Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Tunézia

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek: Utazási irodán keresztül utazó magyar turistáknak nem szükséges vízum, a belépéshez elegendő a visszaúttól számítva még 6 hónapig érvényes útlevél.
Időeltérés: Magyarországhoz viszonyítva a nyári hónapokban -1 óra az időszámítás.
Repülési idő: Budapestről kb. 2 óra 15 perc (Monastir és Djerba)
Hivatalos nyelv: Arab és francia, de szinte mindenhol beszélnek angolul és németül is.
Magyar külképviselet:
Magyarország Nagykövetsége 12, Rue Achtart, Nord-Hilton1082 Tunis - Cité Mahrajen B.P.572 Dr. Szathmáry György Tel.: (00 216 71) 780-545 Fax: (00 216 71) 781-264
Transzferidők: Kérjük vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés, illetve az indulás.

Időjárás: Átlaghőmérsékletek
Monastir ápr máj jún júl aug szept okt
Levegő 22° 24° 29° 32° 33° 31° 25°
Víz 19° 20° 22° 24° 25° 24° 21°
Djerba ápr máj jún júl aug szept okt
Levegő 23° 25° 30° 33° 34° 32° 26°
Víz 19° 20° 23° 25° 25° 24° 22°

Elektromos áram: 220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.
Hivatalos pénznem: Tunéziai dínár (TND). Váltópénze a millim (1 dínár = 1000 millim). Behozatala és kivitele tilos, ezért a dollárt vagy eurót javasoljuk, mellyel gyakran fizethetnek is.
Árfolyam (2005 március): 1 EUR kb. = 1,62 (TND). Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre.Elfogadott hitelkártyák: American Express, Visa, MasterCard.

Autóbérlés: Minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A helyi közlekedési szokások alapos ismerete szükséges, ezért irodánk inkább a taxit illetve a távolsági buszokat ajánlja.

Egészségügyi ellátás: Csapvíz nem fogyasztható. Lehetőleg kerüljék az utcán vásárolt zöldségek, gyümölcsök fogyasztását. Hasmenéses megbetegedés előfordulhat, ezért az érzékeny gyomrúaknak érdemes házipatikával felkészülniük. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Szállodák értékelése: A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely eltérhet az európai normáktól.


Vásárlás
Vásárláskor induljunk ki abból, hogy az arab országokban az alku bizonyos fokig elvárt művészet és játék egyben. A bazárok ebből a szempontból talán olcsóbbak, nagyobb az alku lehetősége is, de vigyázni kell, hogy milyen minőségű árut vásárolunk meg. Jellegzetes tunéziai emléktárgyaknak számítanak a kézi készítésű szőnyegek, a fűszerek, az olajfából faragott termékek, a réz- és bronztárgyak, a nabeul-i műhelyekben készített csodaszép kerámiák, valamint a közkedvelt plüsstevék. Az ajándékboltok, trafikok és élelmiszerüzletek nyitvatartása változó, csakúgy, mint ugyanannak a terméknek az ára és minősége. Tunéziában a fenti, nálunk természetesnek tűnő tényekre nincs szabály, hihetetlenül olcsón, de olykor borzasztóan drágán juthatunk hozzá bármihez, ez egy olyan világ, ahol olykor még a gyógyszertárban is alkudni kell, itt minden megtörténhet.

Fényképezés
Ideális a jó fényviszonyok, valamint a megörökítendő témák bősége miatt. A helyi képviselő minden esetben pontos felvilágosítást tud adni arról, hogy egy-egy műemléknél szabad-e fényképezni vagy sem, illetve engedély esetén milyen összeggel kell számolnunk. Amennyiben lefátyolozott személyeket kívánunk fényképezni, úgy előtte mindig feltétlenül kérjünk tőlük engedélyt.

Borravaló
A turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, kb. a szolgáltatás értékének 10 %-a az ajánlott borravaló.

Javaslataink
A ruházat maximálisan kényelmes, lehetőleg természetes anyagú legyen, elegáns ruha nem szükséges. Az első napokban óvakodjanak az erős napfénytől. Napszemüveg, hatékony fejfedő és kényelmes nyitott lábbeli egészítse ki ruházatunkat. Óvakodjanak a csapvíz fogyasztásától, valamint lehetőleg ne keverjék az egymástól eltérő jellegű ételeket.

Fakultatív kirándulások
Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos reklamációt irodánk nem tud elfogadni. Javasoljuk továbbá, hogy a kirándulásokat irodánk képviselőjénél vásárolják meg.

Földrajzi adatok
Tunézia a Földközi-tenger keleti és nyugati medencéjének találkozásánál Algéria és Líbia között, Afrika északi-középső részén fekszik.

A Magyarországnál mintegy másfélszer nagyobb terület 2/5 -e jobbára homokkal fedett sivatag és félsivatag, ahol csak datolyapálma-ligetek szakítják meg a táj egyhangúságát. Az ország észak-északnyugati részét az Atlasz keleti láncai határolják, amely dél felé haladva termékeny part menti síkságba megy át.

A 9 milliós, szinte teljesen arab lakosság a part menti városokban összpontosul, amelyek közül legnagyobb a főváros, Tunis, de idegenforgalmilag inkább Sousse, Hammamet és Monastir bír nagyobb jelentőséggel. Az országhoz tartozik délen Djerba szigete, amely fekvésének köszönhetően joggal kiérdemelte a Napfény szigete elnevezést.

Közlekedés Az ország földrajzi helyzetének köszönhetően főként tengerparton futó útvonalhálózattal rendelkezik (kivétel talán a Tozeurt és Douzt összekötő vonal), amit a főbb városok között vasútvonal is kiegészít. Az országon belüli közlekedéshez elsősorban taxit vehetnek igénybe, városokon belül a helyi tömegközlekedést az iránytaxikként funkcionáló mikrobuszok jelentik, ezekkel bármikor bárhová el lehet jutni. Különbség van a városi taxik és az ún. távolsági taxik között, melyekről a helyi képviselő tud pontos felvilágosítást adni.


Hammamet
A közkedvelt üdülőhely kb. 70 km-re, délkeletre fekszik a fővárostól. A medina közvetlenül az erőd alatt terül el, itt található a piactér is. A tengerpart szubtrópusi növényzettel és kellemes szállodákkal tarkított. Új övezetnek számít az ún. Yasmine Hammamet, amely az öböl déli részén fekszik, itt főként újonnan épült luxusszállodák várják a pihenni vágyókat.

Sousse
Tunézia harmadik legnagyobb városa, amely a fővárostól 140 km-re, délkeletre fekszik. A medina szűk utcái és az üzletek százai az Ezeregyéjszaka meséinek hangulatát idézik. A nevezetességek közé tartozik a várfallal körülvett Ribat erőd, a Kasbah világítótorony, a régészeti múzeum és a római kori katakombák. Sousse jellegzetes nyaralóhely, amely kényelmes szállodákat, kellemes fürdési lehetőséget, vízi sportok nagy választékát, romantikus sétákat és mozgalmas éjszakai életet kínál.

Monastir
Tunézia egyik legszebb fürdővárosa, 160 km-re a fővárostól délkeletre. Legismertebb nevezetességei közé tartozik a 9. századból való Nagy Mecset. Monastir azonban mindenekelőtt, mint az első tunéziai elnök, Habib Bourghiba szülővárosaként ismert. Figyelemreméltó a hagyományos stílusban épült aranykupolás mauzóleuma is.

Mahdia
A kis halászváros a fővárostól 210 km-re, délkeletre fekszik. Jellegzetes mór stílusban épült fehér épületek, kupolás mecsetek és karcsú tornyok jellemzik. Ez a terület Tunézia egyik legszebb, finomhomokkal borított tengerpartjával várja nyaralóit.

Djerba
Ezen az ország déli részén fekvő barátságos szigeten kiemelkedően sok a napsütéses órák száma, mégsem nagy a nyári forróság, mert a tenger hűsíti a levegőt. Djerbát a szárazfölddel még a főníciaiak által épített, 1953-ban felújított töltés köti össze. A sziget valamennyi részén kiváló strandolási lehetőségek, kristálytiszta víz várja a turistákat. Két legfontosabb városa Houmt Souk és Midoun, melyekben a hét egyes napjain különleges hangulatú piacokat is szerveznek.

Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel