Budapest Hotel, Utazás, Hotel, Szállás, Repülőjegy, Szálloda, Üzleti utazás, Autóbérlés, Transzfer, Kedvezményadó Kártyák, Ország Információk, Biztosítás, Budapest, Magyarország

Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency Mellow Mood Group, Travel Services, Travel Agency
www.valutavalto.com

OrszáginfókOrszáginfók

Vissza az országlistához

Peru

Főváros: Lima
Terület: 1 285 216 km2
Lakosság: kb. 21 millió
Népek:
- indián (46%),
- mesztic (39%),
- európai (15%)
Vallás:
- római katolikus (75%),
- törzsi vallású (23%),
- protestáns (2%)
Pénznem:
- 1 nuovo sol = 100 céntimo = 100 sole (PEN)
Hivatalos nyelv: spanyol, kecsua
Időeltolódás: - 6 óra

Fizetőeszköz
Peru hivatalos fizetőeszköze a "Nuevo sol" (S/.), váltópénze a Céntimos (1 Nuevo Sol=100 Céntimos) 5, 10, 20 és 50 Céntimos címletű érmék vannak, valamint 1, 2 és 5 Nuevos Soles fémpénzek. Papírpénzből a következő címletek vannak használatban: 10, 20, 50, 100 és 200 Nuevos Soles. 1 USA Dollár jelenleg (2006 február) kb 3,30 sol-t ér.

Pénzváltás/hitelkártya
Az USA Dollár ill az Euro a legtöbb benzinkútnál, üzletben és étteremben beváltható. Városokban a legtöbb helyen elfogadják az ismert hitelkártyákat, úgy mint Visa, MasterCard, Diners és American Express. Az utazási csekkek kevésbé elfogadottak. Ha ilyet szeretne használni, kérjük, előtte érdeklődje meg a szállodában, lehetséges-e. Az eurót nehezebben váltják át ezért inkább ajanlánank vigyen magával az usd dollárt. A nagyobb városokban bankautomatából is gond nélkül lehet készpénzt felvenni.
Ha hitelkártyával fizetett, mindig győződjön meg, hogy csak a megvásárolt áruért vagy szolgáltatásért fizet. Az American Express, Diners Club, Master Card, Eurocard és Visa kártyákat Limában gond nélkül elfogadják, de a fővároson kívül nehézségekbe ütközhetünk.

Bankok
A bankok Peruban hétfőtől péntekig 9-18h-ig nyitva tartanak, a nagyobb városokban még szombaton is, 12h-ig.

Nyelv
A hivatalos nyelv a spanyol és a kecsua. Helyenként beszélik az aymara-t is, és 50 különböző indián nyelvjárást is használnak. A turisták által látogatott helyeken sokan beszélnek angolul is. Sok perui a spanyol helyett inkább a kecsua nyelvet beszéli, mely a soknyelvű nemzet számára az inkák által bevezetett univerzális nyelv volt. A mai napig ez a nyelv szorosabb összekötő kapocsként működik, mint az egykori nagy nemzethez való tartozás.

Időeltolódás
A Közép-európai időhöz képest nyáron -7 óra, télen -6 óra az időeltolódás.

Telefon/Internet
Peru nemzetközi hívószáma Magyarországról telefonálva: 0051
Magyarország hívószáma külföldről: 0036
Legolcsóbban nyilvános telefonfülkéből, érmével vagy telefonkártyával telefonálhat. Utóbbira kioszkokban és szupermarketekben lehet szert tenni. Kérjük győződjön meg, hogy a telefonkártya megfeleljen annak a telefontársaságnak, amellyel a hívást bonyolítani kívánja. Telefonszámokkal kapcsolatos információkért hívja a spanyol nyelvű szolgálatot a 103-as számon.
Mobiltelefon: Triband-hálózat, GSM 1900. Szolgáltató: TIM Peru (Internet: www.tim.com.pe/home) Internetkávézók vannak Limában, Arequipa-ban, Cusco-ban és Iquitos-ban. Az internethasználat ára ezekben a kávézókban átlagban 1,3 USD óránként.

Elektromos áram
Tanácsos az Európán kívüli országokba univerzális csatlakozót magunkkal vinni, mely a nagyobb villamosáru-szakboltokban kapható. Hálózati feszültség: 220V, 60Hz, Arequipa-ban 220V, 50Hz és Iquitos-ban 110V, 50Hz

Védőoltások
A sárgaláz elleni védőoltás kötelező azoknak akik az öserdöbe kivánnak utazni, melyet Budapesten a Nemzetközi Oltóközpontban kaphatunk meg.
Címe: IX. ker. Gyáli u. 2-6., telefon: 215-0756, nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9-12 óra közt.
Elöfordulhat, hogy egy egy öserdei repülötéren kérik a sárgaláz elleni oltást ezért az igazoló oltási könyvet is magunkkal kell vinnünk. Kifejezetten ajánljuk a Hepatitis A és B valamint a tetanusz védőoltásokat. A megfelelő védettség kialakulása miatt ezeket célszerű minél előbb megszerezni. A biztonság kedvéért utazás előtt mindenképp érdemes konzultálni a háziorvosunkkal és a Nemzetközi Oltóközpont vagy a megyei ÁNTSZ szakembereivel! Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt együnk és mindig palackozott vizet igyunk. Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni.
Hosszú ujjú ing/blúz, ill. hosszúnadrág viseletével, szúnyogriasztó krém v. spray és szúnyogháló használatával, valamint klimatizált helyiségekben való tartózkodással megelőzhetőek a kellemetlen csípések esös idöszakokban az öserdöben esetleg Machu Picchuban.
Az ivóvíz általában klórozott és viszonylag tiszta, fogyasztásakor mégis felléphetnek enyhe gyomorpanaszok. Peruban tartózkodásunk első időszakában tanácsos ezért palackozott vizet fogyasztanunk, ami mindenütt kapható. Az ivóvízet a nagyvárosokon kívül ivás, fogmosás vagy jégkockakészítés előtt fel kell forralni, vagy más módon fertőtleníteni kell.
Forralatlan tejet és más tejtermékeket, amennyiben nem a városban, hűtőpultból veszünk ellenőrzött terméket, inkább kerüljük. A hús és halételeket csak jól átsülve fogyasszuk, és csak akkor, ha frissen, forrón tálalják őket. A sertéshúst, friss salátát és majonézt inkább itthon élvezzük majd. A zöldséget főzve, a gyümölcsöt pedig hámozva fogyasszuk.
Egyedi kérdéseivel kérjük forduljon időben háziorvosához, vagy a Járványügyi Hivatal legközelebbi rendeléséhez.

Időjárás
A tél (októbertõl áprilisig!) szárazabb, csapadékosabb. Limában és környékén a magyarországi éghajlat fordítottjára számíthatnak: télen nyár, tavasszal õsz várja az odalátogatókat. A reggelek és az esték hûvösek, a nappal kellemesen meleg. A Nazca vonalak és környékén egész évben erõs napsütésre kell számítani. Számítani kell a tengerszint feletti magasságból adódó területi eltérésekre. Rövidebb esõ bármely idõszakban elõfordulhat.
Peru az Egyenlítőtől kissé délre fekszik, és 3 régióra ill. klímazónára osztható, úgymint a partvidék (Costa), az Andok hegyvidéke (Sierra), és a trópusi Amazonas-vidék (Selva). Mindegyik zónának megvan a maga sajátos jellege. A tél májustól szeptemberig tart. A csendes-óceáni partvidéken és Limában októbertől áprilisig tart a nyár, a dzsungelben és a hegyekben ez az esősebb évszak. Májustól szeptemberig a hegyekben tiszta idő van, a partvidéken viszont gyakran ködös, párás idő.
A hideg Humbold-áramlat és a keletre húzódó Andok miatt Peru középső és déli partvidéke száraz sivatag, ahol csapadék alig fordul elő. Északon viszont az El Nino miatt csapadékosabb az éghajlat, a hőmérséklet pedig "nyáron", azaz december és március között 35ºC-ig emelkedik. Limában és tőle délre viszont a hőmérő higanyszála csak ritkán emelkedik 30ºC fölé. A perui "tél" , mely áprilistól októberig tart, itt felhős, ködös időjárást, és 16-22ºC-os hőmérsékleti értékeket jelent.
Az Andoki klíma ennek szinte épp a fordítottja. Májustól szeptemberig élvezhetjük a legideálisabb utazóidőt, a perui nyárban viszont gyakran esik az eső. Miközben nappal többnyire 20ºC körüli kellemes idő van, éjjel 0ºC alá is eshet a hőmérséklet. A hóhatár 5000 m magasságban húzódik.
Az Amazonas medencéjében is a legjobb idő az utazásra az áprilistól decemberig terjedő időszak, azaz a perui tél.Itt azonban egész évben sokkal több csapadék esik, mint Peru más vidékein.
Nincs olyan szaka az évnek Peruban, amikor mindhárom régióban optimális lenne az időjárás az utazáshoz. Ha tehát kompromisszumot kötünk, azt mondhatjuk, hogy az Andoki utazáshoz leginkább az áprilistól októberig terjedő időszakot javasoljuk. Viszont a februártól áprilisig ill. a szeptembertől novemberig tartó hónapokban is ugyanolyan érdekes ez a vidék, és legalább ilyenkor kevesebb túristával találkozunk. Valamit valamiért!

Étkezés Peruban
A perui konyha tökéletes keveréke a tradícionális indigen specialitásoknak, és a kukoricából, kukoricalisztből készült spanyol hódítók által meghonosított ételeknek. Néhány fogás rendkívül erősen fűszerezett, fogyasztásuk előtt ezért nem árt tájékozódni, mennyire csípősek.
Szinte minden étlapon megtalálható a Lomo Saltado, melyet százféleképpen készítenek el. Természetesen sok és sokféleképpen készített halat is fogyaszthatnak. Népszerû a többféle töltelékkel készített avocado (csirkével, zöldségekkel).
Csapvíz fogyasztása tilos. Kizárólag palackozott vizet igyon, s kerülje az ismeretlen eredetû vízbõl készült jégkockával hûtött italokat. Kiszáradás ellen fogyasszon elegendõ folyadékot. Legyen óvatos az utcai élelmiszer-vásárlásnál is. Kerülje a nyers élelmiszerek és hámozatlan gyümölcsök fogyasztását.
Az országra jellemzõ nagy magasságkülönbség miatt ajánlott - és széles körben gyakorolják is - a koka tea fogyasztását, mely segíti az akklimatizálódást. Tipikus perui ital a Pisco, azaz törkölypálinka vagy a Chicha Morada, ami egy sötétpiros színű kukoricából készült ital, de különböző ízletes gyümölcsleveik is vannak, melyeket trópusi gyümölcsökből (pl. aguaje-ból) állítanak elő.

Közlekedés
A magán autóbuszok, amelyeket mi biztosítunk utasainknak, a helyi tömegközlekedési eszközökkel ellentétben mindenben megfelelnek a nyugati standard-nek. A tengerparti közlekedö társaságok némelyikkel rendelkezik légkondicionált buszokkal.

Vásárlás
Az üzletek peruban általában 9-20h-ig tartanak nyitva, pénteken is. A piacon, utcai és tengerparti árusoknál néha alkudni is lehet, spanyolul ezt úgy hívják: regateo.

Úti felszerelés
- érvényes útlevél
- bőrönd (kerekes), útitáska vagy hátizsák (max. 20kg)
- hétköznapi kisebb hátizsák
- kényelmes (lapos sarkú) cipő, túracipő
- néhány melegebb ruhadarab feltétlenül szükséges: pulóver, dzseki
- Napellenzős sapka, napszemüveg, magas UV-faktorú naptej, ajakír
- Messzelátó, zsebkés (légiutazáskor kérjuk a feladott böröndben tartani).
- Térkép és útikönyv
- Utazó elsősegély-készlet: sebtapasz, rugalmas kötszer, bőrnyugtató kenőcs, hasmenés elleni szer, gyógyszer megfázásra ill. torokgyulladásra, fertőtlenítő-szer, fájdalomcsillapító, vérnyomás-szabályozó gyógyszer (receptre)
- Személyes gyógyszerek és rovarcsípés elleni szer
- Esetleg csokoládé, müzliszelet, szőlőcukor
- Fényképezőgép, elegendő filmmel, video-filmfelvevö.
- Tisztítószerek kamerához (lencsetisztító)
- UV-szűrő, pólus-filter, spec. blendék, tartalék elemek
- Övtáska, jegyzetfüzet, íróeszköz
- Okmányok fénymásolata: útlevél, repülőjegy (nagy segítség, ha az eredeti elvész)

Tipp:
A jelentős szintkülönbségek és a szélsőséges klímaváltozások nagy megterhelést jelentenek a szervezetre, helyenként ránk törhet a "hegyibetegség" is. Hogy ennek a kezdetben kellemetlen érzésnek a súlyosabb következményeit elkerüljük, az első napokban fogyasszunk könnyű ételeket, és pihenjünk, aludjunk sokat.
A helyiek kokalevelet rágcsálnak, illetve kokateát fogyasztanak megelőzésképpen, kevésbé hatásos szereket a helyi patikák is kínálnak, mi azonban már előre felkészíthetjük szervezetünket a várható megterhelésre: edzett immunrendszer, jó vérkeringés és általános jó közérzet a legfontosabbak, hogy utazásunk valódi élménytúra lehessen.

Természeti jellemző
Peru területének majdnem a felét az Andok hegység borítja, közbezárva völgyeket és csodálatos fennsíkokat. Nyugat felõl keskeny, hûvös, száraz, növénytelen pusztaság jellemzi, kelet felõl az Amazonas-medencéhez tartozó jellegzetesen trópusi éghajlat és növényvilág jellemzi.

Vásárlás
Az üzletek hétköznap 9-20, szombaton 9-13 óráig vannak nyitva. Érdemes vásárolni a helyi készítésû színes szõtteseket, kerámiákat, ötvös munkákat. Jellegzetes népi iparmûvészeti tárgyak közé sorolható a hangszer. A helyi piacokon sok helyen a hegy és völgylakók között még ma is pénz nélküli árucsere folyik. Öltözék: Október és május közötti intervallumra könnyû ruhadarabokat, valamint egy-két melegebb pulóvert ajánlott csomagolni. A túrák alkalmával kényelmes cipõ- és ruhaviseletet ajánlunk.

Egészségügyi elõírások
Sárgaláz elleni védõoltás kötelezõ. Érvényessége 10 év. Szív és érrendszeri betegségben szenvedõk utazásuk elõtt kérjék ki orvosuk tanácsát, és ne feledkezzenek meg vérnyomásgyógyszerükrõl.

Emberek, szokások, vallások
Peru a világ legnagyobb indián országa, ahol (kecsua) indiánokkal találkozni a legtermészetesebb dolgok egyike. A lakosság több mint fele kecsua, valamint aymara és amazon. A fehér lakosság mindössze 12 %. Ám mindennek - és a szabad vallásgyakorlás ellenére - a lakosság több mint 90 %-a katolikus. Az ünnepségek alkalmával jutnak térhez a hegedûsök és hagyományos ütõhangszerek. Híres az Andok zenéje, táncai - de természetesen minden régiónak megvannak a maguk, teljesen egyéni szokásai.
A külföldi turisták biztonsága szempontjából a helyzet jelenleg Peruban hasonló más latin-amerikai országokéhoz(Mexikó, Brazília). Főleg este nem ajánlott a biztonságos városrészektől és a fő turista útvonalaktól eltávolodni. Az öltözködés legyen egyszerű, a drágább ékszereket, repülőjegyet, dokumentumokat hagyják a szállodában. Pénzt akármelyik bankban be lehet váltani, nincs feketepiac. A Cuzco-ba és Machu Picchu-ba látogatók ottlétük alatt fogyasszanak könnyebb ételeket és ne végezzenek túlzottan aktív testmozgást, mert a magasság néha megárt. A bennszülöttek sokszor ajánlják a coca teát (mate de coca), hogy az ember szervezete rendbe jöjjön. Ez a tea a neve ellenére nem veszélyes és használ.
A perui hatóságok nagyon szigorúan veszik a kokaincsempészést, ezért semmiképpen se fogadjanak el szállításra csomagokat ismeretlenektől. Belföldi utazásokra igénybe vehetők a buszvállalatok, és a repülőtársaságok is megbízhatóak. Az éghajlatot tekintve, Limában nem esik az eső és télen (április- szeptember) kb. 18 fok, nyáron (december-március) kb. 24 fok a nappali hőmérséklet. A hegyekben éjjel lemehet a hőmérséklet 0 fokra nappal viszont 25 fok az átlag. Az ételeket illetően ajánljuk, hogy lehetőleg ne fogyasszanak mosatlan zöldséget és semmi szín alatt ne igyanak csapvizet. A perui belső helyzet legutóbbi fejleményei nem zavarják az országba látogató turisták mozgását, pihenését, de három megyébe (Junin, Ayacucho, Apurímac) nem javasoljuk az utazást. Ugyancsak fontos, hogy turistáink kerüljék a külvárosi szegény-negyedeket és a kétes éjszakai szórakozóhelyeket.
Vissza az országlistához

Kapcsolódó utazásokKapcsolódó utazások

  • Nincs kapcsolódó utazás

Kapcsolódó hotelekKapcsolódó hotelek

  • Nincs kapcsolódó hotel