Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Salamon- szigetek

A szigetek egyedülálló kulturális hagyományainak és a gyönyörű környezetnek köszönhetően évről-évre rengeteg turista érkezik a csendes-óceáni paradicsomba. A szigeteken az évezredek során rengeteg népcsoport fordult meg, illetve telepedett le. Melanézek, polinézek, ázsiaiak, mikronézek és európaiak választották otthonukul a szigeteket, hozták magukkal ősi hagyományaikat, fantasztikusan sokszínű kultúrát teremtve ezzel.

Az ősök szokásai napjainkig fennmaradtak, a kis falvakban az emberek ugyanúgy élnek, mint a régi időkben, az idelátogató turisták örökké emlékezetes néprajzi élménnyel térhetnek haza. A napfény, a természet és a vízi sportok szerelmesei sem fognak csalódni, csodálatos strandok, remek horgász- és búvárhelyek, egyedülálló élővilág várja a látogatókat.

Államforma: alkotmányos monarchia
Főváros: Honiara
Terület: 27 556 km2
Népesség: 335 000 fő
Hivatalos nyelv: angol
Vallás: anglikán 34%, protestáns 21%, katolikus 19%, evangélikus 17%, egyéb 9%
Időeltolódás: +9:00

Általános leírás:
A Salamon-szigeteket 1568-ban fedezte fel a spanyol Alvaro de Mendana, aki hét hajójával Peruból indult el a déli földrész keresésére. Negyed századdal később újra nekivágott az útnak, de nem talált rá a szigetekre, amelyek két évszázadon át rejtve maradtak az európai szem elől. Végül 1768-ban Bougainville világ körüli útja során talált rá az É-i nagy Isabel-szigeten. Több francia és angol expedíció érintette még a szigeteket a XVIII. század végén és a XIX. század elején.

Az első európai betelepülők misszionáriusok voltak, közülük többet megöltek az őslakók. 1860-ban megkezdődött a "black-birding", a szigetlakók rabszolgamunkára való összefogdosása és elszállítása. 1893-ban a D-i Salamon-szigeteket Nagy Britannia saját védnöksége alá helyezte, az É-i szigeteken pedig a németek jelentek meg. Amikor 1899-ben a berlini konferencián Nagy-Britannia lemondott Nyugat-Szamoáról a németek javára, cserébe megkapta Santa Isabelt és Choiseult, a Bougainville-től D-re fekvő kisebb szigeteket, valamint az Ontong Java (Lord Howe) atollcsoportot. Ezzel ki is alakult a mai Brit Salamon szigetek történelmi kerete.

Látnivalók:
Guadalcanal: Ez a legkevésbé szép sziget, látogatottságát a fővárosnak, Honiara-nak köszönheti, hiszen ez a város az ország kereskedelmi, pénzügyi és közlekedési központja, innen indulnak a szigetek között közlekedő hajók, a búvártúrák és a II. világháború harctereit bemutató kirándulások is. Ha itt járunk, érdemes felkeresni a Parlamentet, a Nemzeti Múzeumot, a botanikus kertet és a nyüzsgő kínai negyedet. A sziget természeti látnivalói közül kiemelkedik a Mataniko vízesés, illetve a vízesés mögött megbúvó cseppkőbarlang. A nyugati szigeteken a természeti csodák és a hagyományos életmód fantasztikus elegyet alkot. Csodálatosan kék tenger, fehér homok, vulkánok, őserdők hívogatják a turistákat, akik megismerhetik a helyi hagyományokat, szokásokat is.

A Marovo lagúna az Unesco Világörökség Része kitüntető címet is elnyerte, csodálatos szépségének és az ősi életmódot bemutató településnek köszönhetően. A Kolombangara vulkán, a krokodilfarmok és az ősi sírok szintén sok látogatót vonzanak. Auki városa a Malaita szigeten fekszik. Gyönyörű kisváros, mely ismertségét a lagúnáknak, illetve a helyi halászok cápacsalogató rítusainak köszönheti. Az ősi, hagyományos hívásra az öbölbe érkező cápákat a helyiek kézből etetik. Érdemes megnézni, egyedülálló élmény!

Éghajlat:
A 992 szigetből álló szigetcsoport Pápua Új-Guineá-tól keletre a Csendes-óceánban fekszik. Legnagyobb szigetei a vulkáni működésnek köszönhetően emelkedtek ki, a kisebbek szinte egytől-egyig korallszigetek. A szigetek nagy része lakatlan, a 460 ezer lakos 300 szigeten él. A szigeteken a hőmérséklet egész évben állandó, 30 fok körüli. A csapadék nagy része a január és április közötti monszun időszakban esik, a páratartalom azonban a kevésbé csapadékos időszakban sem süllyed 90 százalék alá, a hőséget és a párát csak az állandóan fújó dél-keleti szél enyhíti.

Étkezési szokások:
A rengeteg itt élő népcsoport mind hozta magával saját megszokott ízeit, ezért a helyi ételek nemcsak ízletesek, de rendkívül változatosak is. A konyhaművészet alapjait a rengeteg helyben termő zöldség és gyümölcs, valamint a számtalan tengeri halfajta adja.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel