Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Thaiföld

Idõeltolódás: +6 óra a magyarországi idõhöz képest
Terület: 514 000 km2
Népesség: 61 millió fõ
Népcsoportok: sziámi (53%), lao (27%), kínai, maláj
Országhívószám: 66
Elektromosság: 220 V, 50 Hz (angol típusú három pontos csatlakozó)
Államforma: alkotmányos monarchia
Hivatalos nyelv: thai
Beszélt idegen nyelvek: angol, kínai, maláj
Vallások: buddhista (94%), muszlim (4%)
Hivatalos pénz: 1 baht = 100 satang

Földrajzi adatok
Thaiföld Délkelet-Ázsia harmadik legnagyobb országa, Hátsó-India középsõ vidékén fekszik. Nyugaton és észak-nyugaton Mianmarral (Burmával), északkeleten és keleten Laosszal, dél-keleten Kambodzsával, délen Malajziával határos. Az ország négy tájegységre oszlik: Északon 1800- 2500 m magas hegyvidék, a középsõ része a feltöltött Menam-síkság és körülötte dombos vidékkel. Ezt a síkságot Thaiföld rizsestáljának is nevezik, mert itt a legjobbak az adottságok a rizstermesztésre.A keleten lévõ 200-300 m magas Khorat-fennsíkot délen és nyugaton 1300 m-nél magasabb hegyvonulatok veszik körül. Dél-Thaiföld a Maláj-félszigeten, csak egy 40-50 km széles földszoros.

Éghajlat
Thaiföldnek trópusi idõjárása van. Novembertõl februárig tartó hûvös idõszakban fúj az északi monszun (decemberi középhõmérséklet Bangkokban 25 C) Márciustól május közepéig tart a forró évszak (az áprilisi középhõmérséklet Bangkokban 30 C) Májustól novemberig tart az esõs idõszak, amit a délnyugati monszun okoz. Az évszakok közötti hõmérséklet-különbség igen csekély, annál nagyobb viszont a napszakok közötti. Az ország déli részén az év második felében gyakran pusztítanak tájfunok.

Növény- és állatvilág
Ma már csak a Maláj-félszigeten lelhetõk fel az esõerdõk. Az ország belsejében lombhullató monszunerdõ nõ, de akadnak még bambusz-, teak- és pálmaerdõk is. Thaiföldön sok madár és kígyófajta él. A vadon élõ emlõsállatok (elefántok, tigrisek, majmok, vaddisznók) száma jelentõsen csökken. A tapírokat és az orrszarvúkat szinte már teljesen kiírtották. A textil-ipar szempontjából jelentõs a selyemhernyó-tenyésztés, és bõrfeldolgozás céljából farmokon tenyésztenek krokodilokat. 1959-ben pedig a növény- és állatvilág védelmére létrehozták a Khao Yai Nemzeti Parkot.

Politikai rendszer
Thaiföld 1932 óta alkotmányos monarchia. A király tekintélye - aki egyben az ország vallási vezetõje is - érinthetetlen és sérthetetlen. A hadsereg fõparancsnokaként is jelentõs hatalmi funkciói vannak. Az ország 73 tartományra oszlik, melyek körzetekre és községekre tagolódnak.

Népesség
54 milliós lakosság mellett 105 lakos jut 1 km2-re. A lakosság 85%-a thai, 8 % kínai, 7 % pedig maláj, indiai, pakisztáni kisebbség. Az országban több százezer laoszi, kambodzsai, vietnámi menekült él. A Bangkokban és Dél-Thaiföldön élõ kínai kisebbség jelentõs szerepet játszik a bankvilágban és a kereskedelemben. A lakosság egyharmada 15 évesnél fiatalabb, és csak 6 %-a idõsebb 60 évesnél. A hivatalos nyelv a thai ( saját ABC-vel). Az üzletemberek beszélnek angolul, sokan közülük kínaiul is. A lakosság 95%-a buddhista, a malájok mohamedánok, a kisebb népcsoportok között vannak keresztény, szikh, és hindu közösségek.

Pénznem
A pénzegység az 1 bath (THB), amely 100 satangra váltható. 1 USD=cca.38 THB. Minden turistaközpontban nagyszámban található pénzváltóhely, a legtöbb 21 óráig tart nyitva. Az utazási csekkeket és a hitelkártyákat a legtöbb szállodában és bankban elfogadják. Javasoljuk, hogy USD-t és utazási csekket vagy bankkártyát vigyen magával.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel