Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Románia

A fejlődés rögös útján
Száguldó autók és lovas-szekerek, mobil telefonjaikon üzleti ügyeiket intézők és földeken dolgozók, középkori házaikban műholdvevő antennájuknak köszönhetoen Baywatch sorozatot nézo emberek: Románia lassan fejlodik, próbál megszabadulni a Ceausescu-éra maradványaitól. Az átalakulás nem könnyu, némelyeknek kétségtelenül fájdalmas.Azonban a fejlődés, a pénz és az Armani öltönyök világából az ország bizonyos részei teljesen kimaradtak. Amióta azonban 1996-ban a neokommunista kormányt egy reformot megvalósítani kívánó kormány váltotta fel, az ország számára van remény. Románia gazdag fenséges kastélyokban, középkori városokban, nagyszerű kiránduló-, és olcsó síelési lehetőségeket kínál.

Temesvár
A magyar határhoz közel, a Bánát régióban helyezkedik el Temesvár, amely már világhíru, hiszen itt tört ki az 1989-es forradalom. A városban mindenhol falba vésett táblákon emlékeznek meg azokról, akik a harcban vesztették életüket. A legtöbbet még mindig friss virágok és csodás csokrok borítják. A Tokés református temploma a forradalom gyújtópontja a városközponttól keletre helyezkedik el. A városközpontban található a római katolikus katedrális és a szerb ortodox katedrális, amelyek Temesvár leglátványosabb terével, a Piata Unirii-vel szemben találhatóak. Temesvár nemzetközi buszokkal elérheto, azonban kevés buszkapcsolata van más román városokkal. A városba számos nemzetközi és hazai vonat jár. Néhány nemzetközi légi járatnak is van kapcsolata Temesvárral.

Segesvár
Akárcsak Brassó, Segesvár is egy középkori szász város, amelyet Erdély hegyei vesznek körül. Csakhogy ez sokkal csodásabb és kevésbé felkapott város, több fennmaradt középkori épülettel. Sokaknak a város fo vonzereje a Drakulával való kapcsolata- a középkori fellegvár falai között megtalálhatod a házat, amelyben Vlad Tepes született 1431-ben és amelyben állítólag négy éves koráig élt. Ma a házban bár és étterem található.Segesvár többi fo látnivalói szintén a megmaradt kilenctornyú fellegváron belül vannak. A toronyórát, a Történelmi Múzeumot, a Domonkosrendi Kolostor Templomát, amely a szászok fo evangélikus templomává vált 1566-ban mind érdemes megnézni. Ne mulaszd el megmászni a hegyen lévo gótikus templomhoz vezeto fedett 172 lépcsot. Csupán 4 km-re, Segesvártól északkeletre fekszik Albesti falu, amely Petofi Sándornak állít emléket, hiszen itt halt meg 1848-ban. Segesvár jól megközelítheto, mind helyi és nemzetközi busz- vagy vonatjárattal. A Fekete-tenger partja Spanyolországban Benidormba, Ausztráliában az Arany Partra, Romániában pedig a nap-tenger-homok-és-szex mániás csapatok a Fekete-tenger partja felé tartanak.

Constanta
Románia legnagyobb kikötoje és második legnagyobb városa, ez a Fekete-tenger partjainak közlekedési középpontja és a bejárat más nyaralóhelyek felé. A focirajongók érezhetik úgy, hogy meg kell látogatniuk ezt a helyet, mivel ez George Hagi otthona. A tengerpart koszos és tömött, de a város maga szép, és találhatunk néhány jó múzeumot. Mamaia, egy nyolc kilométeres tengerparti sáv Constantától északra, ez Palm Beach román változata, 61 hotel, 21 000 férohellyel telve van június közepétol augusztusig. Ha szeretsz tömött tengerparton feküdni harsogó zenét hallgatva, akkor tarts a Constantától 17 kilométerre északra fekvo Eforie Nord felé. Hangos zenét és tengerpartot találsz még Neptun-Olimp-on és Continesti-en. És ha úgy gondolod, hogy a zene nem jó, csak képzeld el, hogy fekszel a tengerparton és Ceausescu beszéde ordít a hangosbemondókból - ahogy ez a napi rend volt a forradalomig-, nem a legjobb orvosság másnaposság ellen. Nyáron Constanta charter járattal érheto el Európából, komppal pedig Isztambulból. Buszjáratok kötik össze a várost más fekete-tengeri városokkal. Constanta könnyen elérheto busszal és vonattal is.

Fogarasi havasok
Románia közepén elhelyezkedo Fogaras-hegy részét képezi a Kárpátoknak és a kiterjedése körülbelül 75 kilométer, délre a fo Brassó-Szeben úttól. A hegyeket több mint 40 gleccsertó díszíti, melyek közül a legmagasabban lévo a Mioarele-tó 2282 méter magasan. A híres Fogarasi foút átvezet északról délre a hegyeken, átszelve a Balea-völgyet, ezt az utat tartják a világ legmagasabb útjának. A Balea csatorna Románia legmagasabb hegyeit szeli keresztül, - a Negoiu (2535m) és a Moldoveanu csúcsokat (2543m)- a csatorna maga pedig 845 m hosszú. A Fogarasi-hegység a jól kijelölt utakkal és a hatalmas vad élovilággal a leglátványosabb túrázási lehetoségeket kínálja az országban. A hely legnagyobb hátránya, hogy nehezen elérheto. A fo utak 8-tól 15 kilométer hosszúak és délre találhatóak a Brassó-Szeben vonalon lévo vonatállomásoktól, a helység busszal alig ellátott. A legjobb megközelítési mód az utakhoz Viktória, amelyet Uceától 7 km-re északra találunk, ahogy leszállunk a vonatról. Ha kocsival mész, kövesd a Fogarasi foutat a Poienari várig, a havasalföldi határon túl. A várat Vlad Tepes számára építették és a Drakula-rajongók úgy tekintenek rá, mint egy igazi McCoyra. Egy vízeromu oldalából 1480 lépcso vezet a várhoz.

Művészet
A bukovinai festett monostorok voltak az elsők a világon, amelyeknek a külső részén freskók találhatók. Mivel a XVI. században festették őket, ezek a freskók a vallásos művészet határain maradtak, mind politikai, mind vallási üzenetet hordozva. A hagyományos népi muvészet, az üveg- és fafestés a XVII. századtól mind máig nagyon népszeru és elterjedt Romániában. A román irodalom sokat merít az ország gazdag népi hagyományából, amely összefonódik az üldözött, megszállt nép viharos történelmével. A XV. században szóbeli népi irodalom virágzott, 1420 körül jelentek meg az elso román nyelvu írások. A modern irodalom a XIX. században jelent meg. Románia nemzetközileg ismert színdarabírója Eugene Ionescu (1912-94), az "abszurd színház" képviselője. 1947-tol a Kommunista Párt az irodalmat politikai eszközként használta. 1990-tol sok irodalmi mu jelent meg tanúskodva a rendszer szörnyuségeirol. A népzene és a néptánc hosszú idok óta népszeru Romániában. A párok általában körben, félkörben vagy sorban táncolnak. A modern cigányzene különbözo hatásokat olvasztott magába, így a hivatásos cigány-zenészek bármit eljátszanak, amit a faluba látogató kíván.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel