Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Szaúd- Arábia

Államforma: monarchia
Főváros: Rijád
Terület: 2 240 000 km2
Népesség: 16 929 294 fő
Hivatalos nyelv: arab
Vallás: mohamedán 99%, egyéb 1%
Időeltolódás: +2:00

Az ország a turistáktól meglehetősen elzárkózik, de ha nekünk sikerül egy támogatót találnunk, aki segít a vízum megszerzésében, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki ezt a misztikus országot. A csodálatos tájak, hegyek, sivatagok mellett Szaúd-Arábiában található két, a legszentebb városok közé tartozó vallási központ, Mekka és Medina.


Általános leírás:
Rijád ebben az évszázadban lett az ország fővárosa, fejlődése azonban csak az olajárrobbanás után élénkült meg. A város ma modern metropolisz, beton-, acél- és üvegpalotákkal, óriási szállodákkal és a világ egyik legnagyobb repülőterével. A város központja és legrégebbi része az Al-Bathaa.

A Rijád Múzeum fantasztikus kiállításokkal várja az érdeklődőket, bemutatja az ország történelmét, az iszlám építészetet, néprajzi szárnya pedig a hagyományos ruhákat, hangszereket, fegyvereket és ékszereket. A város múzeumai közül érdemes még felkeresni a Masmak erőd múzeumát és a Murabba palota kiállítását is.

A várostól 30 kilométerre található a Közel-Kelet legnagyobb és legbüdösebb tevepiaca. A várostól nem messze található Dir'aiyah, az ország régészeti központja, a királyság egykori fővárosa. Jeddah az ország legérdekesebb és legbarátságosabb nagyvárosa, mely leginkább múzeumairól és piacáról híres. Abdel Raouf Hasan Khalil múzeuma ugyan egy kicsit giccses, de a Jeddah Múzeumot semmiképpen se hagyjuk ki. A Souk Al-Alawi az ország legizgalmasabb bazára.

Mekka az egyik legszentebb hely az iszlám hívők számára, mindenkinek életében legalább egyszer el kell ide zarándokolnia. Itt született Mohamed próféta, és ide tért vissza utolsó zarándoklata során. A szent helyet csak az "igazhitűek" látogathatják, több ellenőrző pont van, ahol a nem muszlimokat visszafordítják. Mekka központja a Nagy Mecset, melynek belsejében őrzik a Kába követ.

Najran az ország egyik legérdekesebb, mégis kevesek által látogatott települése. Az Al-Aan palota, az erőd és a számtalan múzeum jelenti a város vonzerejét.

Éghajlat:
Az ország legnagyobb része sivatagos, délkeletről Omán, Jemen és az Egyesült Arab Emirátusok, északról Irak ás Kuvait, nyugatról Jordánia határolja. A nyugati országrészeket hegyvidék uralja, a hegylánc az egész országon áthúzódik, dél felé haladva egyre magasabbá és vadregényesebbé válik. A Rub' al Khali sivatag a világ legnagyobb homok sivatagja, területe akkora, mint Franciaország. A Nafud sivatag az ország északnyugati részén húzódik, az országnak csak a középső és északi része termékeny. A sivatagokban extrém időjárás uralkodik, nyáron a 45-50 fokot is elérheti a hőmérséklet. Télen meglehetősen hűvös, sőt a sivatagokban hideg idő van. A tengerparti területek a legcsapadékosabbak.

Étkezési szokások:
Az iszlám törvények tiltják a sertéshús és az alkohol fogyasztását, sőt, egyes étkezéseket csak a férfiak számára engedélyeznek. Az éttermekben általában nagy tálcákon, tálakban szolgálják fel a finomságokat, és azt az asztaltársaság osztja szét egymás között. Az előétel arab neve mezzeh, ezzel kezdik az étkezést. Ezt követi a húsétel. A helyiek szinte mindenhez kenyeret esznek, a khobz meglehetősen eltér a mi ízlésünktől, de nem rossz. A falafel mellett érdemes megkóstolni a főtt bárányszeletet, a shwarma-t, és a babból, fokhagymából és citromból készült fuul-t is.

Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel