Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Törökország

HASZNOS TUDNIVALÓK

Beutazási feltételek: Magyar állampolgároknak vízum szükséges, mely közvetlenül a török repülőtéren 20 EURO ellenében váltható ki. A visszaúttól számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges.
Időeltérés: Magyarországhoz viszonyítva +1 óra az időszámítás.
Repülési idő: Budapestről kb. 2 óra 30 perc.
Hivatalos nyelv: Török, de sok helyen beszélnek németül és angolul is.

Külképviselet: Magyarország Nagykövetsége ,Sancak Mahallesi 1.,Caddesi 30.Yildiz - Cankaya - Ankara, Szalay Zsolt nagykövet Tel.: (00 90 312) 442 2273 Fax: (00 90 312) 441 5049
Magyarország Főkonzulátusa Prof.Dr. Müfide Küley sok. No.35.Tesvikiye - Istanbul Zimborás Károlyné Tel.: (00 90 212) 225 5519 Fax: (00 90 212) 296 8248

Transzferidők: Kérjük, vegyék figyelembe, hogy a szállodák fekvésének sorrendjében történik az érkezés illetve az indulás.

Időjárás: Átlaghőmérséklet Antalya
ápr máj jún júl aug szept okt
Max. 24° 28° 31° 34° 35° 32° 28°
Min. 14° 18° 21° 25° 26° 24° 19°
Víz 18° 20° 23° 26° 27° 26° 24°
Bodrum ápr máj jún júl aug szept okt
Max. 23° 27° 30° 33° 34° 31° 27°
Min. 13° 17° 20° 24° 25° 23° 18°
Víz 17° 20° 22° 25° 26° 25° 23°
Elektromos áram: 220 V. Szinte minden szállodában használható a magyar szabvány szerinti dugós csatlakozó.
Hivatalos pénznem: Török líra (váltópénz 1 líra = 100 kurus). Bankautomaták mindenhol rendelkezésre állnak. Hivatalos árfolyam (2005 febr.): 1 EUR kb. = 1 705 480 líra Javasoljuk US Dollár vagy EURO váltását, mellyel gyakran fizethetnek is. Bankautomaták korlátozottan állnak rendelkezésre.
Hitelkártyák: American Express, Visa, Mastercard
Autóbérlés: Minimum 21 éves életkor és legalább 2 éves jogosítvány, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A Török Riviérán a vezetési stílus kultúrált, ezért az autóbérlést irodánk is javasolja.

Egészségügyi ellátás: Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez. A vizsgálatról az orvos számlát állít ki, mely a helyszínen fizetendő, illetve hazaérkezés után a biztosítónál utólag rendezhető.

Szállodák értékelése: A megadott kategóriák a helyi hivatalos besorolást jelentik, mely eltérhet az európai normáktól.

Földrajzi adatok
A Török köztársaság területe 780 000 km2, aminek 97 %-a Ázsia és mindössze 3 %-a Európa területén fekszik. A természetes határt a Márvány-tenger, valamint a Boszporusz és a Dardanellák szorosa jelenti. Az ország legnagyobb nyugat-keleti irányú kiterjedése megközelíti az 1500 km-t, észak-déli kiterjedése pedig mintegy 600 km. A hatalmas területű országot 3 irányból tenger határolja (Fekete-, Égei- és Földközi-tenger), a partot a gyorsan mélyülő kristálytiszta víz, homokos strandok, és az érintetlen türkizkék öblök jellemzik. Törökország felszínének túlnyomó részén Anatólia száraz magasföldje terül el, amelyet északon a Pontus, délen a Taurus, nyugaton pedig az Ararát hófödte hegycsúcsai határolnak. A szűk parti síkságok klímája mediterrán, a hosszú forró nyár vonzó úti céllá teszi ezt a nagyszerű turisztikai adottságokkal rendelkező országot.

Közlekedés
A közúti közlekedést a kiváló szolgáltatást nyújtó távolsági autóbuszjáratok segítik. Az egész országot behálózza a több mint 200 busztársaság sok ezer vonala. A buszok nagyon jók, légkondicionáltak, egyes társaságok hostesseket is alkalmaznak. A természeti adottságok miatt a török vasúthálózat ritka, a legfontosabb az Isztambult Ankarával összekötő vonal, ahol napi 8 vonatpár közlekedik. A turisták számára a városokon belüli közlekedésre az úgynevezett dolmus, vagy gyűjtőtaxi ajánlott, mely igen sűrűn jár, és a viteldíj is alacsony. Mivel a Török Riviérán a vezetési stílus kultúrált, ezért az autóbérlést irodánk is javasolja, ehhez érdemes azonban alaposan tájékozódni, mivel az árak igen különbözőek lehetnek.

Vásárlás
Minden sarkon kellemes, szívélyes és barátságos, mindig vidám emberekkel találkozhatunk. Vendégszeretetüket gyakran bizonyítják, a turistákat szívesen hívják meg egy csésze teára. Sokszor a magyar szó hallatán még kedvesebben állnak hozzánk, gyakran még egy-két szót is tudnak a nyelvünkön. Az üzlettulajdonosok soha nem sietnek, és készek teljesíteni a turisták minden kívánságát. Vásárláskor induljunk ki abból, hogy keleten az alku bizonyos fokig elvárt művészet és játék egyben. A bazárok ebből a szempontból talán olcsóbbak, nagyobb az alku lehetősége is, de vigyázni kell, hogy milyen minőségű árut vásárlunk meg.

Fényképezés
Törökország az iszlám országok között a legliberálisabb ország, ezért a fényképezés kizárólag csak az ország legbelső, eldugott területein ütközhet némi akadályba.

Ételek-italok
A világszerte híres török konyhát talán már nem is kell bemutatni, a tiltott sertéshús helyett a marha- és borjú-, a bárány- és birkahús, a bor helyett pedig a sör (Efes) és az ánizspálinka (raki) fogyasztását részesítik előnyben. Mindenhez erős fűszereket használnak, amely eleinte szokatlan lehet. Főbb nemzeti ételeik a sis kebab, a döner kebab, köfte, piláf, ezek mindegyike a görög gyroshoz hasonlít. Mogyorós, diós, mandulás, pisztáciás, mézescukros édességeik arabos jellegűek, nekünk sokszor túl édesnek tűnnek.

Borravaló
A turizmusban általánosan elfogadott normák szerint, körülbelül a szolgáltatás értékének 10%-a az ajánlott borravaló.

Javaslataink
Az országban bizonyos időszakokban gyakran előfordulnak szúnyogok, ezért javasoljuk elektromos szúnyogriasztó beszerzését. Némely szállodában gyakoriak az áramszünetek, ez esetben a légkondicionálás sem működik. Ezzel kapcsolatos megértésüket előre is köszönjük.

Fakultatív kirándulások
Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos bármely reklamációt irodánk nem tud elfogadni. Javasoljuk továbbá, hogy a kirándulásokat a irodánk képviselőjénél vásárolják meg.

Bodrum
A gyönyörű, hangulatos kisváros a róla elnevezett félszigeten az Égei-tenger partján fekszik. A városban jellegzetesen fehér, négyszögletes, virágfüzérrel díszített házakat, számos szórakozóhelyet, kikötőjében pedig luxusjachtok sokaságát találhatjuk. Itt épült a világ hét csodájának egyike, a Halicarnassosi Mauzóleum, valamint a város volt az ókori történetíró, Hérodotosz szülőhelye is. A kéklő tenger övezte Bodrum-félszigeten, a történelem nyomait követve tehetünk könnyed hangulatú, vidám sétákat a pálmasorok között.

Antalya
A félmillió lakosú város a Török Riviéra fővárosa és legjelentősebb üdülőhelye. Legfontosabb történelmi emléke a Yivli Minare minaret, mely a 13. században épült mecset része, valamint a Hadrianus kapu, mint a városfal 130-ban épített része. A város parkja, melyből gyönyörű kilátás nyílik a Taurus hegységre, szubtrópikus növényeivel Törökország legszebbjei közé tartozik. Antalya óvárosi része ma hangulatos, gyönyörűen felújított régi török lakóházakkal, és számtalan kedves üzlettel csábítja sétára az idelátogatót.

Alanya
A volt kalózváros elsősorban gyönyörű, hosszú partjairól híres, ahol Cleopatra és Antonius is szívesen időzött. Alanya leghíresebb strandja a Cleopatra Beach. A városbandominánsak a várfalak, legjellegzetesebb a XIII. században épült Vörös Torony, mely magasan a tengerszint felett helyezkedik el, és ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a tenger menti korzóra. A környék partja nyugaton homokos, keleti irányban inkább kavicsos vagy pedig kaviccsal kevert homokos. Alanya másik fő vonzereje a pezsgő éjszakai élet, amely elsősorban a fiatalok számára vonzó adottság.

Side
Az ősi halászfalu, Side, 80 km-re Antalyatól, egy a tengerbe hosszan benyúló félszigeten fekszik. Szép, zöld termőföldek övezik. Side lassan az egyik legjelentősebb török nyaralóhellyé növi ki magát. Népszerűségének alapja a szép homokos partja, az érdekes klasszikus romok barátságos, nem mindennapi atmoszférája. Színes főutcája tele van kis műhelyekkel, bárokkal és vendéglőkkel, amelyek minden napszakban csábítják az erre vetődő turistákat.

Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel