban található a világ legszebb uszodája, a Venetian Pool, és az egyik legjobb állatkertje is. A Holocaust Emlékmű pedig az egyik legfelkavaróbb emlékmű, amit valaha is emeltek.

New Orleans gyönyörű, déli stílusú épületeiről, a Francia Negyedről, a Mississippiről és nem utolsósorban a híres Mardi Gras felvonulásról híres.

Az Amerikai Egyesült Államok legnevezetesebb épületei

Washington A Capitolium épületét 1790-ben kezdték építeni, és meglehetsen kalandos építkezések után mai formáját az 50-es években nyerte el. A szenátus üléseinek helyt adó épület egyben a város középpontja, a sugárutak is itt futnak össze. A Pennsylvania Avenue 1600 a világ leghíresebb lakcíme, 1800 óta a mindenkori amerikai elnök lakóhelye. Az épület 8 szobája minden nap, a legfontosabb szobák, ahol a világ sorsa dől el, csak húsvétkor látogatható.

A leglátogatottabb emlékmű a fővárosban a Vietnámi Veteránok Emlékműve. Az emlékművet egy 21 éves építészhallgató tervei alapján készítették. A V alakú fekete márványtömbbe a háború mind az 58 202 amerikai áldozatának neve bele van vésve, elesésük időpontja alapján, kronológiai sorrendben.

Philadelphia város leghíresebb épülete az Independence Hall, amely elsősorban nem az épületről, hanem a falak között zajlott történelmi eseményektől híres. Itt írták alá a Függetlenségi Nyilatkozatot, itt tervezték meg a zászlót, és itt tartották az Alkotmányozó Nemzetgyűlést, ahol elfogadták az Egyesült Államok alkotmányát.

New York A Szabadság Szobrot, a város leghíresebb nevezetességét, francia politikai aktivisták ajándékoztak a városnak, ezzel honorálva a politikai szabadság Amerikában elterjedt koncepciójának kiötlőit. Ha gyalog kívánjuk megmászni, 354 lépcsőfokot kell megtennünk, hogy felérjük a gyönyörű kilátást nyújtó koronába. A Times Square örök vibrálásáról, a hihetetlen fényekről, a házfal nagyságú TV képernyőkről és a híres, több millió ünneplőt idecsalogató újévi bulijáról híres.

Mount Vernon városka egy 19 szobás kastélyról híres, de ez a kastély akkora szerepet játszott az amerikai történelemben, hogy emiatt a Fehér Ház után ez az ország második leglátogatottabb épülete. Itt élt több éven keresztül, és itt is halt meg az ország alapítóatyja, George Washington. Természeti látnivalók A Yosemite Nemzeti Park évente 3 millió látogatót vonz csodálatos vízeséseivel, tavaival, völgyeivel, kotömbjeivel, óriási virágos rétjeivel. A leghíresebb látnivalók: a Yosemite vízesés, az El Capitan, a világ legnagyobb kötömbje és a Half Dome.

 A Grand Canyon az USA legismertebb természeti látnivalója, a Colorado folyó 443km hosszú, 16 km széles és 1,6 km mély szurdoka lenyugöző látványt nyújt. A kilátás a Point Imperialról a legszebb, de ha nem csak nézelődni akarunk, még emlékezetesebbé tehetjük a kirándulást egy fantasztikus raftingtúrával.

A Yellowstone Nemzeti Park a Föld első nemzeti parkja, Maci Laci és Bubu lakóhelye. Területén több mint 10000 termáljelenség csodálható meg, köztük a híres Old Faithful gejzír. Állatvilága is lenyűgöző, a leghíresebb itt élő állatfajták: a Grizzly medve, a fekete medve, és a prérifarkas.

Éghajlat:
Az Amerikai Egyesült Államok az északamerikai kontinensen fekszik, északról Kanada, délről Mexikó határolja. Két, az ország területén kívüli állam, Alaszka és Hawaii, is az országhoz tartozik. 3 nagy hegyvonulata a Sziklás-hegység, az Appalache-hegység és a Sierra Nevada.

A keleti partvidék az ország legsűrűbben lakott területe, és itt érvényesül leginkább az európai hatás. Az itt fekvő városok: Boston, New York, Washington, Philadelphia az ország történelmének kiindulópontjai.

A középkeleti régiót az Európa területénél nagyobb Nagy-Tavak uralják. A tavakat összekötő természetes és mesterséges csatornák az Atlanti-óceántól több mint 1000 kilométerre lévő Chicagót tengeri kikötővé teszik.

Az ország éléskamrája a Mississippi, az Ohio és a Missouri által feltöltött középso terület. Nyugatra haladva eloször a vadnyugati történetek színhelyét a Nagy Prérit, majd a sivatagos délnyugati országrészt érjük el.

A nyugati partvidék híres városait, San Franciscot, Los Angelest vagy az északabbra fekvo Seattlet csak 150 éve alapították, de mára a jövő kapujává váltak.

Az ország éghajlata méretéből eredően nagyon változatos, dél felé haladva egyre melegebb, nyugatra haladva egyre szárazabb az időjárás. Floridának szubtrópusi, a keleti partvidék nagyvárosainak mérsékelt, az ország belsejének mediterrán illetve sivatagi, az északnyugati államoknak óceáni, Alaszkának sarkvidéki az éghajlata.

Étkezési szokások:
Amerika a "népek olvasztótégelye", és ez a konyhaművészetén is meglátszik. A hamburgeren, a hot-dogon és a hálaadás napján az asztalokra kerülő pulykán kívül tipikus amerikai ételt nehéz mondani. Viszont minden, az országban élő népcsoport magával hozta főzési tudományát is, ezért bárhol járunk, mindenhol találkozunk a nemzetközi konyhával. A legnépszerűbbek a kínai, olasz és mexikói ételek, de ehetünk magyar finomságokat is, ha úgy tartja kedvünk.

Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel