Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Új-Zéland

Hivatalos név: Új-Zéland
Terület: 269,000 km2 (2,9-szer nagyobb hazánknál)
Népesség: 3.5 millió
Nyelvek: Angol és maori
Vallás: Keresztény (81%)
Fõváros: Wellington

Új-Zéland története
Az elsõ európaiak egy holland hajóról pillantották meg az Északi-sziget partjait. Mit sem sejtve partra is szállt egy csónaknyi tengerész. De pechjük volt, ugyanis õk lettek az aznapi vacsora a helyi bennszülöttek asztalán. Ez a húsbavágó kaland egy idõre elbátortalanította az európai hajósokat. James Cook kapitány volt a következõ, aki immár angol zászló alatt kikötött a szigeten és rögtön angol felségterületnek is nyilvánította azt. A sziget csak lassan népesült be. Részben azért, mert nagyon távol volt Európától, részben, mert az angolok el voltak foglalva Ausztráliával. A szigeteken élõ maorik kezdetben ellenségesen fogadták a “betolakodókat”, de aztán megbarátkoztak velük. 1836-ban érkezett egy James Busby nevû brit alattvaló, aki azt a feladatot kapta királyától, hogy próbálja meg kolóniává szervezni a területet. Ám ehhez nem sok segítséget kapott feljebbvalóitól. Még a Sydney-bõl Russelbe szóló hajójegyét is maga vette meg. Busby barátunkat el is nevezték a fegyver nélküli katonának.

Egészen addig nem került az új gyarmat reflektorfénybe, míg egy vállalkozó kedvû francia partra nem szállt és azt nem ígérte a maoriknak, hogy vissza fog jönni hajókkal és megvédi õket a betolakodó angoloktól. Ez nem tetszett franciahon õsellenségének, Angliának, ezért 1840-ben egy Hobson nevû kapitányt küldtek és kinevezték õt az új föld kormányzójának. Hobsonnak elõször azonban ki kellett egyeznie a maorikkal. Busby-t kérte meg a közvetítõ szerepre, ezzel el is érkeztünk a Waitangi szerzõdéshez. Ebben a szerzõdésben biztosította Anglia a védelmérõl a bennszülötteket, cserébe viszont kötelezte földjeik egy részének eladására. A szerzõdést kétnapi vita után elfogadták. Ám a maorik, úgy tûnik, máig nem egységesek a szerzõdést illetõen. Érdekesség, hogy a maoriknak nem volt írott nyelvük, ebbõl kifolyólag az angolok írták le úgy, ahogy azt hallották.

Az angolok szép lassan benépesítették a szigeteket, pontosabban igazából a birkáik tették ezt. Új-Zéland 1947-ben vált teljesen függetlenné az angol oroszlántól. Ma az egyetlen kapcsolódási pont az Egyesült Királysággal a Fõkormányzó kinevezésében van. Ez a pozíció nálunk az államelnöki posztnak felel meg, tehát inkább reprezentatív jellegû. A szabadon választott új-zélandi miniszterelnök tesz javaslatot a fõkormányzó személyére és az angol uralkodónak jóvá kell azt hagynia. Ennyi. Ettõl függetlenül az angol királynõ képe van minden helyi pénzen. Mint megtudtam, megszokásból.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel