Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Ruanda

Ruanda háborús övezet, így aztán nem ideális hely a turistáknak. A brutális harcok két szemben álló népcsoportnak, a hutuknak és a tutsiknak a küzdelmeire vezethetők vissza. Gyökerei az első világháború végén alakultak ki, amikor is a belga gyarmatosítók a tutsi kisebbséget privilegizálták.

Az évek során a két nép rendszeresen szembefordult egymással, mígnem 1962-ben a függetlenség kivívása után a hutu többség került kormányra. Egyes tutsi csoportok nem lévén képesek elfogadni privilégiumaik megnyirbálását, rendszeres támadásokat indítottak a hutu települések ellen, mire a hutuk ellenfeleik ezreit mészárolták le és tízezreket uztek el Ugandába és Burundiba.

A törzsek közötti háborúskodás emléke lassan elhalványodott és a két nép szomszédként élt együtt, mígnem 1990 októberében 5000 jól felfegyverzett tutsi lázadó ugandai bázisukról kiindulva támadást indított. Napokon belül az Európa által is támogatott hutuk serege ellentámadást indított a tutsik és mindazon hutuk ellen, akiket kollaboránsnak tartottak. Ugyanez megismétlődött 1991 és1992-ben. 1994-ben több évnyi tutsi ellenes kormány propaganda után a harcok újra kirobbantak, minden eddigi mértéket felülmúlva és Ruanda a második világháború utáni idők legrosszabb humanitáriánus válsággócává vált. Röpke három hónap alatt több mint egy millió ruandai lakost mészároltak le, többségükben civileket, akik a katonaság által szervezett milíciákban szolgáltak. Ezenfelül több mint 3 millió lakos menekült a környező országokban felállított menekült táborokba.

Az öldöklés hónapokig tartott mire az ENSZ BT népirtásra hivatkozva közbelépett és csapatokat küldött az országokba. A nemzetközi megfigyelők jelenlétének ellenére a harcok a mai napig folytatódnak, leginkább az ország észak-nyugati területein, ahol az 1994-ben hatalomra került Tutsi kormány katonái a szélsőséges hutu csoportok felszámolására törekednek. 1998 több tízezer polgári lakos esett áldozatául a harcoknak. Ráadásul jelenleg ruandai csapatok Kongóban is harcolnak az egykori szövetségesük Laurent Kabila elnök ellen

Államforma: köztársaság
Főváros: Kigali
Terület: 26 338 km2
Népesség: 7 310 000 fő
Hivatalos nyelv: francia, ruandai
Vallás: katolikus 56%, törzsi vallású 22%, protestáns 13%, mohamedán 9%
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel