Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Uganda

Államforma: köztársaság
Főváros: Kampala
Terület: 241 139 km2
Népesség: 17 475 000 fő
Hivatalos nyelv: angol, szuahéli
Vallás: katolikus 50%, protestáns 29%, törzsi vallású 14%, mohamedán 7%
Időeltolódás: +1:00

Uganda története függetlenségének kivívása óta tragédiák sorozata - a nyugati média legalábbis ezt sugallja - így az emberek többsége elkerülendő helynek tartja ezt az országot. Ennek ellenére az ország legnagyobb része évek óta stabil, és az átalakulás egyre jobban érezhető.

Kanpala egy olyan modern, nyüzsgő főváros, melynek gazdasága a leggyorsabban fejlődők között van Afrikában. Az utazókat le nyűgözik gyönyörű hegyek, kiránduló helyek és a hegyi gorillák. Függetlenségének kivívása előtt Uganda viszonylag gazdag és összetartó ország volt, ám a 80-as évek közepére az ország a csőd és a szétesés szélére jutott, megtörve a törzsi villongások, a nepotizmus, a korrupció, a tömeggyilkosság és a militarista zsarnokság terhei alatt. Úgy tűnik, Uganda átvészelte a vihart, de a rózsaszín szemüvegen keresztül látott szebb jövő sem feledteti az ország hatalmas adósságát és az emberek siralmas jogi helyzetét.

Általános leírás:
Kampala
 egy modern, nyüzsgő főváros, amely sokat szenvedett a polgárháború alatt. Azóta a város óriási változásokon ment keresztül: az elektromos ellátás működik, tiszta víz folyik a csapból, a sérült épületek már lakhatók, - sok új is épült - a boltokban és a piacon pedig újra minden kapható.

Kaszinók és éjszakai lokálok is működnek, a város biztonságos. Kampala a hagyomány szerint hét dombra épült, a város központ az egyikükön, Nakaseron található. Felső része csendes kertváros impozáns épületekkel, követségekkel, kormányhivatalokkal és drága szállodákkal. Az alsó rész egy egészen más világ: kis üzletek, piacok, olcsó éttermek, hindu templomok és buszállomások vannak itt. Az utcán emberek nyüzsögnek lottóárusok és utcai árusok bódéi között, ahol a gumibélyegzőtől a rádióalkatrészig minden kapható.

Az Uganda Múzeum legérdekesebb kiállítása a tradicionális hangszerek tárlata, melyeket ki is lehet is próbálni. A Kasubi síremlék a királyi temetkezési hely. Az Ugandai Vadvédelmi Felügyelőségen a Bwindi Nemzeti Parkba szervezett gorilla látogatásra lehet jelentkezni.

Bwindi Nemzeti Park Bwindi Uganda egyik legújabb nemzeti parkja, a kongói határ közelében, 330 négyzetkilométeres területen fekszik. Ez az otthona a Föld megmaradt hegyi gorilla állománya felének, a becslések szerint mintegy 320 egyednek. A parkban van Afrika egyik leggazdagabb flórája és faunája, elefántokkal és legalább tíz főemlős fajjal. A park központja Buhomában van, innen indulnak a gorillanéző túrák, és itt van az egyetlen szálláshely is.

Jinja a Viktória tó partján fekszik, és ázsiai stílusú épületei azoknak az időknek a hangulatát árasztják, amikor az országban nagy létszámú ázsiai közösség is élt. Jinjiától nem messze van az Owen vízesés gátja, ahol az ország elektromos áram igényének nagy részét termelik. Mielőtt a gát épült, a Nílus forrása a Ripon vízesés volt, itt lépett ki a Viktória tóból és folyt tovább Egyiptom felé.

Éghajlat:
Uganda Kelet-Afrikában fekszik, hozzávetőleg akkora területen, mint az Egyesült Királyság. Északról Szudán, keletről Kenya, délről a Viktória tó, Tanzánia és Ruanda, nyugatról pedig Kongó határolja. Az ország nagy részén trópusi éghajlat uralkodik, a magasság miatt mérsékeltebb formában. A legmelegebb időszak december és február között van, amikor a hőmérséklet 29°C körül alakul. Az esős évszak a déli részeken április-május, illetve október-november között van, a legcsapadékosabb hónap az április. Északon a legtöbb csapadék április és október között hullik.

Étkezési szokások:
Az ugandai konyha fő fogásai általában marhahúsból, birkából vagy kecskéből, a köret pedig ugaliból, vagy kukoricából készül. Az ugali sűrű zabkásából készül, melyet addig főznek, míg össze nem áll. A trópusi gyümölcsök széles skáláját fogyasztják, specialitásuk pedig a mkate mayai (tojásos kenyér), ami egy búzából sütött vékony palacsinta, melyet hússal és nyers tojással töltenek meg, összegöngyölnek, és forró lemezen sütnek meg. A pombe erjesztett banánból készült sör, a waragi pedig a helyi pálinka.

Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel